GG binge

Filmovi o izolaciji, snimljeni u izolaciji, povezuju nas s cijelim svijetom

24. srpanj 2020.
FOTOGRAFIJE: HBO Promo
Ines Madunić
Ines Madunić

Nešto sasvim drugačije za ovaj vikend, koji možete provesti vani, ali ako se još niste u potpunosti opustili i radije biste si sami propisali izolaciju od svijeta, imamo prijedloge za bingeanje.

Mnogima od nas, ako ne i svima, umjetnost je na neki način pomogla da prebrodimo samoću, usamljenost, tugu i tjeskobu te sve druge kompleksne osjećaje koje smo imali za vrijeme karantene. A oni, kreatori, umjetnici, pronalazili su nove načine za rad i izražavanje. Upravo tako nastali su i kratki filmovi u izolaciji koje možete gledati i ovog vikenda. Možda se pronađete u nekome od njih, možda konačno shvatite da niste sami i da ima puno ljudi diljem svijeta koje muče isti ili slični problemi ili samo pronađete utjehu u konzumiranju umjetnosti. 

Homemade 

U sedamnaest epizoda, "Homemade" serijal predstavlja nam jednako toliko priča iz cijeloga svijeta koje su snimane i čija se radnja događa u vrijeme karantene i pandemije Covida-19. Od Njemačke (Sebastian Schipper), Italije (Paolo Sorrentino), Japana (Naomi Kawase), Čilea (Pablo Larraín) pa sve do Meksika (Johnny Ma) i SAD-a (Ana Lily Amirpour), ono što povezuje ove kratke filmove jedino je koronavirus. 

"Homemade" fascinantan je dokaz vremena u kojem živimo koji je posebno zanimljivo gledati sada, dok proživljavamo sve to. IndieWire nazvao je serijal pokazivanjem "čistog filmskog talenta", bilo da se radi o filmovima iskusnih, nagrađivanih redatelja ili amatera, kao što su glumice Kristen Stewart i Maggie Gyllenhaal. Za sve fanove drame i na trenutke jezivog realizma, "Homemade" je odličan izbor. 

Kod kuće 

HBO GO također ima svoj serijal o pandemiji. "Kod kuće" je ovdje podijeljen na sezone po državama, ali također se radi o kratkim filmovima redatelja koji svatko na svoj način, ali uz određena pravila, predstavlja svoj talent. 

Dakle, zaplet filma mora se odvijati u vrijeme pandemije, trajanje je ograničeno na 10 minuta, redatelji moraju sami snimiti materijal u četiri tjedna te se svi moraju pridržavati propisanih pravila i mjera izolacije. Format i žanr ostavljen je redateljima na izbor, što znači da je ponovno svaka priča posebna i neočekivana. 

Trenutno se može pogledati sezona "Kod kuće" iz Španjolske (En Casa), u kojoj je sudjelovalo pet redatelja iz te zemlje te poljsko izdanje (W Domu), u kojem je sudjelovalo 16 redatelja na 14 kratkih filmova, dok će tijekom kolovoza biti dostupno i sedam finskih filmova (Erystiksissa). 

Španjolski su redatelji filmove snimali mobitelima u svojim kućama, a bave se pitanjem blokada tijekom pandemije koje predstavljaju katalizator za preispitivanje njihovih života. 

Poljsko izdanje bavi se pitanjem ograničene slobode pojedinca, a u stvaranju su sudjelovali neki od najpoznatijih poljskih redatelja, kao što su Jacek Borcuch, Andrzej Dragan, Krzysztof Garbaczewski, Renata Gąsiorowska... 

Finsko izdanje, koje ćemo uskoro moći gledati, tematizira suočavanje sa samima sobom u vrijeme izolacije te usamljenost koja kulminira na apsurdne načine.