gg vodič

Ljetujete na Pagu? Ovo su lokacije koje vrijedi posjetiti

15. srpanj 2022.

Fotografije: Unsplash

Ako još uvijek niste, uputite se prema otoku Pagu koji će vam se karakterom i sasvim posebnim krajolikom sigurno uvući pod koži i postati jednom od omiljenijih ljetnih destinacija. Izdvajamo mjesta koja su vrijedna posjete.

Peti po veličini otok na jadranskoj obali, jedinstvenog krajolika koji podsjeća na mjesečevu površinu, poznat po siru, soli i tradiciji izrade čipke. Tekst smo posvetili lokacijama koje trebate podsjetiti ako se odlučite zaletjeti do Paga. Party utočište Zrće nije jedina destinacija prema kojoj možete krenuti - Pag skriva prave dragulje i do njega vas od Zagreba dijeli otprilike tri sata vožnje. 

Party plaža Zrće dio je Novalje, turističkog središta koje je suprotnost partijanerskom raspoloženju koje vlada na Zrću. U centru Novalje nalazi se sjajan meksički restoran, ali i restorani s domaćom hranom, terase na kojima možete ispijati koktele. Možete uživati i u čestim klapskim i glazbenim nastupima te u šetnici koja pruža pravi mediteranski ugođaj. U potrazi za mirnijim okruženjem i kupanjem, uputite se prema staroj Novalji u kojoj se nalaze čiste i pješčane plaže - Ujak, Čatare, plaža Sveta Marija neke su od njih.

Posljednjih godina u Novalji je dostupno sve više ekskluzivnih hotela, ali odlična opcija je i Straško, kamp okružen šumom i šljunčanim plažama, a koji će ponudom i sadržajima odgovarati svim uzrastima - osim kampiranja u vlastitoj kućici ili šatoru, Straško nudi opciju glampinga te mobilne kućice u blizini kojih je i bazen te aktivnosti poput yoge, fitnessa u moru, vodenih sportova, odbojke na pijesku... Na pola puta između Novalje i grada Paga smjestilo se još jedno popularno mjesto za kampiranje - Šimuni, inače malo ribarsko mjesto na jugozapadnoj strani otoka, kao opcija za obiteljski, ali aktivni odmor.

Nekoliko kilometara od Zrća i Novalje smjestila se i uvala Caska koja je povijesno i arheološki posebno zanimljiva. Na morskom dnu uvale nalazi se potopljeni grad, a ronjenjem se mogu vidjeti ostaci građevina, iako je veći dio nekadašnjeg grada teško dostupan i slabo vidljiv. Plaža je zato pješčana i šljunčana kao i većina njih na otoku Pagu, a more čisto. 

Inače, otok je pun malih uvala i naselja koja nisu toliko razvikana, a idealna su za godišnji odmor ako ste u potrazi za mirnim mjestima i usporenom atmosferom. Naselje Mandre jedno je od takvih koje se isplati posjetiti i koje izgledom više podsjeća na južni dio Jadrana. Zanimat će vas i plaža Bošana, koja se nalazi u blizini grada Paga i nudi predivan pogled na zaljev. Plaže su šljunčane i pješčane, okružene su stijenama pa hladovine nema, no centar grada udaljen je par kilometara od ovog malog naselja. 

Otok je prepoznatljiv po jedinstvenom, pustinjskom krajoliku kojim dominiraju stijene oblikovane burom i soli. Vanzemaljsku atmosferu najbolje će dočarati poznata plaža Ručica smještena u mjestu Metajna, koja zaista izgleda kao da se nalazite na drugom planetu. Bijeli kamen, pijesak i kristalno plavo more ostavljaju bez daha, neovisno o tome jeste li se odlučili samo osvježiti u moru, odmoriti u obližnjem beach baru na stijenama ili ste krenuli u turu pješačenja. Osim pješačenjem, do skrovitih uvala plaže može se doći kajakom ili čamcima.

U blizini Metajne nalazi se i plaža Beritnica iznad koje se nalazi šetnica Stogaj. More je plitko, a tri velike kamene stijene koje se nalaze na plaži čine ovu skrovitu uvalu lokacijom koja je sve češće idealna kulisa fotografija na društvenim mrežama. Ne zaboravite ponijeti zaštitu od sunca, zatvorenu obuću za pješačenje i puno tekućine, jer jedino osvježenje na ovoj plaži pruža more, dok je prvi kafić smješten u Ručici. 

U potrazi za sličnim krajolikom, uputite se i prema plaži Čista koja se također nalazi u blizini Novalje, a nudi uređenu plažu i, kako ime govori, čisto i kristalno more. Ako vas put odvede u drugom smjeru, na najsjevernijoj točki otoka Paga nalazi se malo naselje Lun - samonikli maslinik u kojem se nalazi 1600 godina stara maslina, što je svrstava među tri najstarije na svijetu. A nakon šetnje maslinikom, ne zaboravite na barem jednu bočicu maslinovog ulja.