Shoe report

Platforme, kaubojke, visoke čizme i još pet trendova koji će obilježiti jesen

29. kolovoz 2022.

Fotografije: IMAXtree

Od ‘prizemljenih‘ pa do cipela i čizmi koje dotiču nepregledne visine, jesenska modna paleta nudi raskošne modele nimalo dosadnih cipela.

Jesen je najljepše godišnje doba kada su cipele u pitanju. Da, ljeto možda nudi raskoš strappy cipela na visoku i nisku petu, natikače i ostale modele koji u prvi plan stavljaju frišku manikuru, no jesen je svake godine iznova uzbudljiva, nudi pregršt novih modela među kojima svatko pronalazi nešto po svom ukusu. Ništa drugačije nije niti ove sezone, štoviše, čini se da je pred nama doba ekstravagancije, pomaknutih modela cipela, čizmi i neodoljivih visokih potpetica. Opraštamo se od ljetnih modela, no zadržavamo neke od ljetnih trendova - platforme naravno, veliki povratnički trend koji je obilježio 2022. godinu. Valentino, Saint Laurent, Versace, zacementirali su status platforme kao ‘it‘ cipele. 

No jesen prolazi i u znaku polished modela, elegancije s pomakom, odnosno cipela s niskom petom - prizemljenije od visoke platforme, upotpunjene detaljima koji ih čine najljepšim dodatkom svakoga stylinga. Mary Jane modeli imaju svoj trenutak i viđamo ih u različitim interpretacijama, od Pradinih cipela s nakošenom petom, do Miu Miu balerinki koje se ponovno vraćaju, do futurističkih Dior modela vichy uzorka. 

Pretty Pumps

image

Valentino/ Prada/ Dior/ Blumarine/ Bottega Veneta

Sky High

image

Valentino/ Versace/ Del Core/ Marc Jacobs

Naravno, jesen nije potpuna bez dobre čizme - ove sezone, western modeli, odnosno kaubojke apsolutno su obožavane (već sada) na modnoj sceni. Ganni ima zanimljive modele, kao i Isabel Marant čije su kaubojke iz sezone u sezonu popularan komad, zatim i Khaite i Chloe koji je na pisti predstavio modele visokog sjaja. Nasuprot kaubojkama, stoji nostalgičan Y2K trend - knife boots, odnosno čizme koje idu u špic, sežu do koljena i dolaze uz tanku potpeticu. Oštre, killer boots u fokus su došle prvenstveno zbog Balenciaga Le Cagole modela, zatim i Dieselovih komada - osobito onih od trapera. Obožavaju ih već sada one koje njeguju kulerski stil. A za dodatnu dozu dramatičnosti, ali i zaštite, nose se ekstremno visoke čizme koje sežu iznad koljena i nastavljaju se na luksuzni pantaboots trend, koji hlače i čizme spaja u jedan modni komad. 

Western Girl

image

Ganni/Missoni/ Chloe

Ready-to-kill 

image

Celine/ Ludovic de Saint Sernin/Diesel

Never ending story

image

Isabel Marant/ Chanel/ Louis Vuitton/ Giambattista Valli/ Courreges

Ruku po ruku s cool elementom idu i zakovice, kopče i slični dodaci koji se nalaze na štiklama, niskim bajkerskim čizmama, čizmama na petu... Bottega Veneta blago zakrivljeni model s platformom je, predviđamo, sljedeći ‘it‘ komad koji će se naći u ormarima fashionistica. A zatim su tu i one cipele, koje su na granici između praktičnog komada, umjetnosti i skulpture. Loewe nas je odveo u neki drugi svijet sa svojim primjercima cipela ukrašenima balonima, Bottega Veneta ima čupave platforme, Tom Ford statement potpeticu... Dakle, uz one praktične i svakodnevne trendove - od ravnih cipela, čizmi i kaubojki, u fokusu su jesenske cipele koje vode glavnu riječ, ili bolje rečeno korak. 

Not your regular shoe

image

Loewe/ Tom Ford/ Bottega Veneta/ Loewe

Buckle Up 

image

Miu Miu/ celine/ Bottega Veneta/ Gucci/Courreges

Shiny Entrance

image

Isabel Marant/Courreges/Dolce & Gabbana/Jil Sander