Lista najpoželjnijih

Koji su to novi statusni simboli na modnoj sceni?

08. studeni 2020.
Fotografije: Profimedia
Lea Ladišić
Lea Ladišić

Platforma Lyst objavila je rezultate istraživanja i analize tržišta za treći kvartal ove godine. Poznati su tako trenutno najpoželjniji modni komadi od kojih se neki više, a neki manje očekivano nalaze na popisu deset najtraženijih. Unatoč krizi koja je zahvatila 2020. godinu, luksuzna moda i dalje je tražena.

Već prva tri komada s Lystovog popisa najtraženijih modnih predmeta ukazuje na uspon novih statusnih simbola, ali i na snagu društvenih mreža koje uvjetuju potražnju za određenim modnim brendovima i njihovim 'it' komadima, osobito u vrijeme socijalne distance kada smo život u još većoj mjeri preselili u virtualna prostranstva. Telfar torba, nazivana i "Birkinicom za milenijalce" tako je najtraženiji modni komad u trećem kvartalu ove godine. Pristupačna cijena od 150 dolara, moto "Ne za tebe, za svakoga je" i inkluzivni pristup od samih početaka brenda rezultirali su porastom potražnje od 270 posto. Popularnosti je pridonijela i američka političarka nove generacije Alexandria Ocasio-Cortez koja ju je nosila u nekoliko navrata. U međuvremenu je i dizajner Telfar Clemens osvojio prestižnu CFDA nagradu. 

image
Alexandria Ocasio-Cortez

Drugo mjesto zauzela je majica francuske dizajnerice Marine Serre, poznate po modno održivom dizajnu i futurističkoj estetici, koja je postala obožavana i kod celebrityja kao što su Adele, Dua Lipa, Rosalia, Kylie Jenner...Beyonce je samo jedna od pjevačica koja je njezin dizajn nosila u glazbenom spotu - učinila je to i Dua Lipa, pa se čini da su videospotovi ponovno 'in' i uvelike utječu na trendove. Potražnja za polumjesecom Marine Serre narasla je za nevjerojatnih 426 posto i učinila ju jednom od trenutno najpopularnijih dizajnerica.

image
Beyoncé je Marine Serre nosila u vizualnom albumu "Black Is King"

Istu popularnost dijeli i Simon Porte Jacquemus, a njegov bucket šešir treći je najtraženiji komad na popisu, slijede ga Bottega Veneta Tire čizme koje su povele trend robusnih gležnjača kao vodećeg jesenskog statementa. I chunky mokasinke kuće Prada nalaze se na popisu most wanted komada , kao i zelena haljina kuće House of Sunny Hockney. Pozirala je za Instagram profil u njoj Kendall Jenner, nakon čega se model haljine rasprodao i tako samo potvrdio snagu utjecaja društvenih mreža na potrošače.

Posljednja četiri mjesta na Lystovom popisu zauzimaju Ganni s haljinom od kože s balon rukavima, zatim Chanel classic double flap torbica kao poželjni vintage komad na resale tržištu, tie-dye Crocs natikače nastale u suradnji s Grateful Dead x Chinatown Market, dok su od nakita najtraženije Fendi hoop naušnice s logom brenda.