Popularne, ali...

Sheet maske: je li došao njihov konačan kraj?

14. listopad 2020.
Fotografije: iStock
Ines Madunić
Ines Madunić

Hidratantne maske za lice u maramici došle su na zapadnjačko tržište iz Koreje i Japana. No, u vremenu kad se sve više priča o ekologiji i održivosti, je li im došao kraj?

Maske u maramici u posljednjih su nekoliko godina postale neizbježne u našoj beauty rutini. Jednom tjedno volimo staviti masku na lice, opustiti se na 10 do 15 minuta i uživati u hidratiziranoj i sjajnoj koži. One pružaju snažniju hidrataciju nego naše svakodnevne kreme i aktivni sastojci prodiru dublje u kožu. 

No, ako reciklirate vjerojatno ste primijetili da njih možete samo odložiti u kantu za smeće - nijedan se dio ne može ponovno upotrijebiti. Baš zbog toga sheet maske dolaze na loš glas. Sve se češće priča o održivosti i ekologiji u industriji ljepote, a one se u taj koncept nikako ne uklapaju. 

Jedan od najvećih prodavača clean beauty proizvoda na svijetu, Credo, objavio je nedavno kako će zaključno s lipnjem 2021. u potpunosti prekinuti prodaju jednokratnih proizvoda, kao što su maske u maramici, maramice za skidanje šminke i jastučići za piling. 

"Definicija 'clean beautyja' mora uključivati i održivost. Shvatili smo da ćemo prestankom prodaje ovakvih proizvoda smanjiti količinu otpada za barem 1360 kilograma godišnje", rekla je Mia Davis iz Creda povodom ove odluke. Hoće li i drugi beauty brendovi slijediti njihov primjer?

Maske za lice u maramici najčešće su izrađene od vlakana na bazi petroleja, kupujemo ih u plastici koja se ne može reciklirati, ali i sam način proizvodnje štetan je za okoliš. Čak i one maske koje su navodno biorazgradive, ne mogu se zapravo odložiti u biootpad ili koristiti u kompostu - s obzirom na to da su umočene u serume koji u sebi sadrže petrokemikalije, ne mogu napraviti ništa dobro za zemlju. 

Credo nije veliki igrač na tržištu, ali svejedno očekuju nezadovoljstvo korisnika zbog ukidanja prodaje maski u maramici. No, kažu kako se nadaju da će i drugi, veći proizvođači i prodavači uskoro napraviti isto kako bi se smanjio utjecaj industrije ljepote na zagađenje okoliša. 

No, što koristiti umjesto takvih maski? Odlučite se za veća pakiranja hidratantnih maski koje se nanose na lice direktno. Posebno su dobre one noćne, odnosno koje se nanose navečer i ne skidaju do jutra ili uopće. Pune su aktivnih sastojaka (izaberite onu koja odgovara vašem tipu kože i potrebama) i jednako dobro hidratiziraju.

Neki blogeri već su počeli izrađivati vlastite maske od organskog pamuka ili muslina - izrežite oblik koji vam treba, napravite rupe za oči, nos i usta te ih koristite tako da ih namočite u esenciju ili serum koji želite koristiti. Kasnije ih samo operite i ponovno koristite.