Power look

Kako ove jeseni nositi kožne komade

04. rujan 2022.

Fotografije: IMAXtree

Koža u svakom obliku, a osobito ona crne boje, je nezaobilazni modni statement koji garantira stylish, luksuzni izgled.

Jesenska sezona i koža čine dobitnu modnu kombinaciju koja se vraća na tron svake godine. Bilo da je veganska, umjetna ili prava, i dalje se vode debate o ispravnosti korištenja kože u modnoj industriji, no unatoč polemikama, sudeći po jesenskim kolekcijama - koža je itekako ‘in‘. Pričamo o bezvremenskom materijalu koji ne gubi na težini i koji se više smatra investicijom, a manje sezonskim trendom. A dizajneri su za jesen ‘22. kožu iskoristili u različitim modnim pričama i kombinacijama. Od Celinea i biker chic kombinacija u kojima dominira crna koža, preko također biker inspired Alexander McQueen kolekcije, pa sve do Bottega Veneta total lookova i distressed avijatičarskih jakni u Miu Miu kolekciji. 

image

David Koma/ Alexander McQueen/ Petar Petrov

Koža se kao trend najavljivala još početkom godine, kada su Ye i Julia Fox izlazili u matching lookovima, nerijetko potpuno kožnima. Slično je tada napravila i Kim Kardashian kao i Rihanna, Hailey Bieber... U celebrity izdanjima, ili street style kombinacijama koje vidimo za trajanja tjedana mode, nerijetko vidimo kožu kako se nosi od glave do pete. U svakodnevici ipak, all leather lookovi nisu uvijek izvedivi na način da izgledaju nosivo i praktično. Najveća potražnja na online shopovima trenutno vlada za komadima koji se lako nose uz ostatak garderobe: kožnim sakoom, kožnim torbicama i ostalim modnim dodacima poput čizama ili gležnjača.

image

Khaite kolekcija za jesen/zimu 2022.

image

Bottega Veneta (lijevo) i Celine (desno)

Visoko kotira i kožni baloner - komad koji se uvukao u suvremenu garderobu kao statement koji želimo nositi. Predlagali su ga na pistama brojni brendovi - primjerice Gabriela Hearst i Khaite, koji je kožu kombinirao kroz kolekciju koja nudi esencijalne komade za luksuznu, ali kulersku garderobu suvremene žene. Kožu dakle, niti ne morate nositi od glave do pete, već jedan kožni komad dovoljan je kako bi se look podigao na sasvim novi nivo. Kožna bajkerska jakna već je godinama neizostavan dio ormara, a ove sezone upotpunite ga kožnim balonerom ili kožnim hlačama koje se jednostavno kombiniraju uz basic komade poput t-shirta, košulje ili, u hladnijim danima, uz pulovere. 

image

U kolekcijama: Alexander McQueen/ Petar Petrov/ Khaite

Ono što ovu sezonu kože izdvaja je težnja prema robusnim, odvažnim i najčešće crnim odjevnim komadima koji komuniciraju stav. Iako je i dalje poželjna koža u jesenskim bojama poput smeđih, bordo ili tamnozelenih nijansi, ako tražite trendi i powerful komad, ne tražite dalje od crne kože. 

image

Kožni baloner & Other Stories (699 eura)/
korzet od umjetne kože Zara (159,90 kn)/ baloner od napa kože Massimo Dutti (3999 kn)/ prsluk od napa kože Massimo Dutti (2599 kn)

image

Oversized kožni sako Arket (359 eura)/ baloner od umjetne kože Zara (599,90 kn)/ kratke kožne hlače Mona (1369 kn)

image

Kožne hlače COS (350 eura)/ slip kožna haljna COS (350 eura)/ midi suknja od umjetne kože Nanushka; Matchesfashion (445 eura)/ kožno odijelo sako (2599 kn)/ i hlače (2599 kn) Massimo Dutti

image

Mini haljina od napa kože & Other Stories (175 eura)/ bajkerska jakna H&M (59,99 eura)/ haljina na vezanje Ganni; Farfetch (327 eura)/ jakna od reciklirane kože Nanushka; Matchesfashion (845 eura)