Modni teatar

Harris Reed & Lil Nas X: duo koji mijenja pravila igre

29. kolovoz 2022.

Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

Dogodio se savršeni spoj koji je rezultiralo eksplozijom teatralnog i veličanstvenog, sve to na crvenom tepihu dodjele VMA nagrada.

Za razliku od većine crvenih tepiha koji cijene jednostavnost i glamur, ako na MTV VMA dodjeli nagrada nema ekstravagancije i šoka, nešto jednostavno ne štima. VMA crveni tepih dao nam je Lady Gagu u haljini od mesa, Rose McGowan u "goloj" haljini, te mnoge druge više ili manje upitne-ikonske-wtf modne kombinacije. Ove godine, dao nam je spoj Lil Nas X-a i dizajnera Harrisa Reeda. I drago nam je da jest, jer je gotovo jedini koji je na sinoćnji event unio dozu dramatičnosti, teatralnosti i zabave, ostale lookove smo pogledali i za par sati već zaboravili. Lil Nas X bio je nominiran u sedam kategorija i jedan od trenutno velikih imena glazbene, ali i modne scene.

image

Lil Nas X na dodjeli VMA nagrada
Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

Lil Nas je onaj koji voli donijeti spektakl na crvenom tepihu, od ružičastog Versace odijela do Balmain kombinezona s velikim komadima nakita. Bilo je pitanje vremena kada će se pojaviti s ogromnim perjem na glavi - balskom suknjom od perja i punom šakom samopouzdanja. Pitanje vremena je bilo i kada će se spojiti ovaj dvojac koji nameće nova pravila igre u industriji - Lil Nas i američko-britanski dizajner Harris Reed, kojem je tek 26 godina, a definira se kao gender fluid - njegov brend je možda još mlad, no poruke o rodnoj neutralnosti i slow fashion filozofiji, koje glasno odašilje, dobro su zaljuljale scenu.

image

Harris Reed
Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

Reed je 2020. diplomirao na Central Saint Martins 2020. godine, a do sada je kreirao look, također s perjem, za Iman na Met Gali, radio je na kreaciji za posljednju naslovnicu glazbenice Beyoncé. Zapeo je za oko i stilistu Harryja Stylesa, pa kada je prije nekoliko godina Harry nosio njegove komade na koncertu, broj pratitelja mu je u samo nekoliko sati skočio s 1000 na 70 tisuća. tada je ušutkao sve one koji su mu još za vrijeme studiranja govorili da fluidnost ne može biti komercijalna niti donositi zaradu, također, prestali su ga nazivati kostimografom, umjesto modnim dizajnerom.

image

Harris Reed i Iman na Met Gali 2021.
Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

Od tada je surađivao s pjevačem na naslovnici za Vogue, stažirao je u Gucciju, u Dolce & Gabbani te je izbacio kolekciju "60 Years a Queen" (koje je dio i outfit Lil Nas X-a). Materijale korištene u kolekciji donirala mu je talijanska obitelj Bussandri, koja se više od sto godina bavi tapeciranjem, a ostale materijale i dodatke poput šljokica nabavio je od londonskog dobavljača. 

image

Kolekcija iz 2022.
Fotografija: IMAXtree

image

Kolekcija iz 2022.
Fotografija: IMAXtree

Ostaje vjeran demi-couture principu, umjesto klasičnom ready-to-wear - kreira po jedan primjerak svakog dizajna, prilikom čega koristi održive materijale, istražuje regal-estetiku i Regencycore. U stalnom je nastojanju istraživanja fluidnog odijevanja - često odijeva muškarca u haljinu, što često dolazi uz element šoka iako mu, kako je rekao, glavna namjera time nije izazvati šok. 

"Ne zagovaram neko veliko buđenje u modnoj industriji, jedino što pokušavam je otvoriti ugodan i siguran prostor za svakoga", rekao je za GQ. Neovisno o namjeri, Reed redefinira mušku, koliko i žensku odjeću i radi stvari na svoj način. U svojim početcima, krenuo je s dizajniranjem klasične muške odjeće, u čemu se nije pronalazio - teatralnost, glam-rock androgini stil koji je fuzija prošlosti i suvremenog ipak su mu bolje "sjeli", očito - ako uzmemo u obzir koliko je za sada pažnje pokupio svojim kreacijama.