gg interijeri

Vila koja spaja Skandinaviju i Mediteran

12. rujan 2022.

Fotografije: Norm Architects

Kad skandi interijer nježno prione uz mediteransku klimu, i to pod nadzorom dizajnerskog i ahitekturalnog pionira - studija Norm Architects - rezultat može biti jedino fantastičan.

Smještena na idiličnim kabrilskim brdašcima sjeverno od Barcelone, vila na skladan način stapa mediteransku i skandinavsku estetiku. Odiše jednostavnim, harmoničnim i minimalističkim dizajnom, ali je integrirana u okoliš koji je nadopunjuje. Dovoljno je udaljena od grada da može poslužiti kao pravo malo utočište od vreve i buke hirovite Barcelone, a opet dovoljno blizu da vam je pri ruci sve što treba - Cabrils je upravo iz tog razloga dom mnogim vilama i luksuznim kućama za najam.

“Kad god projektiramo kuću, hotel, ured ili prodajni prostor, težimo holističkom pristupu", objašnjavaju iz Norm Architects u sklopu jednog od intervjua danih povodom dovršavanja projekta Cabrils Hillside House. "Uvijek treba postojati snažna veza između mjesta, potrebe, prostora, materijala i svih detalja. Tako nastaju mnogi naši dizajnerski proizvodi – iz stvarne potrebe za pravim mjestom."

image

Norm architects

image

Norm architects

image

Norm architects

Važno je ukloniti nered i suvišne elemente u sklopu same strukture kako bi građevina, bilo da je riječ o vikendici, trgovačkom prostoru ili nečem posve autentičnom, dobila lagan i prozračan vibe koji zamagljuje granice između unutarnjeg i vanjskog, između prirodno oformljenog i stiliziranog i dizajniranog - obilježje je to svakog pojedinog projekta Norm Architectsa. Baš kao i bež namještaj, prirodni materijali, brojčano skroman ali luksuzan namještaj i pomalo "naturalističko" izdanje pojedinih dijelova interijera. Tako su stepenice nerijetko ostavljene u sirovoj formi, gdje izgledaju kao gromadni kameni blokovi bez ograde, laka i boje. No arhitektura je i u Cabrils Hillside kući otvorena i svijetla, tipična za ekipu iz Norm Arhictectsa, s prekrasnim pogledom na obalu (bez kojega, priznajmo, kuća ne bi ni imala smisla!) i senzacionalnim bazenom koji mami svojom čistoćom i jednostavnošću.

image

Norm architects

image

Norm architects

image

Norm architects

image

Norm architects

Samo jedan pogled na ovakvo dizajnersko remek-djelo, simfoniju minimalizma i elegancije, odmah inspirira na uređenje doma. Ali, za razliku od svih prethodnih makeovera koji ste si priuštili kupivši neke nove predmete i namještaj, ovaj se put poslužite obrnutom logikom: zašto stan ili kuću ne bismo preuredili tako što ga raskrčimo, a ne nadopunimo novim? Riješiti se viška sitnica - od pepeljara i figurica preko setova tanjura koje već godinama ne koristimo pa sve do ukrasnih jastučića koji, ma koliko slatki bili, nekad jednostavno kradu previše prostora, moglo bi rezultirati atmosferom intenzivnijom i efektnijom nego nekakav dizajnerski komad. U minimalistički uređenom prostoru lakše se diše, a funkciju dekoratera na sebe preuzimaju vremenski uvjeti i vaša energija.