GG BINGE

Uzmite si vremena: sve serije britanske genijalke Phoebe Waller-Bridge

15. travanj 2020.
FOTOGRAFIJE: Profimedia
Ines Madunić
Ines Madunić

Ako niste čuli za Phoebe Waller-Bridge, krajnje je vrijeme da se upoznate s opusom ove Britanke koja je zadužena za scenarij novog Jamesa Bonda. 

Ona je nagrađivana glumica, scenaristica i producentica, a ne možete se nazivati obožavateljem televizije ako još niste gledali nešto iz pera Phoebe Waller-Bridge. Rođena u Londonu prije 34 godine, a nakon dramske akademije bavila se glumom i pisanjem u kazalištu. 

Idući film o Jamesu Bondu, "No Time To Die", napisala je upravo ona, a jedva čekamo vidjeti kako je uklopila svoj fantastičan smisao za humor u dobro poznatog ženskara špijuna. Dobitnica je Emmyja i Zlatnih globusa i za glumu i za scenarije, a ovo su serije koje je radila i koje trenutno možete - i trebate - bingeati. 

Crashing

Britanski sitcom započeo je u kazalištu, a svoje dvije drame Waller Bridge prilagodila je za televizijski format. Humorističnu seriju o šestero ljudi koji žive u napuštenoj bolnici u Londonu trenutno možete gledati na Netflixu, a u njoj Phoebe glumi te je napisala scenarij za svih šest epizoda. 

Fleabag

Na žalost svih fanova, postoje samo dvije sezone ove serije i više se neće snimati. Ali, vjerujte da se isplati pogledati ih. Štoviše, vrlo vjerojatno ćete ih gledati više puta. "Fleabag" je serija o istoimenoj antijunakinji, Londončanki koja je na prvi pogled sasvim obična. No, događaju joj se nevjerojatne stvari, a i njezin način reagiranja je posve neobičan, baš kao i njezin smisao za humor.

"Fleabag" je serija koju ćete obožavati ako volite pomalo pomaknuti humor i žensku perspektivu, a količina nagrada koju je dobila govori o tome koliko ju voli kritika. Apsolutno remek djelo Phoebe Waller Bridge. 

Možete je gledati na streaming servisu Pickbox NOW, koji je trenutno potpuno besplatan. Sve što trebate je prijaviti se i gledati. 

Killing Eve

Upravo se vratila s trećom sezonom, u kojoj Waller Bridge, doduše, nije sudjelovala. Ona je bila glavna scenaristica za prvu sezonu, a onda je preuzela Emerald Fennell, dok je treću napisala Suzanne Heathcote. "Killing Eve" crnohumorni je triler o čudnom odnosu špijunke i psihopatske ubojice.

Ponovno su u fokusu žene i njihova perspektiva, istraživanje ženske prirode koja je sve samo ne nježna i ona "slabijeg" spola. Baš zato je serija popularna - nije ono što biste očekivali. I baš zato volimo Phoebe Waller Bridge. 

"Killing Eve" možete gledati na HBO streaming servisu.

Run

Novost je "Run", serija koja je upravo izašla na HBO-u, a na kojoj je Phoebe izvršna producentica, dok ju je osmislila i napisala njezina česta suradnica Vicky Jones. Priča prati Ruby i Billyja, bivše ljubavnike, koji su prije 17 godina stvorili pakt - ako u bilo kojem trenutku od drugog dobiju poruku sadržaja "RUN", a drugi na nju odgovori s istom riječi ("Trči"), zajedno će ostaviti svoje živote i proputovati Ameriku.

Prva epizoda dobila je odlične ocjene, a nove možete gledati svake nedjelje na HBO-u.