Čokoladni cupcakesi s trešnjama
by @foodandmoodblog
Sastojci
Za čokoladne muffine:
- 130 g glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/3 žličice soli
- 2 jaja
- 180 g grčkog jogurta
- 150 g bijelog šećera
- 100 g kokosovog ulja
- 50 g gorke čokolade
- 30 g gorkog kakaa
Punjenje od trešanja:
- 150 g trešanja (očišćenih)
- 2 žlice likera od višanja (ili višanja)
- 1 bourbon vanilija šećer
- 7 žlica vode
- 1 žličica kukuruznog škroba
Krema od slatkog vrhnja:
- 300 ml slatkog vrhnja
- 2 bourbon vanilija šećera
- 1 šlagfix
Dekoracija:
- svježe trešnje
Priprema
Priprema muffina:
Upalite pećnicu da se grije na 180°C. U kalup za muffine stavite košarice. Čokoladu razlomite na manje komadiće te je otopite zajedno s uljem.
Prosijte zajedno brašno, kakao, prašak za pecivo i sol. U drugoj posudi pomiješajte razmućena jaja, šećer i jogurt, dodajte otopljeno ulje i čokoladu i sve sjedinite. Napunite košarice za muffine i pecite ih 20-ak minuta u pećnici, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu muffina ne izađe čista.
Ostavite ih nekoliko minuta da se krenu hladiti u kalupu, a potom ih izvadite i prebacite na rešetku za hlađenje da se ohlade do kraja.
Priprema voćnog punjenja:
Trešnje operite, osušite i očistite od koštica. Stavite ih u posudu u kojoj će se kuhati te ih prelijte likerom i dodajte ostale sastojke. Kuhajte dok se smjesa ne zgusne, a potom ostavite sa strane da se ohladi do kraja.
Izdubite sredinu muffina i napunite ih trešnjama. To možete napraviti pomoću noža za vađenje koštica jabuke.
Priprema kreme:
Izvadite slatko vrhnje iz hladnjaka i izradite ga sa šećerom i šlagfiksom dok ne postane čvrsto. Potom kremu prebacite u slastičarsku vrećicu i muffine ukrasite kremom. I nemojte zaboravite trešnjicu na vrh!