Povratak u stilu

Praktične, udobne i nevjerojatno cool: bomber jakne

19. kolovoz 2022.

Fotografija: IMAXtree

Radi li se o zaluđenosti filmom "Top Gun: Maverick", posljednjim titrajima nostalgične mode ili jednostavno o potrebi za jesenskim osvježenjem? Bilo kako bilo, bomberice su komad koji ćemo ove jeseni iznositi do maksimuma.

Ona jedna jedina, nezamjenjiva bomber jakna koja već desetljećima stoji u našim ormarima, spremna poslužiti nam kao plan B kad nam je kaput ili šuškavac na pranju, ove je godine konačno spremna preuzeti scenu. Zbog njene je jednostavnosti svi volimo, ali zbog nje je dosad i padala u drugi plan - uvijek je postojao neki komad koji je svježiji, moderniji i upečatljiviji. No ova jesen uzdiže upravo bombericu na tron. Urbana i cool, možda se neće uklopiti u najelegantnije kombinacije, ali svakako jedva čeka da je uparite s basic topom i cargo trapericama.

Mnogo je kultnih dizajnera eksperimentiralo s ovim komadom - bomber jaknom ili, još popularnije, spitkom - za proljetnu sezonu ove godine. Na reviji smo gledali Pradine bomberice i one Stelle McCartney, a njihove korake mahom su popratili i high street dućani poput Manga, Zare i H&M-a. Gledali smo ih i na beskonačno cool djevojkama kao što su Rihanna i Hailey Bieber i jedva dočekali jesen da se i sami možemo početi poigravati njenim mogućnostima. 

image

Prada/Stella McCartney
Fotografije: IMAXtree

image

Bella Hadid i Jeff Goldblum u spitkama
Fotografije: Profimedia

Bomberica je egzotično ime dobila zbog svoje prvotne funkcije; naime, osmišljena je kao dio vojne opreme. Nosili su je avijatičari u Prvom svjetskom ratu zbog njene sposobnosti zadržavanja topline. Kasnije se proširila i na kopno, a potom je i napustila vojno okružje i postala statement dodatak buntovnika i punkera. Spitkom je zovemo zbog aviona kojima su Britanci upravljali za vrijeme Drugog svjetskog rata - "Supermarine Spitfire". Porast popularnosti ovog komada nemoguće je ne povezati s ogromnim komercijalnim uspjehom koji je ostvario film "Top Gun: Maverick", s Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi. Povratak Toma kao pilota na ekrane definitivno je poslužio kao katalizator, ako ne i uzrok povratku spitki.

image

Jakne iz kolekcije Christopher Bates x Top Gun
Fotografija: Profimedia

Čar bomberice leži u njenom unisex dizajnu koji ne pita za rod ni spol, ne zanima ga koliko kilograma imaš ni kakav ti kroj najbolje stoji. Važno joj je samo da njome demonstriraš svoju ležernost, ali i čvrst stav. Bomberica se s vremenom prenamijenila i promijenila svoj oblik, te je danas poznajemo u više izdanja. Takav kroj, specifičan po stegnutom struku i rukavima kod zglobova, preselio se i na veste na kopčanje i na bluze, zahvalan u kombinaciji s najjednostavnijim trapericama i cipelama na petu. Posebno su stylish kožne varijante u crnoj ili mliječnobijeloj boji - spitke danas dolaze u pregršt materijala, a odavno već nisu samo jednobojne. Želite li se povesti za klasicima pronađite Top Gun varijantu sa zakrpama i vojničkim motivima, a planirate li u outfit unijeti dozu ženstvenosti, odaberite neku satensku u nježnijim nijansama. Pronađite neku s uzorkom ili s istaknutim džepovima i uparite je sa šiltericom, traper minicom i visokim čizmama.

image

S Tjedna mode u Kopenhagenu
Fotografije: IMAXtree

Ukratko, capsule garderoba nije potpuna bez (još) jedne bomberice. Donosimo vam inspiraciju za shopping, ali još bi jači efekt postigle jakne pronađene na policama vintage trgovina ili u ormarima naših teta, ujaka i roditelja. Što se spitki tiče, jakna ne može biti prestara - s malo truda i mašte, možete joj podariti novi život.

image

Spitka Gena Remain Birger Christensen; Net-A-Porter (4.789,50 kn - akcijska cijena)/Spitka od najlona Prada (27.608,30 kn)/Bomber jakna od najlona Sacai; My Theresa (€ 730)

image

Bomberica adidas by Stella McCartney; Farfetch (248 € - akcijska cijena)/Bomber jakna Mango (349,90 kn)/Kožna bomberica The Mannei; Moda Operandi (14.691,20 kn)/Oversized bomber jakna LouLou Studio; Net-A-Porter (1.399,25 kn - akcijska cijena)