MASKE I PILING

Usne spremne za poljupce: 4 prijedloga za beauty tretman kod kuće

02. travanj 2020.
Fotografije:IMaxTree/Profimedia
Ines Madunić
Ines Madunić

Pripremamo se za poljupce - imamo nekoliko verzija maski za usne koje možete napraviti kod kuće, a uz koje će vaše usne biti mekane i glatke.

Većinu smo vremena u stanovima i kućama, na suhom zraku koji utječe na našu kožu. Vjerojatno ste već odradili pilinge i maske za tijelo i lice, ali što je s usnama? Nemojte ih zaboraviti jer i one trebaju pojačanu njegu. Posebno nakon zimskog perioda i hladnog zraka kojem su bile izložene. Sad je dobro vrijeme da se malo odmore od ruževa i sjajila te da ih pripremite za proljeće i ljeto. 

Pronašli smo nekoliko maski za usne koje možete napraviti doma, uz sastojke koje vjerojatno imate u kuhinji. Napomena - ne zaboravite prije svega očistiti lice i oprati zube.

Samo med

Ova "maska" za jako suhe i oštećene usne ne može biti jednostavnija: treba vam domaći med, žlica i plastična folija. 
Žlicom na usne nanesite debeli sloj meda, tako da ih cijele prekrije. Kako ne bi curio, preko usana stavite komad plastične folije. Osim što nećete napraviti nered, folija će zadržati svu toplinu, a med, kao prirodni hidratizator, dubinski će prodrijeti u usne. 
Držite masku 15-ak minuta pa mokrom tkaninom uklonite višak meda s usana. 

Prirodna njega

Ovu masku koristite ako vam koža na usnama nije previše osjetljiva ili oštećena.
Treba vam: velika žlica maslinovog, bademovog ili avokado ulja, žlica šećera, žlica meda i mala žlica kokosovog ulja, shea maslaca ili vazelina (možete koristiti i nevenovu ili mast čajevca). 

Sve sastojke pomiješajte u zdjelici tako da dobijete smjesu nalik pasti. Prilagodite sastojke tako da nije prerijetka (dodajte šećera) ili prekruta (dodajte ulja). Nanesite masku na usne i lagano trljajte i masirajte nekoliko minuta. Šećer će pomoći u uklanjanju mrtvih stanica dok ulja i med pomažu u hidrataciji pa će usne ostati glatke nakon toga. 

Ostatak maske možete spremiti u frižider te je iskoristiti u iduća dva tjedna. Možete je primjenjivati jednom do dva puta tjedno. 

Piling

Ako želite napraviti brzi piling usana, trebat će vam maslinovo ulje i šećer. Pomiješajte ih i nanesite na usne te trljajte nekoliko minuta. Budite nježni, nemojte previše pritiskati ili agresivno ribati. Nakon toga isperite ili mokrom tkaninom uklonite višak maske. 

Omekšavanje

Da bi vam usne bile mekše, pomiješajte žličicu meda i običnog jogurta. Nanesite smjesu na usne te je držite oko pet minuta. Pazite da vam smjesa ne curi na odjeću - možda bi bilo najbolje da legnete i uzmete si pet minuta za sebe. Isperite ili uklonite višak mokrim ručnikom. 

Nakon svake maske na usne stavite neko prirodno sredstvo za omekšavanje usana, kao što su nevenova mast, melem, mast čajevca.