Suvremeni način rada

Zavirite u inovativni Wespa Business & Lounge prostor

20. prosinac 2022.

Fotografije: Press

Kroz godinu dana, inovativni co-working prostor u Zagrebu postao je prepoznatljivo mjesto i hotspot za poduzetnike i freelancere, a godinu sada završavaju s novim prostorom fokusiranim na lounge segment.

Prije nešto više od godinu dana svoja vrata je otvorio Wespa Spaces, co-working prostor na zagrebačkoj Zavrtnici koji je u kratkom roku dobio svoje brojne "privremene stanare". Brojne tvrtke i freelanceri dobili su na raspolaganje suvremeno uređeni interijer i prostor za rad, umrežavanje, povezivanje i druženje. Kako ime govori, Wespa se vodi Work Eat Socialize Play Anytime konceptom, a kraj 2022. godine dočekali su s novim projektom. Jedan od osnivača Wespa Spacesa, Amir Babović, otkrio nam je detalje o novom Wespa Business & Lounge prostoru (WBL). Smješten u središte poslovnog centra glavnog grada, nadaju se da će s ovim prostorom i veće firme pronaći sinergiju s konceptom hibridnog ureda u vidu povremenog rada izvan vlastitog prostora, većih sastanaka, događanja i konferencija.

"Wespa Spaces se identificira kao urbani poslovni hub, gdje startupi i poduzetnici mogu naći idealan prvi prostor za svoju firmu. WBL s druge strane nudi identitet prilagođen korporativnim korisnicima te malim, ali zrelim firmama kojima bolja pozicija, blizina poslovnog centra grada, veći izbor restorana, uz moderniju ponudu aktivnosti kao što su teretana, samoposlužne i relax zone te podzemni parking opravdavaju nešto veću cijenu. Ipak, glavna razlika između dvije lokacije su kapaciteti za događanja, gdje smo se u WBL-u odlučili ponuditi veće dvorane uz lakšu mogućnost kombiniranja s ugostiteljskom uslugom", otkriva Babović.

Prvi Wespa Spaces isticao se i industrijski uređenim prostorom, a po pitanju novoga koji je smješten u Green Goldu, estetika ostaje slična. 

image

Wespa Spaces na Zavrtnici

"Novi prostor koristi elemente industrijskog dizajna poput lima i armaturne mreže, ali u bolje obrađenom obliku i bojama više prilagođenima korisnicima u poslovnom centru grada Zagreba, uz namještaj koji više naginje business & lounge predznaku."

Nezaobilazan centralni motiv na obje lokacije su murali poznatog umjetnika Lonca, koji je obilježio Wespa Spaces, a u novom prostoru murali imaju novu dimenziju kroz integraciju s prostorom gdje perspektiva mijenja kompoziciju Lončevog rada. U drugom primjeru integrira tehnologiju projekcije u mural kako bi se postigla životna vizura grada kroz kombinaciju slikovnog izričaja i projekcije sadržaja.

Co-working, iako već dobro poznat koncept u zapadnim zemljama, pa i na našem području, još uvijek nije zaživio u punom smislu. Jednostavnost aktivacije i deaktivacije usluge, raspon dostupnih kapaciteta, pristup zajednici i znanju, kreativnost i poticajnost radne okoline i oslobađanje operative korisnika od neproduktivnog posla vezanog za prostor, infrastrukturu i usluge koje ne stvaraju prihode Amir navodi kao prednosti ovakvog načina rada. Prilikom osmišljavanja projekta, vodili su se idejom kako ekonomija suradnje, dijeljenja i kreiranja poslovne zajednice ima smisla kako u urbanim, tako i tradicionalnim poslovnim okruženjima, ali traži malo drugačiji vizualni identitet kako bi se elegantno uklopila u postojeći sadržaj i navike korištenja. 

"Co-working je u konceptu vrlo sličan Uberu – volimo reći kako vam Uber nudi iskustvo vožnje, a Wespa iskustvo ureda i društvenih aktivnosti oko radnog mjesta. Iskustvo se od vlasništva razlikuje time što nudi više toga za manje novca - pod uvjetom da ste spremni koristiti tehnologiju i ideju dijeljenja resursa kako bi to postigli. Naši članovi rezerviraju mali broj kritično bitnih kvadrata radnog prostora, a uz to imaju na raspolaganju puno veći broj kvadrata dijeljenog prostora, a time i veći raspon aktivnosti i sadržaja koji su im na raspolaganju kada ih mogu i trebaju koristiti", ističe.  

Fokusirani su na stvaranje zdravog radnog okruženja i zajednice, od svojih zaposlenika do članova. "Zdravo okruženje se prije svega oslanja na jasno definiranu kulturu zajednice koja cijeni otvorenost, proaktivnost i transparentnost. "Želimo da naši vlastiti uredi, kao i co-working prostori, budu mjesto gdje se problemi s veseljem rješavaju, a prilike stvaraju kroz svakodnevnu posvećenost zajedničkom uspjehu". 

Gledajući u budućnost, Amir smatra kako će u idealnoj izvedbi tehnologija činiti centralnu točku u kojoj se spajaju planovi zaposlenika i kapaciteti vlastitog ili dijeljenog prostora i vrlo rijetko će neki kapaciteti biti prazni. "Zamislite da u kalendaru uz svaki sastanak, radionicu ili običan radni dan rezervirate i prostor gdje se aktivnost odvija. Svaki trenutak kada vi ne koristite radno mjesto, sobu za sastanke ili dvoranu, netko drugi je ima na raspolaganju. Ovime optimiziramo sve ekonomske aspekte korištenja, a poboljšavamo iskustvo radnog dana, jer više ne boravite uvijek u istim dvoranama i ne radite uvijek na istom radnom mjestu, niti ste okruženi istim ljudima, već se sve mijenja ovisno o tome što vam je namjera postići taj dan i koji resurs najbolje služi toj namjeri", govori suosnivač Wespe koji je sa suradnicima iz tima na hrvatsku scenu donio sasvim drugačije iskustvo rada.