Vikend na Obonjanu

Glamping na otoku kao idealan bijeg od svakodnevice

19. srpanj 2022.

Fotografije: Press

Spavanje u šatorima uz zvuk zrikavaca, šum valova i miris borova? Trenutno ne možemo zamisliti bolji način relaksacije, a u prednosti glampinga uvjerili smo se u samo nekoliko dana.

Posljednjih nekoliko godina u potrazi smo za godišnjim odmorom koji će nas udaljiti od buke velegrada, vreve, pa i od rive prepune turista i glasnih terasa na kojima je teško pronaći mjesto. U potrazi za fizičkim i duhovnim restartom vraćamo se prirodi i potpuno nam je primamljivo provesti godišnji odmor okruženi netaknutom prirodom, uz buku cvrčaka koji se čuju iz šume i zvuk razbijanja valova s plaže koja je udaljena tek nekoliko metara od nas. Uklapa se to u koncept glampinga, koji je u kratkom roku osvojio svijet i nametnuo se iz alternative u prvi izbor kod traženja lokacije za ljetovanje. Naša obala puna je predivnih destinacija za upravo takvu vrstu odmora. Ako vas je spavanje u šatoru i odbijalo, mislimo da ćete promijeniti mišljenje - u isto smo se uvjerili na otoku Obonjanu gdje smo proveli stres-free vikend. 

Ovaj otočić nalazi se kod Šibenika, od kojeg je udaljen nekih 30 minuta vožnje brodom (ili manje ako ste gliserom). U blizini su nacionalni parkovi Krka i Kornati, a otok je okružen kristalno čistim morem i plavim nebom. Riječ je o privatnom otoku na kojem se nalazi novootvoreni Glamping Resort Obonjan koji nudi nekoliko opcija smještaja, aktivnosti poput jutarnje yoge, kajakarenja, masaže, izlaska u beach bar ili opuštanja kraj bazena pored kojeg se nalazi restoran, promatranja zvijezda...

Od smještajnih opcija na raspolaganju su Bell Tents - najmanje jedinice koje najbolje dočaravaju iskustvo spajanja s prirodom. Druga opcija su Forest Loges, šatori opremljeni kupaonicom te jednom ili dvije spavaće sobe i terasom s ležaljkama na kojima ćete željeti provesti cijeli dan. Najviše komfora nude mobilne kućice Sun Loges koje su potpuno opremljene, a u kojima i dalje možete uživati u spokoju koji nudi okruženje borove šume i obližnje obale. 

image

Bell Tent smještaj

image

Forest Lodge smještajna jedinica

image

Pogled iz smještaja Forest Lodge 

Mi smo se budili u Forest Loges šatorima i počinjali dan na najbolji način, kupanjem u osvježavajućem i kristalno čistom moru. Na doručak, ručak i večeru uputili smo se u The Kitchen, restoran u kojem se serviraju mediteranska jela, deserti i svježe voće, a popodnevnu fjaku možete odraditi odmah uz bazen pokraj restorana. Druga opcija je spuštanje do beach bara Drift koji je opremljen ležaljkama, osvježavajućim koktelima koje pripremaju barmeni, a dostupan je najam kajaka ili supova, kao i klasično opuštanje na plaži pod sjenom suncobrana uz bućkanje u moru. 

image

Sun Lodge na Obonjanu 

image

Pogled na plažu i beach bar Drift 

Ako ste za više aktivnosti, uvijek je dobra ideja istraživanje otoka pješice, za što ipak preporučujemo zatvorenu obuću. Naletjet ćete na Amfiteatar koji je pogodan za razne projekcije, na pizzeriju u paviljonu, kao i na brojne skrovite uvale idealne za mirno osvježavanje u moru. Nezaboravno iskustvo svakako je promatranje zvjezdanog neba - astronomi Uroš Todorović Mikšaj i Dora Premor proveli su nas kroz zvjezdanu šetnju, odnosno stargazing. Pobliže smo teleskopom pogledali površinu Mjeseca i Saturn koji se te noći mogao vidjeti, dok i samo promatranje zvijezda s terase šatora ili plaže nudi sasvim poseban doživljaj. 

Za odmak od svakodnevnog stresa, za ponovno povezivanje sa samim sobom, prirodom, bližnjima ili pak za grupno druženje na udaljenom otoku, iskustvo glampinga ipak će ponuditi nešto više od klasičnog ljetovanja u hotelu ili apartmanu. Otok odiše atmosferom s kojom se lako stopiti i uz koju se zaboravljaju brige svakodnevice, bez obzira jeste li tip za aktivni odmor ili onaj za izležavanje na ležaljkama uz zvuk valova - sve opcije su na raspolaganju.