U 42. godini

Modni svijet u šoku: preminuo omiljeni dizajner Virgil Abloh

28. studeni 2021.

Fotografija: Profimedia 

Gloria Glam

Jedan od najvažnijih i najpoznatijih modnih dizajnera današnjice borio se s rijetkim oblikom karcinoma posljednjih par godina.

Vijest da je u 42. godini preminuo dizajner Virgil Abloh, osnivač brenda Off-White i kreativni direktor linije za muškarce u Louis Vuittonu, šokirala je modni svijet. Naime, nije bilo poznato da je posljednjih par godina Abloh, jedan od najvažnijih dizajnera generacije, u potpunoj tajnosti vodio bobru s teškom bolešću. 

"Svi smo šokirani, Virgil nije bio samo genijalni dizajner, vizionar, već i čovjek predivne duše i velike mudrosti", poručio je Berbard Arnault, CEO LVMH-a koji je izrazio sućut njegovoj obitelji, ali i svima koji danas tuguju. Abloh se modnoj kući Louis Vuitton pridružio 2018. godine. i time postao prvi afroamerički dizajner na vodećoj poziciji tog brenda. 

Više od dvije godine borio se s rijetkim, agresivnim oblikom tumora - srčanim angiosarkomom. Od dijagnoze 2019. godine podvrgnuo se različitim oblicima liječenja, ali je paralelno s tim vodio nekoliko važnih projekata vezanih uz modu, umjetnost i kulturu. 

---

---

Kao jedan od najutjecajnijih dizajnera svoje generacije, Abloh će ostati zapamćen kao dizajner koji je uspio izbrisati granice streetweara i luksuzne mode. U srpnju ove godine predstavio je kolekciju "Laboratorij zabave" kojom je otvorio Tjedan visoke mode u Parizu i najavio kako je vrijeme za "odrasliji" Off-White. Osim "odrasle" linije, ove je godine predstavljena i prva kolekcija sunčanih naočala njegovog brenda, suradnja s njemačkom tvrkom Braun na novoj viziji klasičnog stolnog sata, dok je Off-White započeo godinu novom 'it' torbom - The Burrow. Uz sve to, bio je i kreativni direktor muške kolekcije modne kuće Louis Vuitton, a osnovao je i fond kojim je mladim dizajnerima želio olakšati ulazak u modni svijet. Ostat će poznat i po brojnim suradnjama s različitim brendovima kao što su Nike, Ikea, Levi's, Moncler, Byredo, Jimmy Choo... Te jedna od posljednjih - s Mercedes-Benzom na potpuno električnom Maybachu.