Fashion ograničenja

Možete li biti u trendu ako imate nekoliko kilograma viška?

05. veljača 2021.
Fotografija: Profimedia

Prosuđujemo li modu prema tijelu koje ga nosi ili isključivo po odjevnim komadima i kombinacijama?

Moda je za sve, zar ne? Ona nema ograničenja, svatko tko želi može se njome baviti, za nju se interesirati, eksperimentirati. To nam govore, to si govorimo, ali je li to zaista tako?

Na Twitteru je nedavno objavljena fotografija dvije žene obučene dosta slično - obje su imale kratke hlače visokog struka, bijeli T-shirt s ilustracijom koji je bio uvučen u hlače, velike tenisice. Jeste li ih zamislili? Zvuči prilično trendi, zar ne? U posljednjih nekoliko mjeseci upravo ovakve kombinacije viđamo posvuda, od street stylea do Tik Toka. Ipak, kad vidite tu fotografiju nećete pomisliti kako je to sjajan look. Pogledajte. 

Upravo ovaj Tweet postao je viralan jer je žena ustvrdila da bismo svi bili oduševljeni da isti, doslovno isti outfit vidimo na Belli Hadid, bila bi to "inspiracija". No, s obzirom na to da se radi o ženama s prekomjernom težinom, to je poligon za izrugivanje. Koliko je, dakle, tijelo koje nosi odjeću važno i je li važnije od same odjeće? Čini se da jest. Kad malo razmislite, koliko puta vam se dogodilo da isprobate neki trendi komad koji ste vidjeli na Belli ili Gigi Hadid, možda Hailey Bieber ili Kaiji Gerber, samo da biste zaključili da na vašem tijelu to ne izgleda onako kako ste zamislili. 

Djevojke koje su mršave mogu hodati po gradu u biciklističkim hlačicama, crop topu i oversized sakou; mi druge ne možemo. Ne moramo imati 20 ili više kilograma viška, dovoljno je da niste vitke poput supermodela da odustanete od nekih trendi lookova jer osjećate da ih ne možete "izvući". I naravno, ne izgleda sva odjeća dobro na svim tipovima tijela i tu nema dileme, bez obzira na to jeste li pretili ili ne. No, čak i ako vam se nešto sviđa, čak i ako se, usprkos svemu, odlučite obući baš onako kako želite i u tome se osjećate dobro, to vjerojatno neće dugo trajati jer će vam netko ukazati na to da su vam "hlače malo uske" i da vam tijelo "ispada" tamo gdje bi trebalo sakriveno.  

Fotografija s početka teksta i reakcije na nju dokaz su da moda nije zapravo za sve jer postoje neki uvjeti koje morate zadovoljiti kako biste se mogli nazivati osobom koja voli modu i s njome eksperimentira s pozitivnim rezultatima. Svatko može probati biti fashionista, ali neće svatko uspjeti. Jer netko može obući, primjerice, uske traperice i topić pa će dobiti pohvale da je "istaknuo obline i slavi svoju seksualnost", dok će drugi u istoj kombinaciji biti prozvani u najboljem slučaju "hrabrima", a u najgorem "neukusnima". Razlika je samo u tijelu.

image
Fotografija: Profimedia

Da, situacija se polako mijenja, sve je više plus size modela koji dobivaju velike ugovore i snimaju važne kampanje, čak i na nekim revijama velikih, tradicionalnih brendova. No, to je obično s nekom posebnom porukom, za neki poseban "cilj", one time thing, nešto što se ne prakticira često pa se onda za takav potez završi u medijima kao brend koji potiče različitost. Rijetki su još uvijek brendovi poput Rihanninog Savage x Fenty, koji otpočetka ima brojeve velikog ranga za sve tipove tijela, i ženske i muške. No, percepcija društva mijenja se jako sporo ap je vaše tijelo još uvijek prvi uvjet koji morate ispuniti kako biste mogli biti modni "insajder".

Također, ostaje i činjenica da je prilično teško nabaviti odjeću ako niste u prosječnim gabaritima. Ne morate čak biti ni pretili, dovoljno je da ste, recimo, natprosječno visoki, što za žene znači 180+ cm, a da ne možete pronaći hlače koje su dovoljno dugačke da vam prijeđu skočni zglob, a pritom da su vam još i dobre u struku. Ako imate velike grudi, što bi otprilike značilo C košaricu ili veće, teško ćete pronaći košulju koja može ostati zakopčana na prsima, osim eventualno na muškom odjelu. 

U istom outfitu neki su "istaknuli obline i slave svoju seksualnost", a neki su prozvani u najboljem slučaju "hrabrima", a u najgorem "neukusnima". Razlika je samo u tijelu

Osobno se ne smatram pretilom, iako imam koji kilogram viška. Osim što sam visoka, nosim broj 40-42, no u većini high street trgovina ti brojevi hlača mi dođu otprilike do sredine bedara. Ako uopće postoji broj 44, što uglavnom ne postoji, ali ako ga nađem, on mi je prevelik. Ali,s obzirom na to da sam visoka 177, najčešće mi nije predugačak. Često se u svlačionicama pitam, dok traperice broj 42 gulim sa svojih bedara, za koga je ova odjeća napravljena. Zašto je toliko teško uzeti moj novac - spremna sam vam ga dati, ali nemam što kupiti. I kad nađem nešto što je plus size, to su uglavnom basic komadi, ništa trendi, ništa boje, šljokice, zanimljivi printovi. Izbor su crne hlače i sive veste. Samo zato što imam koju kilu viška, ne znači da ne želim biti trendi i cool, ne znači da se želim stopiti u masi crnih hlača i sivih vesta. Ako ja nemam problem sa svojim tijelom, zašto ga industrija i društvo imaju?