gg interijeri

10 ideja za dekoracije na zidu koje će transformirati svaku prostoriju

27. srpanj 2021.
Fotografija: Unsplash

Napraviti statement zid ili se odlučiti za nešto suptilnije? Imamo prijedloge.

Sredili ste stan, sve je na svom mjestu, nema više kupovanja ili razmještanja namještaja, ali ostao je taj jedan zid koji vam upada u oko. Ne znate ni sami što biste s njime, kako ga ukrasiti i učiniti dijelom interijera, a da ne pretjerate? Ili vam smeta taj dosadni zid u hodniku koji nekako odskače od ostatka stana? Imamo 10 sjajnih ideja za zidne dekoracije koje bi vas mogle inspirirati i motivirati za transformaciju. 

Velika slika

Predimenzionirana slika ili fotografija uspješno će "napraviti posao" na tom jednom, dosadnom zidu. Ovisno o tome kakav je vaš stil te o kakvoj se prostoriji radi, izaberite veći komad umjetnine i postavite ga na sredinu praznog zida. Za minimalističke prostore, dobra su opcija apstraktne slike bez mnogo boja ili crno-bijela fotografija, dok za prostorije u kojima želite podići atmosferu pronađite vibrantnu umjetninu i odgovarajući okvir. Za dodatan wow efekt, pobrinite se za rasvjetu vaše slike. 

Galerija

Zidna galerija odličan je projekt koji će vas zabaviti dok ga budete radili, a zatim i svaki dan uveseljavati kad prođete kraj nje. Ona se može protezati preko cijelog zida ili stajati u sredini ako je manja, ali svakako će iti predmet razgovora kad vam dođu gosti. Želite li prezentirati svoju kolekciju umjetničkih slika ili obiteljskih fotografija, nije važno i to ovisi o vama. Za više detalja o osmišljavanju i realizaciji zidne galerije, pročitajte savjete fotografkinje Mateje Vrčković.

Statement tapete

Najjednostavniji i najefektniji način da transformirate prostoriju su statement tapete. Možete prekriti cijeli zid ili samo jedan njegov dio - u svakom slučaju, bit će to potpuno druga prostorija kad završite. Kako biste zaista napravili promjenu, izaberite jarke boje ili visok dekorativne tapete s uzorcima. Još će snažniji efekt biti ako se radi o manjoj sobi. 

Murali

Ručno oslikani murali originalan su način da uredite zid. Imate li samopouzdanja u svoje umjetničke vještine, opskrbite se bojama i kistovima i krenite. Svakako prije osmislite točno što želite i iscrtajte oblike na zidu. Ako niste sigurni da možete to izvesti sami, tražite pomoć prijatelja ili pronađite profesionalca. Murali su posebno popularni u dječjim sobama, ali oni apstraktniji mogu biti sjajni u bilo kojoj sobi "za odrasle". 

Ogledala

Slično poput galerije slika ili fotografija, možete postaviti nekoliko ogledala na zid - ili samo jedno veliko. Ona su sama po sebi zanimljiva, posebno ako pronađete neke u neobičnim oblicima ili okvirima. vizualno povećavaju sobu, šo je idealno za manje prostore, a i funkcionalna su. 

Tanjuri

Starinski stil ponovno je in pa su tanjuri na zidu jako cool dodatak. Ako imate neke jako dekorativne, možda starinske, vintage, ili samo neke koji su ostali posljednji u kompletu, slobodno ih pretvorite u zidne dekoracije. Definitivno originalan način ukrašavanja prostora. 

Police

Imate li prostora, dobra i vrlo funkcionalna ideja su police. Osim što ćete dodati mjesto za pohranu, zid će izgledati popunjeno, a ako dodate još koji ukras, poput skulptura i biljaka, dekorativno i zanimljivo. 

Biljke

Nemate više mjesta za sve biljke u stanu? Stavite ih na zid! Više je opcija. Možete postaviti nekoliko manjih polica ili nabaviti "visilice" koje ćete pričvrstiti na strop te u njih smjestiti biljke. Ovo je odlična ideja ako imate više manjih biljaka ili od iste vrste - zašto ne biste napravili zid s kaktusima, puzavcima ili sukulentima? 

Pletivo

Još jedan retro dekor se vratio - makrame. Jako popularan u 70-ima, daje boho vibru prostoru, a vaš će zid izgledati potpuno drugačije kad mu dodate malo teksture. Tehnika pletenja makramea nije komplicirana pa možete probati i sami, ali ako vas to ne zanima, probajte pronaći lokalne kreativce koji se bave ovime.  

Ploča

Posebno korisno za prostorije poput kuhinje ili hodnika, ploča za pisanje funkcionalan je komad koji će unijeti razigranost. Istovremeno može služiti za zapisivanje plana jela tijekom tjedna, namirnica koje treba kupiti i ostali kućanskih poslova. Bit će jako korisna i za radnu sobu. Ako se odlučite za magnetsku, možete je dodatno ukrasiti fotografijama i magnetima s putovanja. Tu su i najčešće metalne, pletene ploče na koje možete zakačiti fotografije i druge sitnice koje su same po sebi dekorativne pa će izgledati elegantnije nego obične magnetske ili plutene.