#OSTAJEMDOMA

Digitalni wellness: osjećajte se bolje uz premium aplikacije koje su sada besplatne

24. ožujak 2020.
Fotografije: IStockPhoto

Trenutna događanja s kojima se suočavamo su toliko velika da se nije lako nositi s njima. Manjak kretanja, tjeskoba, nesanica ili samo dosada nisu problemi koje biste trebali trpjeti dok se nalazite u #OstajemDoma situaciji. Upravo zbog toga sam odabrao aplikacije i servise koji će vam ovaj period ne samo olakšati, nego i uljepšati. Kako bi pomogli u borbi protiv koronavirusa većina od ovih premium aplikacija su sada besplatne, makar na neki period.

Vježbajte kod kuće – od joge do HIIT-a i zdravih leđa

Jedna od najpopularnijih nagrađivanih aplikacija za vježbanje, Nike Training Club, je do daljnjeg omogućila besplatan pristup za sve premium treninge, samo trebate preuzeti aplikaciju i odabrati trening.

A zašto ne bi vježbali i jeli s Chrisom Hemsworthom i njegovim timom? Ovaj glumac poznat po ulogama koje zahtijevaju odličnu spremu i fizičku transformaciju veliki dio svog uspjeha pripisuje zdravom načinu života. S Centr aplikacijom je njegov tim stručnjaka u fitnesu, prehrani i wellnessu sada i vaš tim. Omogućava prvih 6 tjedana besplatno, ali morate unijeti kreditnu karticu pa samo obavezno otkažite račun najmanje 48 sati prije isteka datuma probnog razdoblja, ako odlučite ne nastaviti korištenje.

Aplikacije Down Dog, Yoga za početnike, HIIT, Barre i 7 minute Workout su potpuno besplatne za sve do 1. svibnja, ali ako ste u školstvu ili u zdravstvu možete ih koristiti besplatno sve do ljeta. Samo se prijavite putem obrasca na downdogapp.com.

Ako vas bole leđa zbog manjka kretanja usprkos klasičnom vježbanju kod kuće kao mene, isprobajte specijaliziranu aplikaciju Kaia s umjetnom inteligencijom koja, kako navode, mijenja način na koji je digitalna terapija osmišljena, primijenjena i provedena. Osim toga rade s Harvardom i Stanfordom, a neke od vježbi uključuju i mindfullness (više o aplikacijama koje vam mogu pomoći za taj dio pročitajte na ovdje).

Spavanje, serije i knjige – može li bolje?

Dark noise je jednostavna aplikacija za reprodukciju pozadinskih zvukova i "bijele buke" koja će vam pomoći da zaspite, usredotočite se ili se opustite. Idućih par mjeseci je besplatna, a dostupna je samo na iOS uređajima.

Ako vam Netflix nije dovoljan ili jednostavno trebate sadržaj s titlovima na hrvatskom jeziku isprobajte Pickbox NOW. Od izbora serija bih izdvojio neke od skandinavskih: dramska serija "Izlaz" (Exit), kriminalistička serija "Opsjednuti" (Besatt) i triler serija "Licem u lice" (Forhøret). Norveška serija Izlaz (Exit) je moderna drama o mračnom, skrivenom svijet hedonizma i rizika motiviranih dosadom, mučeničkim emocijama i željom za bijegom iznimno bogate elite.

Besplatne e-knjige u tekstualnom i audio obliku u periodu od mjesec dana možete čitati na Bookmateu tako da na linku unesete kod SEDIGDESI do kraja ožujka. Zabavite se uz bestseller Kevina Kwana Crazy Rich Asians ili opustite uz Little Book of Hygge koja kaže „Toplina, udobnost, mir i sklad - nešto je čemu težimo. Ova šarmantna mala knjiga, ispunjena je utješnim citatima i jednostavnim savjetima.“. Ne znam što nam više treba u ovom trenutku.

Osjećajte se bolje, usprkos svemu

Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će do 2030. godine depresija biti glavni globalni zdravstveni problem. Da bismo se pozabavili negativnim mislima, prvo bismo ih trebali prepoznati pa onda razviti zdravije navike razmišljanja. U ovom periodu nije jednostavno biti pozitivnog raspoloženja, zato uz aplikaciju Moodnotes preuzmite kontrolu nad tim. Moodnotes vam omogućuje praćenje raspoloženja tijekom vremena, izbjegavanje uobičajenih zamki negativnih stavova i razvoj perspektiva povezanih sa srećom i blagostanjem.

Reflectly je još jedna aplikacija s istim ciljem. Radi se o journaling aplikaciji koja koristi umjetnu inteligenciju kako bi vam pomogla da strukturirate misli i konstruktivno razmišljate o svakodnevnim problemima. Naravno journaling ne koristi samo u ovakvim vremenima, kako navode na blogu, studija s Harvarda zaključuje da su za 22,8% bolje poslovne rezultate imali zaposlenici koji su vodili dnevnik.

Biljke vam mogu smanjiti stres. Japanska studija je četiri tjedna bilježila puls (pokazatelj tjelesne reakcije na stres) prije i nakon što su pregledali svoje biljke i ispunili ankete koje su procijenile njihovo psihološko stanje i razinu anksioznosti. Oko 27% sudionika iskusilo je značajno smanjenje brzine pulsa do kraja istraživanja, a većina anksioznih rezultata se smanjila. Istražite koje biljke uopće imate kod kuće s aplikacijom PlantSnap. Ova aplikacija za identifikaciju biljaka prepoznajte 90% svih poznatih vrsta biljaka i stabala s bazom većom od od 600.000 biljaka za pretraživanje.