Silver glam

Srebrni sjaj od glave do pete

11. rujan 2022.

Fotografija: IMAXtree

Ne možemo se zasititi srebra i zato ga nosimo posvuda - na usnama i kapcima, u obliku haljina, košulja i cipela.

Živimo, možemo si to priznati, u vremenu prepunom paradoksa. Istovremeno vlada opsesija budućnošću - istražujemo virtualnu stvarnost, robotiku i kripto valute -  ali i prošlošću - nostalgični povratak devedesetima i dvijetisućima zaokupirao je svaku moguću branšu i industriju, od one modne do televizijske. Povrh svega toga, knjige, videa i ostali materijali za samopomoć vrše nam svojevrstan "pritisak" da "živimo u trenutku". Istovremeno i u budućnosti, i u prošlosti i u sadašnjosti, u stalnoj smo potrazi za novim modnim izričajem, za novom stilskom inspiracijom koja će nam pomoći obgrliti sve ono što nas ovih dana interesira.

Rješenje zagonetke počiva u srebru. S jedne strane, riječ je o jednom od najstarijih, odnosno najdavnije otkrivenih elemenata, koji je čitav niz stoljeća služio za izradu kvalitetnog nakita. Danas, kad za nekoga kažemo da se rodio sa srebrnom žlicom, predstavlja simbol bogatstva, nasljedstva i svojevrsne privilegije. No srebro ipak najviše asocira na futurizam - njegova presijavajuća i svjetlucava svojstva ukomponirana u modu i make-up uvijek začine priču i daju joj glam svemirski look koji kao da je pristigao s nekog drugog planeta. 

Srebro je savršeno jer samo odabir između mat i sjajne varijante može učiniti beskonačno veliku razliku. Dok će mat srebrne haljina, narukvica ili sjenilo izgledati dostojanstveno i profinjeno, svjetlucavo će srebro kreirati dramatični, mladenački, zaigrani, pa čak i provokativni look.

Make-up

Od onog najjednostavnijeg srebrnog tuša koji smo intenzivno nosili sredinom prošlog desetljeća pa sve do upečatljivih i nimalo skrovitih silver ruževa, make-up platno prostrano je i široko polje za igru srebrnim nijansama. Aplicirajte na kožu lica šljokice ili se poigrajte različitim intenzitetima sjenila. Inspiraciju potražite u Beyonceinom novom Renaissance izdanju ili u obožavateljicama srebrne boje - Zendayi, Lady Gagi i Kylie Jenner. Naravno, vječno make-up nadahnuće i dalje ostaje i "Euforija". A

ko se odlučite za takozvani chromecore, odustanite od ideje da ćete izgledati prirodno. Baš suprotno, cilj je zabaviti se sa šminkom i učiniti nešto što će vas izbaciti iz kože. Oni svjetlije kože neka se drže kapaka i obraza - metalik srebro na očima i prašinasti sjaj u obliku highlightera bit će sasvim dovoljni - dok će oni s nešto tamnijom kožom moći hrabrije eksperimentirati i prepustiti se intenzivnijim nanosima, pa čak i ruževima.

image

Acne Studios/Hui

Moda

Nema imena koje se ove godine nije poigralo srebrnom bojom: Valentino, Givenchy, Dior, Fendi, Diesel, Balenciaga. Komadi su zaigrani i dinamični, a svaki pogled na njih pruža novo iskustvo s obzirom na to da se svjetlucavi odrazi smjenjuju i razlikuju od pogleda do pogleda, oviseći o kutu svjetla i perspektivi. Genijalno - jer dosadni su nam i monotoni outfiti dosadili, čak i u business varijantama. Pogledate li razliku između frapantne haljine Nicole Kidman u kojoj se prošetala na Balenciaginoj couture reviji, upotpunjene crnim uskim rukavicama, i mrežaste Givenchy tunike iz proljetne kolekcije, shvatit ćete da vam srebro ostavlja širok raspon mogućnosti u kojem možete dozirati glamur i prilagođavati ga svim prilikama.

image

Balenciaga/Valentino/Fendi/Valentino

image

Sequin srebrni plašt The Vampire‘s Wife; matchesfashion (1634 eura)/ Metalik šešir Stella McCartney, Farfetch/ Mini crystal torba Cult Gaia, Moda Operandi (3708,94 kn/ 492,94 euro)/ Extra Dimension Eye Shadow Mac Cosmetics (22,88 eura)/ Kožne metalik tenisice Isabel Marant; My Theresa (390 eura)/ Sequin mini suknja Paco Rabanne; Net-A-Porter (750 eura)