Jesenska utjeha

Cipele o kojima maštamo: Gucci Horsebit

23. kolovoz 2022.

Fotografija: Promo

Krajem ljeta sanjarimo o jesenskim modnim poslasticama, a među njima nalaze se Guccijeve Mary Jane cipele s kultnim, i povijesnim simbolom talijanske kuće.

Znate li da je Gucci morao voditi legalnu bitku da pravno zaštiti svoj simbol iz 1953.? Dvije isprepletene konjske žvale (kod nas doista neromantična riječ, na engleskom slavni Horsebit) bile su kamenčići spoticanja za američki pravni sustav kad je Gucci poželio i pravno imati simbol po kojem je, osim kombinacije boja i isprepletenog slova G, prepoznat? Nakon prvotne odbijenice, Guccijev legalni (a, možemo zamisliti, i stručni tim za modne dodatke) pripremio je 200 stranica dokaza da su dvije žvale (metalni dio uzda koji ide u usta konja) na cipelama jasan znak da je u pitanju brend Gucci. Ilustracije su sadržavale ikone kao što su John Wayne u Gucci dućanu sa Horsebit mokasinama (to su ujedno i prve cipele na kojima je taj stilizirani dio jahaće opreme zasjao daleke 1953.), Sophia Loren, Florence (iz slavnog Florence and the Machinea), Jane Birkin...

image

Horsebit znak pojavljuje se na cipelama i torbicama brenda
Fotografija: Profimedia

Svi su nosili ili cipele ili torbe ili odjeću sa spomenutim znakom - a njihov styling su modni stručnjaci (ili časopisi iz kojih je izrezana fotografija) prepoznavali kao Gucci. Dokazivali su da su žvale više od dekoracije, da su element identiteta, i otišli su toliko daleko da je profesorica mode kasnije u analizi pravne bitke napisala: "Doista, kako u protivnom objasniti popularnost i izdvajanje inače obične cipele?"

image

Gucci Horsebit 75 Mary Jane cipele; Matchesfashion (820 eura)

Bitka je dobivena 2019. godine, a ovu jesen se na velika vrata vraćaju Horsebit cipele, zajedno sa začudnom, sada izuzetno modernom debelom, nakošenom potpeticom. Upravo ta peta izvlači ih iz linije "klasičnih komada" u fashion koji ćemo viđati na Insta profilima influencerica koje žive modu. Opcije sandala s otvorenim prstima djeluju pomalo preppy, gotovo u "ugly is beautiful" stilu, a Gloria Glam modnom timu se najviše sviđaju one koje mrvicu podsjećaju na slavne Mary Janes, zatvorenih prstiju, s vezicom oko gležnja. Zamišljamo ih kao savršenu utjehu za prve jesenske kišne dane, koji su u Zagrebu već počeli. Omiljena boja? Svjetlo bež, koja pomalo vuče na rozu, u popularnoj sjajnoj koži.