House of Hammer

Od holivudskog zlatnog dečka do osramoćenog, optuženog zlostavljača

07. rujan 2022.

Fotografije: Profimedia

Glumčev tim ove optužbe proglašava tek "online napadima", ipak - svi projekti su mu još prije godinu dana otkazani.

Discovery+ prošlog je vikenda lansirao dokumentarac (tri epizode) "House of Hammer". Njegovi tvorci, Elli Hakami i Julian P. Hobbs, tvrde da su bili inspirirani za proizvodnju istraživačke serije o navodnoj seksualnoj grabežljivosti Armieja Hammera kako bi "prekinuli cikluse zlostavljanja". Ipak, u travnju 2022. Variety je objavio članak u kojem je Hammerov odvjetnik Andrew Brettler objavio izjavu u vezi s optužbama za zlostavljanje:"Nikad nije bilo slučaja. Mnogi ljudi misle da je bilo. Nikad nije bilo tužbe, nikad kaznenog postupka. Mediji su opsjednuti tom temom. Nikada to nije preraslo u sudski spor ili u kaznenu prijavu protiv bilo koga. To je bila pogrešna predodžba. [...] Bili su to prvi dani pandemije, svi su bili kod kuće i čitali sve te tweetove. Imate dobro poznatog zgodnog glumca koji je optužen za nepristojne, nastrane interakcije sa ženama. Privučena je pozornost javnosti, ali je  potpuno pretjerano - do te mjere da na sudu nikada nije bilo ničega. Za mene nije bilo ničega drugog osim pomoći mu da uredi svoj imidž u medijima."

image

Obitelj Hammer

No, vratimo se seriji koja se više bavi njegovom obitelji nego li njime: 26-godišnja Europljanka poznata kao Effie, prva koja je javno iznijela tvrdnje o Hammerovim navodnim sklonostima zlostavljanju i jedina koja ga je optužila za silovanje, ipak je odbila dati intervju za dokumentarac. Časopis Times je jedini dobio izjavu od nje: "Krajnje je neprikladno od vas da iskorištavate tako tragično, ranjivo razdoblje u životima mnogih ljudi, bez imalo obzira prema našem procesu ozdravljenja i privatnosti". Hammer je odbacio sve optužbe, a njegov odvjetnik Andrew Brettler kaže da su svi susreti s Effie i "svakom drugom njegovom seksualnom partnericom" bili "potpuno sporazumni, raspravljeni i dogovoreni unaprijed".

image

Screenshot poruka prikazan u dokumentarcu

Effieina tužba protiv Hammera pokrenula je istragu. Njezine pak objave na Instagram računu početkom 2021. potaknule su dvije Hammerove bivše djevojke, Paige Lorenze i Courtney Vucekovich, da javno podijele priče o svojoj vezi s ovim bogatim nasljednikom i glumcem. Lorenze se ne pojavljuje u dokumentarcu, ali Vucekovich se pojavljuje, kao i Julia Morrison, koja nikada nije upoznala Hammera, ali je primila uznemirujuća poruke koja je kasnije pretvorila u NFT. Bizarno, ali jest.

image

Screenshot navodnog dopisivanja

Unatoč Effienoj nezainteresiranosti za pojavljivanje u ovom projektu, postoje detalji njezina iskustva, uključujući slike s njezina Instagrama i isječci s konferencije za novinare 2021. na kojima je tvrdila da ju je Hammer silovao četiri sata. "Način na koji su iskorištavali moju traumu je odvratan", rekla je Effie za The Los Angeles Times. "Kada stalno vrištim ‘ne‘, a oni nastavljaju, govoreći da im ne treba moje dopuštenje, podsjećaju me na Armieja." Effie je usput optužila i svoju odvjetnicu Gloriju Allred, da je nije obavijestila o tome da je intervjuirana za film. 

Allred, sugovornica Netflixovog dokumentarca iz 2018., poslala je poruku Timesu u kojoj je poručila da su izjave koje sam dala u ime klijentice dane su jer su bile u skladu s našim predstavljanjem, bile su autorizirane eksplicitno ili implicitno i dane su jer sam vjerovala da su bile u najboljem interesu klijentice."

"House of Hammer" bavi se detaljima vezanima za obitelj Hammer, bogatstvom i brojnim skandalima u koje su bili upleteni. Osramoćeni glumac velikog hita "Call Me By Your Name" i "Death on the Nile" ne radi više na filmskim projektima, a navodno je dio ljeta proveo radeći u luksuznom resortu što je privuklo veliku pozornost medija, a sada se navodno vratio u Los Angeles.