Recept vikenda

Zaljubljeni smo u čokoladne cupcakese s trešnjama

13. lipanj 2020.
Fotografija: Foodandmood.blog 
Gloria Glam

U potrazi za receptom u kojem glavnu ulogu imaju trešnje, za oko nam je zapela prekrasna fotografija slastice iza koje se skriva Mateja Zvirotić Andrijanić vlasnica bloga Food & Mood. Osim što je zaljubljena u hranu, obožava i fotografiranje pa smo zbog njenih fotografija odmah poželjeli isprobati čokoladne cupcakese s trešnjama.

Čokoladni cupcakesi s trešnjama

by @foodandmoodblog

 

Sastojci

Za čokoladne muffine:

  • 130 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1/3 žličice soli
  • 2 jaja
  • 180 g grčkog jogurta
  • 150 g bijelog šećera
  • 100 g kokosovog ulja
  • 50 g gorke čokolade
  • 30 g gorkog kakaa

Punjenje od trešanja:

  • 150 g trešanja (očišćenih)
  • 2 žlice likera od višanja (ili višanja)
  • 1 bourbon vanilija šećer
  • 7 žlica vode
  • 1 žličica kukuruznog škroba

Krema od slatkog vrhnja:

  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 2 bourbon vanilija šećera
  • 1 šlagfix

Dekoracija:

  • svježe trešnje

Priprema

Priprema muffina:

Upalite pećnicu da se grije na 180°C. U kalup za muffine stavite košarice. Čokoladu razlomite na manje komadiće te je otopite zajedno s uljem. 

Prosijte zajedno brašno, kakao, prašak za pecivo i sol. U drugoj posudi pomiješajte razmućena jaja, šećer i jogurt, dodajte otopljeno ulje i čokoladu i sve sjedinite. Napunite košarice za muffine i pecite ih 20-ak minuta u pećnici, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu muffina ne izađe čista.

Ostavite ih nekoliko minuta da se krenu hladiti u kalupu, a potom ih izvadite i prebacite na rešetku za hlađenje da se ohlade do kraja.

Priprema voćnog punjenja:

Trešnje operite, osušite i očistite od koštica. Stavite ih u posudu u kojoj će se kuhati te ih prelijte likerom i dodajte ostale sastojke. Kuhajte dok se smjesa ne zgusne, a potom ostavite sa strane da se ohladi do kraja.

Izdubite sredinu muffina i napunite ih trešnjama. To možete napraviti pomoću noža za vađenje koštica jabuke.

Priprema kreme:

Izvadite slatko vrhnje iz hladnjaka i izradite ga sa šećerom i šlagfiksom dok ne postane čvrsto. Potom kremu prebacite u slastičarsku vrećicu i muffine ukrasite kremom. I nemojte zaboravite trešnjicu na vrh!