Must have

GG izbor: zaštita od sunca koju preporučuju dermatolozi

17. srpanj 2020.
Fotografije: La Roche Posay
Lea Ladišić
Lea Ladišić

Za lice, tijelo i za najmlađe, ne zaboravite na ljetovanje ponijeti zaštitu od sunca koju ne treba koristiti samo na plaži, već i svakodnevno u gradu. Proizvodi koji slove za jedne od najboljih nalaze se na našoj listi želja.

Visoka zaštita od sunca prioritet je svakoga ljeta, no treba uzeti u obzir i da sve više plastike i štetnih sastojaka završava u moru i oceanima, što dovodi i do izumiranja nekih vrsta, kao što su koralji. Sve veća ekološka osviještenost kako kupaca, tako i proizvođača, pozitivna je strana ovog problema pa kod odabira proizvoda koji će nas štititi tražimo one koji ne štete biljnom i životinjskom svijet u moru ili oceanima. 

image
Anthelios linija s formulom koja ne šteti biljnom i životinjskom svijetu u oceanima

Upravo s oznakom da poštuje morski ekosustav stiže novitet iz linije La Roche-Posay: Anthelios Invisible Spray 50+ koji sadrži patentiranu tehnologiju "pametnih polimera" zahvaljujući kojoj jamči visoku UVA zaštitu s formulom koja je otporna na vodu, znoj i pijesak. Novi preparat za sunčanje može se pohvaliti i odličnom teksturom: ne ostavlja ljepljiv i masni efekt na koži, brzo se upija te ne ostavlja bijele tragove. Novitet dolazi i u verziji za djecu: Anthelios Dermo-Pedriatics Invisible Spray 50+ idealan je za osjetljivu dječju kožu, a ima jednaki učinak kod zaštite od sunca. 

Francuski brend već 25 godina istražuje i unaprijeđuje zaštitu od sunca, učinkovitost Anthelios proizvoda dokazana je kroz 32 kliničke studije, a preporučuje ih i 60 tisuća dermatologa* diljem svijeta. 

image
Istu tehnologiju sadrži i Anthelios Shaka Fluid 50+ lansiran prošle godine 

La Roche-Posay je u suradnji s dermatolozima među prvima pokazao povezanost UVA zraka s kožnim alergijama i rakom. Iako ultraljubičaste (UV) zrake čine samo 6,8% sunčevih zraka koje dosegnu površinu Zemlje, upravo su one te koje su štetne. Podijeljene su na UVA (95%), koje prodiru dublje u kožu te mogu uzrokovati rak kože, pojačati znakove starenja, alergije i akne, te UVB (5%) zrake koje oštećuju površinski sloj kože i uzrokuju opekline od sunca.

UVA zrake su odgovorne za 80 posto oštećenja kože povezanih sa znakovima starenja, ali i razvojem raka kože

Anthelios Invisible Spray 50+ je dokazano najsnažnija zaštita protiv UVA zraka u liniji brenda, a PPD testom, kojim se mjeri razina UVA zaštite, i koji iznosi 37 je pokazano da proizvod ima vrijednost PPD-a višu od europskih regulatornih preporuka.

image
Visoka UV zaštita pod UV kamerom postane crna 

Formula koja poštuje morski ekosustav

Uz visoku zaštitu, La Roche-Posay uvijek pazi na ekološki otisak svojih proizvoda. Francuski brend temeljito testira svaku formulu za sunčanje kako bi pokazao da ona ne oštećuje koralje ili druga živa bića u oceanima. Svi filteri koje brend koristi, u tim količinama u kojima su korišteni, nemaju štetan utjecaj na morski život, a 80 posto formule je biorazgradivo.

image
U istom obliku dolazi i proizvod koji je siguran i za dječju kožu

Iako je obavezno provesti tri testa za slatku vodu, La Roche-Posay filtere u zaštiti za sunce testira s još četiri dodatna testa za slanu vodu te radi na novim standardima testiranja, osobito utjecaja filtera na koralje. Prema brojnim istraživanjima, ostaci krema za sunčanje mogu se naći u vrlo malim koncentracijama u morima i oceanima, ali zabrinuti zbog potencijalnog negativnog utjecaja La Roche-Posay je odlučio testirati sve formule, a ne samo sastojke koji su uključeni u njihove proizvode. Nedavno je u Coral Reefs Journalu objavljen članak o utjecaju filtera za zaštitu od sunca, koje koristi La Roche-Posay, na zdravlje koralja i zaključeno je  da organski UV filteri ne uzrokuju izbjeljivanje koralja niti smanjuju fotosintetičku efikasnost simbioznih mikroalgi, čak niti kod izloženosti većim koncentracijama od onih pronađenih u morskoj vodi.

*Istraživanje na tržištu dermokozmetike, provedeno od strane IQVIA i partnera (Ipsos, TNS) između rujna 2017. i kolovoza 2018. među dermatolozima u 62 zemlje.