#OSTAJEM DOMA

Nezavisni filmovi, serije, virtualne izložbe i tečajevi - potpuno besplatno

17. ožujak 2020.
FOTOGRAFIJE: Getty Images

Znate kako ide uzrečica - samo dosadnim ljudima može biti dosadno. Imamo glam prijedloge za proširivanje vidika dok boravite unutar svoja četiri zida.

Samo da ne nestane interneta, mantra je koju mnogi od nas ponavljaju. Samoizolacija, ostanak doma kako bismo spriječili širenje zaraze koronavirusom neobična je situacija čak i za one koji preferiraju provoditi vrijeme kod kuće, a ne vani. Ipak, malo je drugačije kad nemaš izbora, a odjednom imaš jako puno vremena. Ako ste već napravili hranjive maske za svoje suhe ruke i odradili ste tjelovježbu, donosimo stvari s interneta koje će vas ne samo zabaviti, nego i zadovoljiti vašu potrebu za znanjem i umjetnošću, neodvojivim dijelovima ljudskog života. 

Filmovi i serije

Na platformi Croatian Film možete pogledati kratke filmove na hrvatskom jeziku koje rijetko kad možemo vidjeti izvan filmskih festivala. Pokrenuta je i prije krize s koronavirusom kako bi se promovirao kvalitetan domaći film. Na platformi se ne morate ni registrirati - sve što trebate je izabrati žanr, a možete pretraživati i prema redatelju, godini ili rodu. 

Platforma Nowness slična je, ali ovdje nezavisne filmove možete pronaći na engleskom, francuskom, njemačkom, talijanskom, kineskom, japanskom, korejskom, portugalskom, španjolskom i ruskom - uz titlove na svim tim jezicima. Nowness ima bogat izbor za sve - možete izabrati filmove o hrani, glazbi, putovanjima, modi, dizajnu, fotografiji... A postoji i posebna rubrika za serijale koje možete pratiti. 

 

FMovies mjesto je na kojem možete pogledati komercijalne filmove i serije iz 40-ak država. Izbor je bogat, a sve ih možete gledati s engleskim prijevodom. Platforma je prilično brza i teško da nećete pronaći nešto za sebe na njoj. 

Za one koji uče ili žele naučiti njemački jezik, Goethe institut ima također bogatu riznicu filmova koje možete gledati potpuno besplatno. Osim klasika njemačke kinematografije, možete pogledati i aktualnu produkciju, tu su i dječji filmovi, dokumentarci... Sve što trebate je prijaviti se i početi gledati. 

Hrvatski streaming servis Pickbox NOW odlučio je svima pokloniti besplatan streaming dok traje kriza s korona virusom. Sve što trebate je prijaviti se i uživati u velikom izboru filmova, a usput ćete uhvatiti nešto njemačkog i vjerojatno shvatiti kako ste ga trebali naučiti još u srednjoj školi. 

Učenje

Kad smo već kod toga, jasno je da puno nas shvaća, suočeni s ogromnom količinom vremena za razmišljanje, da neke stvari nikad nismo naučili, iako smo to uvijek željeli. Pa sad je pravo vrijeme da to i napravite. 

Prva postaja neka bude YouTube. Želite naučiti svirati gitaru koja već godinama stoji u kutu kao ukras? Pronađite nekoga na mreži tko vam nije naporan i koga možete pratiti. Želite usavršiti Photoshop vještine? Pronađite sve na YouTubeu. 

 

Jedan od najvećih i najpoznatijih svjetskih centara znanja, Institut The Smithsonian, grupa je istraživačkih centara i muzeja smještena u Washington DC-u. U njegovom "portfoliju" su nacionalni muzeji američke umjetnosti, prirodoslovlja, povijesti, dizajna i arhitekture... A nude i besplatne online tečajeve. The Smithsonian Learning Lab potpuno je besplatan alat koji vam omogućuje pregledavanje i čitanje stotina tisuća izložaka - od tekstova, slika, audio i video snimki... I to iz najširih područja umjetnosti i znanosti. 

Njujorški Muzej suvremene umjetnosti, MoMa, također ima sličnu platformu na kojoj možete proučavati umjetnost - zanimaju vas konceptualna umjetnost, želite razumjeti Picassa i saznati što je inspiriralo Andyja Warhola? Sve je tu. 

Knjige

Gradske knjižnice Grada Zagreba u svojoj ponudi imaju posuđivanje e-knjiga. Ako ste član, sve što trebate je zatražiti svoj PIN i možete posuditi najviše dvije knjige odjednom na 21 dan, odnosno najviše pet naslova unutar jednog kalendarskog mjeseca, a možete ih čitati na četiri uređaja istovremeno. U ponudi je 400 knjiga beletristike i publicistike na hrvatskom jeziku. 

Besplatne elektroničke knjige projekt je koji postoji od 2018., a na kojemu možete pronaći knjige na hrvatskom za besplatan download. Većinom su to knjige domaćih autora, ali ima i prijevoda koje slobodno možete skinuti i u njima uživati. 

Ako vam nije problem čitati na stranim jezicima, svakako pogledajte što nudi Project Gutenberg. Platforma je to na kojoj možete besplatno skinuti i čitati svjetske klasike kojima su istekla autorska prava. To uključuje, primjerice, klasike poput Jane Austen, Edgara Allana Poea, Jacka Londona, Franza Kafke, Charlesa Dickensa, Oscara Wildea... Našla se tu i Ivana Brlić Mažuranić, a možete birati između više od 60 tisuća knjiga. 

 

Ako nemate e-čitač, razmislite o skidanju aplikacije Aldiko Book Reader, uz pomoć kojeg ćete imati sve mogućnosti Kindlea ili drugih čitača na odabranom uređaju. Aldiko pronađite na Google Playu ili App Storeu

Open Culture nudi veliki izbor besplatnih audio knjiga - možete ih slušati online ili ih downloadati pa slušati na svom uređaju. Uglavnom se radi o klasicima - od Homerove Odiseje i Ilijade preko H.P. Lovecrafta i Ernesta Hemingwaya do Virginije Wolf i Maye Angelou - sigurno ćete pronaći nešto za sebe. 

Umjetnost

Svjetske operne kuće i orkestri, kao što su Berlinska filharmonija, njujorška Metropolitan Opera, Bečka opera i Londonski simfonijski orkestar nude besplatni stream svojih izvedbi. 

Potražite ih na njihovih službenim stranicama ili profilima na društvenim mrežama. 

Najvažnije početno mjesto za sve ljubitelje umjetnosti, ali i putovanja, ovih dana je Googleova platforma Arts&Culture. Tamo ćete pronaći virtualne ture najvećih svjetskih muzeja, kao što su firentinska galerija Uffizi, rimska La Galleria Nazionale, londonski Tate Modern, bečka Albertina... 

 

Osim toga, preko Street Viewa možete "prošetati" važnim svjetskim turističkim lokacijama, poput Rapa Nui na Uskršnjim otocima, milanske katedrale, rimskog Koloseuma, Taj Mahala... 

Za još informacija o dostupnim umjetničkim i obrazovnim projektima, na Facebooku pratite grupu Umjetnost dolazi vama.