Galerija Forum

Ivona Šimunović & izložba "Oporuka" u Zagrebu

05. rujan 2022.

Fotografija: Miho Skvrce

Ciklus slika funkcionira i kao hommage ženstvenosti, a inspiriran je motivima obiteljskih trzavica i nasljedstava, kao i stereotipima koje prenosimo s koljena na koljeno. Potresna, poticajna i višeznačna, "Oporuka" je izložba koju vrijedi posjetiti i nekoliko puta.

U zagrebačkoj Galeriji Forum otvorena je samostalna izložba akademske slikarice Ivone Šimunović, koja se zagrebačkoj publici predstavila svojim apstraktnim likovnim senzibilitetom. Ovoga proljeća isti je ciklus izložen u Palači Sponza u Dubrovniku, s kojom Galerija Forum nastavlja svoju međugradsku suradnju Zagreba i Dubrovnika. Ciklus slika nastajao je tijekom posljednje dvije godine, a sastoji se od 14 radova većeg i manjeg formata. Tu je i šest manjih radova iz serije "Snovi", koja se repetitivno pojavljuje u sklopu izložba umjetnice. 

Naziv "Oporuka" u sebi krije brojne motive koji ne bude nužno ugodnu emociju, ali svakako pozivaju na kontemplaciju i preispitivanje sebe i vlastitih odnosa. Propitkivanjem različitih misli, gesti, tikova, obiteljskih razmirica, stereotipa koje na svjesnoj i nesvjesnoj razini preuzimamo od naše obitelji, izložba se shvaća i kao određen hommage ženama: "To jest jedno putovanje, osobno i žensko. Da bih ukazivala na tuđe ostavštine, prvo moram rasvijetliti svoje. To je jedno poniranje u sebe, superponiranje", rekla nam je umjetnica Ivona Šimunović tijekom intervjua. "Nekad se dogodi onaj repetitivni trenutak i on se često može referirati na ulogu majke i žene kao nositeljice života. Taj nesvjesni i nevidljivi prijenos osjećaja, misli i ponašanja izvorno proživljenih u nasljeđima svojih obitelji, izbrisan s jednim životom, a opet oživljen s drugim je nešto što je za mene izazovno i što me pokreće na istraživanje u svome radu."

image

Dužine IV/200 x 200 cm/akril na platnu/2021.

Danas ističe kako priča jest ženska jer je izvor ženski, ali posebno ističe naslov izložbe koji sadrži "određeni kompleksni psihički teren koji čuva u sebi koliko osobne trenutke, toliko i jedno kolektivno sjećanje." Pritom se radi o "oporučno naslijeđenim patnjama, zabranama, blokadama, ali i o radostima, bliskostima te žudnjama za prihvaćanjem, koje potisnute u jednom životu, isplivaju u nekom drugom ili trećem koljenu, nenadano, u nekim određenim životnim fazama. To su trenutci kad se upitamo zašto nas nešto prati kroz život, a imamo osjećaj da nije iskonski naše. Ali da, naše je jer smo to naslijedili i automatski time uknjižili u svoje osobnosti, a s tim činom to su postale naše istine.“

image

77/200 x 200 cm/ulje na platnu/2021.

"Ivonina nova serija radova priča je o putovanju, ovog puta izabranom i dugoočekivanom osobnom putu s kojim se cijeli niz različitih žena može poistovjetiti. Priča je to o preispitivanju vlastitog rada i nove konstrukcije vlastitog identiteta koji polako kroči iz slika zamagljujući granicu između subjekta i objekta stvaranja", istaknula je kustosica izložbe Jelena Tamindžija Donnart te nastavlja: "Šimunović bojom oponaša iznenadna kretanja života koja ne možemo predvidjeti: njezin se vizualni kod pretvara u jezik ispreplitanja grubih pastoznih namaza s isprekidanim zarezivanjima u platno, kapanje boje koje dopušta gravitaciji da određuje njen smjer, koncentričnih polukrugova bez završene dodirne točke koja ih odvodi dalje od definicije savršenog kruga, horizontalnih linija koje se gube u beskonačnosti, letimičnih praznina koje se stvaraju unutar namaza jedne boje. Tehnika uljenih boja koje umjetnica koristi već po svojoj prirodi ne dopušta pripitomljavanje, već umjetnika prkosno poziva na ruski rulet nadvlađivanja i nadmudrivanja."

Nalazite li se trenutno u Zagrebu, njezinu izložbu možete pogledati u Galeriji Forum svakoga radnog dana između 12 i 20 sati te subotom između 10 i 14 sati, a otvorena je do 30. rujna. 

image

Iz serije "Snovi": San oko 1.45/40 x 40 cm/ulje na platnu/2021.