Patek Philippe

Jedinstven i luksuzan - "Biser Arapskog zaljeva"

14. listopad 2022.

Fotografija: Promo

Neprikosnoveno vrijedan i elegantan Patek Philippe sat iz 1958. godine moći će se do 26. listopada kupiti u sklopu Christie‘s aukcije. Procijenjena vrijednost? Do 300 000 dolara.

Patek Philippe sat nazvan "Biser Arapskog zaljeva" sačinjen je od osamnaestkaratnog žutog zlata i potječe čak iz 1958. godine. Pozlaćeni brojčanik i satne oznake u obliku bisera smješteni su na izuzetno elegantnoj zlatnoj narukvici koja kao da utjelovljuje modu pedesetih. Gay Frères napravio ju je posebno za Patek Philippe, odnosno za ovaj model, čija je vrijednost procijenjena na između 150 i 300 000 dolara. Ovih se dana, točnije do 26. listopada, sat može kupiti na aukciji u sklopu Christie‘s The Dubai Edit online prodaje. Riječ je o konkretnoj investiciji jer vrijednost ovog modela nema zašto prestati rasti, i iako će se za njega morati izdvojiti silna količina novca, predviđa se da će se idućom prodajom moći tražiti još i veći iznos.

Za ovaj se sat smatra da je preteča, odnosno inspiracija i za The Pearl of Bahrain satove koji također na mjestima brojki imaju biserje, što emitira dozu potenciranog, gracioznog luksuza. I oni su bili izloženi na aukciji, a 2015. godine njihova vrijednost, procijenjena na dvadesetak tisuća dolara, naglo je skočila na sto, a sve kako bi se na koncu prodala za nevjerojatnih 437 000 dolara. Tada se, dakako, mislilo da je The Pearl of Bahrain unikatan, no ta je informacija demantirana 2018. kada se pronašao još jedan model. I novopronađeni model datira u 1958., a prodan je prvi put 1959. godine. Na Christie‘s aukciji dosegao je cijenu od 250 000 dolara.

image

Zlatna i rose gold inačica modela

U tom je smislu posebno atraktivna vijest da je pronađen novi The Pearl of Bahrain sat, ovaj puta nazvan i Biserom Arapskog zaljeva, procijenjen kao najstariji i originalan komad iz istog vremenskog perioda. "Oba modela od ružičastog zlata, koja su se pojavila relativno nedavno, povjerena su Christie‘su u New Yorku i Genevi, gdje postižu rekordne cijene.", kaže Remy Julia, voditelj Christie’sa za Bliski Istok, Indiju i Afriku. "Stoga je izvanredna privilegija za Christie‘s Dubai predstaviti najglamurozniji od tri bisera, stariju sestru Bahraina, napravljenu od žutog zlata." Autentičnost samog sata potkrijepljena je Patek Philippe izvatkom iz arhive. Ako su dvije, riječima Julije, "mlađe sestre Bahrain" podigle toliko prašine, koliko će je tek podići originalna, zlatna inačica?