Nakon korone

Novosti na gastro sceni: gdje idemo i što želimo probati

21. svibanj 2020.
Fotografija: Instagram/Facebook
Lea Ladišić
Lea Ladišić

S ponovnim otvaranjem vrata restorana i kafića stigli su i neki noviteti od kojih rastu zazubice.

Nakon što su gotovo dva mjeseca bili zatvoreni, svoja su vrata nedavno otvorili kafići i restorani. Neki su se vratili poslu 11. svibnja, kada im je to napokon bilo omogućeno, dok će drugi pričekati početak lipnja. Ipak, nakon karantene dočekali su nas razni noviteti. Kako bi ponovno privukli stare, ali i nove goste, zagrebački restorani i kafići uveli su nove menije, osvježili terase, a neki od poznatih restorana dočekali su otvaranje s novim chefovima.

Hanami

Zagrebački Hanami poznat po odličnom sushiju objavio je novi koncept i otvara se 1. lipnja kao Hanami Street. Novi chef restorana je Rene Cehman koji će pripremati slastice iz jugoistočne Azije, a SoHo, kojeg je Igor Čimbur pokrenuo s chefom Motom Mochizukijem, posvetit će se ponudi sushija.

Fidel Gastro

Chef poznatog restorana u Zagrebu Petar Tomašević predstavio je novi meni "Feel the Fidel", iz kojeg smo izdvojili salatu Vrt. Sastoji se od quinoa salate s čipsom od divlje riže, picklesa od sezonskog povrća, pirea od korijena peršina i pjene od kokosa, objavili su na Facebook stranici. Jedan od noviteta je i morska kus-kus salata od kozica, mariniranih krakova hobotnice i paniranih lignji. Kao mjeru opreza Fidel Gastro uveo je i QR kod preko kojeg cijeli meni možete pogledati na mobitelu.

image
Foto: Fidel Gastro

Noel

Nakon popuštanja mjera i Noel je otvorio svoja vrata, s novim menijem i novim chefom, Brunom Vokalom - dobitnikom nagrade Andrej Barbieri za najboljeg mladog chefa u tradicionalnom izboru "Dobrih restorana" 2019. godine. Noel, inače vlasnik Michelinove zvjezdice, prilagodio se novoj situaciji, a predstavili su i nove degustacijske menije od četiri i sedam sljedova u kojima možete uživati na novouređenoj terasi. Amuse bouche je španjolski kroket s plavim sirom i jedan od zalogaja s kojim otvaraju novi koncept.

Biblos

Restoran libanonske kuhinje je nova gastrodestinacija koje se otvorila nakon popuštanja mjera zaštite. Lokacija je Teslina 4 i mjesto je na kojem možete kušati pravu libanonsku hranu poput falafela, humusa i kibeha, ili baklave na roštilju.

Vodnjanka

Restoran istarske kuhinje ponovno radi u Gundulićevoj 16, uz osvježeni izgled i nekoliko noviteta. Jedan od njih je Shop&Go kutak u kojem možete kupiti najbolje od istarskih proizvoda - ručno rađene paštete, maslinovo ulje, med, vino, proizvode od tartufa i ostale slastice. U ponudu su vratili i sendviče koji su na Fuliranju bili pravi hit, a sada su dostupni i preko Wolta i Glova. Osim sendviča, Vodnjanka je uvela još nekoliko novih istarskih poslastica u ponudu.

Le Kolač

U zagrebačkoj slastičarnici osvanuli su njihovi prvi sladoledi i zvuče jako slasno. Pastry chef Robert Hromalić svoju ponudu originalnih kolača proširio je s kremastim sladoledima od svježih namirnica i bez aditiva i to u tri kombinacije: tamna čokolada, brownie i čokoladni karamel, mliječna čokolada, lješnjak i slani karamel te bijela čokolada, pistacija i sorbet od višnje.

image
Foto: Le Kolač

Poke Poke

Atraktivne slastice povodom ponovnog otvaranja ima i Poke Poke u Bogovićevoj 4. Tart od jagode i vanilije prva je od tri gastro delicije koje su nove u ponudi zagrebačke slastičarne. Ona se sastoji od lisnatog tartića, slastičarske kreme od vanilije i svježih jagoda. Druga slastica je Yuzu koja se sastoji od kreme od limuna i yuzua, karameliziranih pecan oraha te kreme od bijele čokolade i vanilije. Tu je i Pistacija&Malina u kojoj se nalazi krema od pistacija te mousse od malina na biskvitu od badema u hrskavoj glazuri.

image
Poke Poke tart of jagode

"Naša je ponuda uvijek sezonska. Sad je vrijeme bobičastog voća pa ćemo ga svakako iskoristiti, a koristit ćemo i dosta egzotičnih namirnica poput marakuje, yuzua i manga. U slasticama će biti kvalitetne čokolade, a ponudu ćemo mijenjati često kako bismo razbili monotoniju i gostima uvijek pružali nove i zanimljive okuse!", otkriva slastičar Filip Matok .

Velvet

Na ponovno otvorenoj terasi Velveta u zelenilu Tuškanca novost je slastica - čokoladna torta s vanilijom i voćem. Uz uživanje u omiljenom napitku i kolačima, u Velvetu je postavljena i izložba fotografija Slavke Pavić, u čast Zagrebu.

Swanky Monkey Garden

Popularni Swanky Monkey Garden proširio se na još jednu vanjsku terasu, onu na trećoj etaži uz postojeće dvije. Osvježavajući kokteli poznati su dio ponude, kao i limunade, sve u industrijski uređenoj terasi koja se nalazi na Frankopanskoj, no i dalje pruža odmak od gradske vreve.

image
Foto: Swanky Monkey Garden

Market street food&drinks

Uz novo radno vrijeme i proljetni meni, Market ponovno radi, kao i njegova terasa, a novost u ponudi su domaći ledeni čajevi u teglicama. Red Forest i Rooibos Lemongrass savršeno će utažiti žeđ nakon đira kroz ulice Zagreba. Osim u Marketu, možete ih isprobati i od doma jer dostavljaju preko Glova, Wolta i Pauze.hr.