The Sandman

Netflixova serija vrijedna 165 milijuna kuna u kratkom je vremenu postala pravi hit

10. kolovoz 2022.

Fotografija: Profimedia

Serija se ‘streama‘ bez prestanka i iz dana u dan širi svoju publiku. Dotiče se teme koja je nepresušni izvor fascinacije: kraljevstva ljudskih snova, koja i u svakodnevici, a kamoli u svijetu fikcije, potpuno zamućuje granicu između stvarnosti i fantazije.

Serija "The Sandman" na Netflix je stigla 5. kolovoza, a već u iduća dva dana streamana je kroz gotovo sedamdeset milijuna sati. Nevjerojatna je to brojka iz više aspekata: popularnost Netflixa je u padu, ljeti manje vremena provodimo pred ekranima, a i nije riječ o nastavku odnosno novoj sezoni neke serije na koju se publika već prije zalijepila, već o nečem posve novom, čemu je toliki broj ljudi odlučilo dati šansu. Ispada da je publika jedva čekala "The Sandmana", seriju Neila Gaimana, Davida Goyera i Allana Heinberga, koja je u tako kratkom vremenu i na IMDB-ovoj ljestvici dosegla ocjenu 8.0 s čak 32 tisuće glasova.

image

Fotografija: Profimedia

Što je to što ljude toliko fascinira u navedenoj seriji? Prije svega, snimljena je po istoimenom mračnom fantasy stripu Neila Gaimana čiji je protagonist Gospodar snova. Snovi su nepresušno polje interesa ljudi, zbog svoje nedokučivosti i nepobjedivosti, zbog svoje neuhvatljivosti kojoj ni najnaprednija tehnologija ne može ništa. Zbog toga što govore koliko i otkrivaju, što znače nešto i ne znače ništa, što nas čine individualnima, ali i nemoćnima pred samima sobom. U seriji, kao i u stripu, pratimo Morpheusa, spomenutog Gospodara snova, entitet zaslužan za stvaranje i oblikovanje snova i noćnih mora. Jedan od njegovih aliasa, Sandman, ime je koje vuče značenje još iz prastare legende o biću koje djeci koja ne žele ići spavati krade oči i hrani njima svoju djecu. U ovom slučaju Sandman ne čini baš to, ali ima moć nad kreacijom i reprezentacijom snolike stvarnosti. Unutar svoga kraljevstva može stvarati, oblikovati, uništavati i mijenjati mjesta, pojave i ljude, upravljati njihovim sudbinama, ali i ukupnim životima.

image

Primjer izdanja stripa

U seriji će se Morpheus vraćati onima na koje je utjecao, popravljat će pogreške za koje je bio odgovoran i pokušati ih usmjeriti ka boljemu. Pred gledateljima je vizualno i scenaristički vrlo atraktivno i razrađeno djelo, koje je Netflix koštalo čak 165 milijuna dolara. I dok je mišljenje kritike i istinskih obožavatelja stripa podijeljeno, jer neki ističu pretjeranu fokusiranost na vizualne efekte umjesto na težinu priče, svoju vojsku fanova serija je već uspjela oformiti. U glavnim ulogama gledamo Toma Sturridgea, Gwendolyn Christie, Kirby Howell-Baptiste i Jennu Coleman.