Hotel Esplanade

Uzbudljive gurmanske senzacije nadahnute ljetom i Mediteranom

14. kolovoz 2021.
Fotografije: Arhiva hotela Esplanade

Inovativan pristup, kreativnost, preciznost, svježi dostupni sastojci i naglasak na izvornom okusu namirnica značajke su novog Anina jelovnika u ponudi restorana Zinfandel‘s.

Chefica kuhinje zagrebačkog hotela Esplanade Ana Grgić Tomić u svojoj ljetnoj inačici jelovnika spaja osvježavajuće, pažljivo odabrane, svježe i vrhunske sastojke u sljedove zbog kojih ćete poželjeti posjetiti restoran Zinfandel's i kultnu terasu Oleander.

Nove gurmanske poslastice nadahnute su ljetom i okusima Mediterana. Sadrže tako poširani hlap u maslacu od vanilije s karameliziranom mrkvom u soku od naranče, rakovicu s mladim graškom i fluid gelom od šafrana, škamp mariniran s medom i citrusima u juhi od limunske trave i kokosa, granita od krastavaca i mente sa želeom od bazge, mousse od grožđa i panna cottu od ružine vodice.

image
Kamp mariniran s medom i citrusima, juha od limunske trave i kokosa, mladi špinat

"Obožavam ljeto, sunce, tople zvjezdane večeri u gradu, raskoš aromatičnog bilja, svježu ribu, morske plodove te raznolikost i bogatstvo ponude voća i povrća. Ljeti zaista ima svega, a inspiracije ne nedostaje. Stvarajući novu kolekciju, pomno sam birala sastojke i precizno ih spajala u privlačna, suvremena i prije svega, ukusna jela. Posebnu pažnju posvetila sam održivosti i minimalnoj obradi da bi namirnice zadržale izvorni okus.", govori Ana Grgić Tomić koja sa svojim timom koristi začinsko bilje uzgajano u malom vrtu na terasi Oleander. 

image
Chefica Ana Grgić Tomić

"Sami pripremamo aromatizirano ulje od mrkve, korijandra i bosiljka, kao i našu posebnu začinsku morsku sol sa sušenim biljem. Također sami radimo domaće krekere, vlastitu pastu, kao i foccaciu, uz koju poslužujemo domaći aromatizirani tučeni maslac te vrhunsko ekološko maslinovo ulje Nai 3.3 s Dugog otoka, nagrađeno brojnim certifikatima kvalitete. Podržavamo male proizvođače koji nas mogu pratiti svojom kvalitetom i isporukom", ističe.

Tako su primjerice pačja prsa u ovom jelovniku spojena s karameliziranom cikorijom i sirupom od porta koji dolaze iz OPG-a Orehovec iz Varaždina, a janjetina koju priprema uz poriluk i tart od ličkog krumpira i smeđeg maslaca stižu iz OPG-a Lika. Kozji sir dolazi iz nagrađivanog OPG-a Ambient Park, u kombinaciji s domaćim rezancima i aromatičnim ljetnim tartufima.

image
Bogata krema od čokolade, jagode, curd od pjenušca i limuna, kandirani limun i meringue od badema

Uz OPG Ambient Park Anu veže i jedno lijepo iskustvo, naime, prestižni Michelin nedavno je u Zagrebu u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba i Turističkom zajednicom Zagrebačke županije snimao svoj poznati serijal A Chef's World koji se emitira na njihovu kanalu i Instagram profilu koji broji preko 2,4 milijuna pratitelja, a jedna epizoda posvećena je upravo hotelu Esplanade, chefici Ani Grgić Tomić, njezinu kulinarskom izričaju, poznatim Esplanadinim štruklima te OPG-u Ambient Park. Ponuda à la carte dostupna je svaki dan za ručak i večeru od 12 do 23 sata, rezervacije stolova primaju se telefonom ili e-poštom.