Zna što se traži

Novi sat Toma Forda je iz - oceana

24. studeni 2020.
Fotografija: Tom Ford 
Srđan Sandić
Srđan Sandić

Je li Tom Ford ekoaktivist Ili samo pametni poslovnjak koji zna prepoznati trenutne guilty pleasures modnog tržišta?

Statistika je uistinu alarmantna i grozna. Gotovo devet milijuna tona plastike svake godine uđe u oceane, što je ekvivalent, zamislimo, kamionu punom smeća koji se istovaruje u more svake minute. Do 2050. u oceanima će biti više plastike nego ribe. "To je jedan od najvećih problema s kojim smo suočeni: zagađivanje oceana", kaže Tom Ford. 

"Ako nam se oceani nastave ovako zagađivati, u velikoj smo nevolji." Dakle, dizajner poduzima pravu akciju. Predstavio je novi sat izrađen od 100% plastike iz oceana, a također najavljuje i nagradu za plastičnu inovaciju. Nagradu od milijun dolara dobit će inovator koji dizajnira adekvatnu zamjenu za tanku plastiku - od materijala od kojih su izrađene poli vrećice. 

Ružna je istina da recikliranje nije dugoročno rješenje. Jednostavno nema dovoljno krajnje upotrebe reciklirane plastike, pa umjesto da ide u pogone za recikliranje, velik dio završava na odlagalištima i izvorima vode koji vode u oceane. U idealnom slučaju zaustavili bismo taj ciklus prije nego što plastika tamo završi - dakle, nagrada za inovaciju je rješenje. U međuvremenu je tu sat Tom Ford Ocean Plastic. Kad proda 1000 satova, to je otprilike 490 kilograma plastičnog otpada. Pa vi računajte.

Ford ovaj sat vidi kao prvi u nizu drugih proizvoda koje planira izrađivati od oceanske plastike. Njegovi su kupci svjesniji održivosti no ikad, kaže, ali postoje i ograničenja. "Neće ga kupiti samo zato što je održiv, a iskreno govoreći, neće ga kupiti jer nije održiv. Ono što radimo je da im pokušavamo objasniti da ovaj sat ili bilo koji drugi predmet koji ćemo prodavati nije za jednokratnu upotrebu. Proizvodimo proizvode koji su namijenjeni da potraju - proizvode koje, ako uspijete zadržati, možete nositi cijeli život ili pokloniti nekome drugome, kćeri, sinu. Mislim da je to najetičniji aspekt ovih proizvoda "