Patrick Demarchelier

‘Dobra fotografija je rezultat slučajnosti‘

01. travanj 2022.

Fotografije: Profimedia

Od celebrity lica, glumaca, glazbenika i najpoznatijih modela modne industrije, Demarchelier će ostati zapamćen kao jedan od najtraženijih fotografa prošlog i ovog stoljeća.

Fotograf ispred čijeg su objektiva stajale najpoznatije holivudske zvijezde te svi slavni supermodeli, Patrick Demarchelier, preminuo je nakon borbe s karcinomom u 79. godini života. Demarchelier je bio jedan od omiljenih fotografa Anne Wintour, kao i princeze Diane koja ga je angažirala kao privatnog fotografa 1989. godine. Postao je tada prvi fotograf zadužen za kraljevske portrete koji nije Britanac. On je pak najbolje znao uhvatiti emociju i ležernost, a bio je poznat po brzini u kojoj bi uhvatio pravi trenutak u kojem su oni ispred njegove kamere izgledali senzacionalno. Cijenio je spontanost i težio je zabilježiti ljepotu koja dolazi iz karaktera osobe, a ne dobre poze.

image

Cara Delevingne za Balmain kampanju 2019.

Kao samouki fotograf iz Pariza, s karijerom kreće u ranim dvadesetim godinama, no nakon selidbe u New York njegov talent primjećuju magazini Elle, Marie Claire, a zatim i američki Vogue za kojeg radi dugi niz godina te postaje jedan od omiljenih fotografa Anne Wintour. Istovremeno, zaslužan je za brojne modne kampanje luksuznih kuća - Chanel, Dior, Louis Vuitton, Balmain, Saint Laurent, fotografirao je i za beauty kuće poput Lancomea, snimao je naslovnice albuma za Madonnu, Mariah Carey i Janet Jackson te je radio za publikacije poput Vanity Faira.

image

Jennifer Lawrence za Dior

Iako je poznat kao fotograf slavnih osoba - od Leonarda DiCaprija do Kate Moss i Hillary Clinton, njegov rad najviše se povezuje upravo s modnom fotografijom. Tome najbolje svjedoči scena iz filma "Vrag nosi Pradu", u kojem urednica Miranda Priestly (Meryl Streep) spominje njegovo ime. U Francuskoj je 2007. godine odlikovan titulom Officer in l’ordre des Arts et des Lettres, a nakon toga predstavio je i retrospektivnu izložbu, a u međuvremenu je izjavio kako će raditi dok ne umre. Reputacija mu je narušena 2018. godine, kada ga je nekoliko modela optužilo za seksualno napastovanje, što je Demarchelier negirao. No nakon skandala, Condé Nast kao i neki od njegovih kolega otkazali su suradnju s fotografom. Osim toga, nisu ga sustigle druge posljedice nakon optužbi. 

Vijest o njegovoj smrti obavljena je na njegovom službenom profilu, potvrdila je to njegova supruga Mia te tri sina - Gustaf, Arthur i Victo.

image

Francuski fotograf Patrick Demarchelier
Fotografije: Profimedia