Bez puno truda

4 savjeta za brzi makeover spavaće sobe

26. listopad 2020.
Fotografija: iStock
Ines Madunić
Ines Madunić

Prečesto naše spavaće sobe postanu mjesta u kojima samo ostavljamo odjeću i prespavamo. Imamo ideje kako ju pretvoriti u vašu najdražu prostoriju.

Ne trebate potrošiti bogatstvo da biste preuredili spavaću sobu - nijednu sobu u domu, zapravo. Ako je sve što vam treba osvježenje prostora koji vam je postao dosadan, u samo nekoliko poteza i uz malo truda i novca možete postići velike promjene. Budite kreativni, ali prije svega - stanite i pogledajte svoju spavaću sobu. Što biste mogli promijeniti? Je li to prostor u kojem volite provoditi vrijeme i, ako nije, zašto? Većina nas nema toliko prostora za menvriranje pa previše razmještanja ne dolazi u obzir. Ipak, prvo pogledajte možete li možda promijenti raspored namještaja, ali kao to nije opcija, u nastavku nekoliko ideja za makeover koji vam neće oduzeti previše vremena ni novca. 

Boja

Jedan od najbržih načina da preobrazite prostor je pomoću boje, odnosno promjene palete boja koje dominiraju. Boje imaju velik utjecaj na nas i naše raspoloženje pa je važno da ih prilagodimo prostoru i našim potrebama. Za spavaću sobu bolje je da izaberete boje koje vas smiruju, dakle izbjegavajte jarke boje poput crvene, narančaste ili žute. Bolji izbor bit će pastelni tonovi, zelena posebno smiruje, a što tamnije, to bolje! Jednako kao i plava, ali i siva, pa čak i crna. 

Osim bojanja zidova, probajte i tapete, koje možete iskoristiti na samo jednom zidu, dijelu zida ili pak cijeloj sobi. Neka također budu mirujuće i relaksirajuće, nikako s previše uzoraka ili boja. 

Boju možete iskoristiti i na drugi način - primjerice, možete prebojati namještaj ili pak podove, a u to ulazi i promjena tepiha, zavjesa i sličnih stvari. Odlučite koju paletu boja želite i krenite. 

Svjetlo 

Druga najvažnija stvar je svjetlo. Ono u spavaćoj sobi može biti kompleksno jer s jedne strane, želite prigušeno, slabije svjetlo, no s druge, ako vam je u istoj prostoriji ormar, treba vam ipak nešto jače i usmjereno. Savjet je - podijelite sobu prema sektorima i vidite kakvo bi vam svjetlo najviše odgovaralo u pojedinim kutevima. Uvijek je bolje imati nekoliko manjih rasvjetnih tijela po prostoriji s kojima možete upravljati i lako ih kontrolirati prema svojim potrebama nego jedno veliko. Postavite manje svjetlo za čitanje kod kreveta koje će ujedno biti atmosferično, a bliže ormaru stavite samostojeću svjetiljku koja će vam davati dovoljno svjetla, ali neće biti prejaka. 

Ako želite stropno svjetlo, izaberite reflektore koje ćete onda moći usmjeriti na ormar ili neko drugo mjesto koje vam treba. 

Posteljina

Možda se čini banalno, no promjena jednostavnih stvari, kao što je posteljina, može imati velik učinak. Uskladite je s ostatkom sobe, a razmislite i o kupnji prekrivača za krevet, uz koj i će on uvijek biti uredan u samo jednom potezu. No, nemojte misliti da se radi samo o navlakama - koliko dugo imate taj jastuk i kad je deka posljednji put bila na kemijskom? Možda bi vam dobro došao i novi madrac ili nadmadrac ako se svako jutro budite umorni i s bolovima u leđima. Dakle, važno je na čemu i u čemu spavate pa se svakako pobrinite da imate ono najbolje za vas. Anatomski jastuk može napraviti čuda za vas, nadmadrac ili madrac mogu promijeniti način na koji spavate i budite se, a nova posteljina koja se uklapa u novu paletu boja vaše spavaće sobe bit će samo šlag na kraju. 

Dodaci

Kad smo već kod jastuka, razmislite i o dodatnim, ukrasnim jastucima koji mogu dati drugačiji, topliji i opuštajući ugođaj sobe. Također, spavaća soba može biti sjajan prostor za izlaganje obiteljskih fotografija ili vaših najdražih slika. Napravite galeriju na jednom zidu koja će vam uvijek izmamiti osmijeh na lice. Promijenite okvire slikama ili ih obojite. Unesite i koju biljku u sobu ili dodajte neki drugi dodatak koji vas veseli, a zbog kojeg ćete voljeti provoditi vrijeme tamo. Npr. ako volite slušati glazbu, unesite ju u sobu - nabavite manji radio ili bluetooth zvučnike uz koje će vam biti ljepše zaspati.