Novi glam val

Nakon trenirki i pidžama stiže zaokret: modna ekstravagancija

06. travanj 2021.
Fotografije: Imaxtree
Lea Ladišić
Lea Ladišić

U eri nakon pandemije moda dolazi u službi pozitivnog duha, radujemo se stilskim užitcima, igrama i over the top lookovima.

Posljednjih godinu dana modna industrija stajala je pred problemom, s novim kolekcijama koje su dizajnirane u svijetu bez pandemije i koje su odjednom izgubile smisao. Nakon što smo svi ostali zatvoreni u kućama i stanovima, jasno da nikome nije bilo do mini haljine sa sjajnim ljuskicama. Godinu dana nakon, u 2021. u zraku se osjeća optimizam. Bež setovi trenirki pomalo su dosadili, a modni svijet se priprema za novu eru glamura. 

Jedan od dokaza koliko nam modna ekstravagancija nedostaje su kolekcije modnih dizajnera za jesen 2021.: unatoč tome što je ekonomska situacija duboko uzdrmana, a opća situacija neizvjesna, modne piste nisu preplavili isključivo udobni pleteni kompleti - već sasvim suprotno. I platforma za analizu trendova Lyst pokazuje da se zanimanje kupaca okreće prema drugom spektru, u usporedbi s proteklim mjesecima - od siječnja, pretraga za svjetlucavim grudnjacima porasla je za 137 posto, za biserjem i pernatim ukrasima za kosu za 49 posto, a za komadima metalik sjaja 43 posto. Ok, možda i dalje nemamo kamo izaći u tom glam outfitu, no želimo biti spremni kada se stvari stabiliziraju. I crveni tepih ove sezone bio je ograničen, no zvijezde koje su prisustvovale dodjelama nagrada birale su isključivo wow outfite, ili čak nekoliko njih, poput Due Lipe na dodjeli Grammy nagrada. 

image
Preformans Dua Lipe na ovogodišnjoj dodjeli Grammy nagrada u Versace kreaciji
Foto: Profimedia

Ono što kupci trenutno traže su modni komadi niskog rizika, oni u koje je dobro investirati, bilo da je to dizajnerski par cipela, torba, komad upečatljivog nakita ili luksuzni sat. Amina Muaddi i dalje dominira sa svojim party cipelama, od nedavno i večernjim torbicama, a tražene su proljetne sandale i natikače sa zlatnim lancima, kao i dizajnerske torbice koje funkcioniraju u dnevnom i večernjem looku. U jesenskoj Schiaparelli kolekciji prevladavala je crna, crvena i bijela boja uz teške komade nakita, sve to predstavljeno uz čisto bijelu kulisu, kako bi se kupcu ostavio prostor da sam kombinira odjevne komade za različite modne opcije.

image
Mala crna haljina brenda N21, uz resice za party mood iz 1920-ih godina
Foto: Imaxtree

Pa bez obzira na to što je moda neko vrijeme bila na pauzi, ljudska potreba za nečim lijepim kroji vlastita pravila. Treba spomenuti da je taj nadolazeći glamur ipak u balansu s trendom udobnosti, modne kuće donijele su raskošne haljine, topove i hlače u nešto prilagođenom izdanju - onom za luksuznu udobnost. Naglasak je i na komadima koji su dovoljno elegantni, ali i prilagodljivi kako bi se mogli nositi uz pamučnu majicu, kao i uz glamurozni top s perjem - posebne crne hlače, suknja ili svevremenska haljina. 

image
Giambattista Valli kreacija za kolekciju haute couture 2021.
Foto: Imaxtree

Tradicionalni glamur, mini haljine party raspoloženja, jarke boje, sve to najavljuje optimizam koji podiže raspoloženje pa možemo očekivati stylish ljetna izdanja, možda i tek u vidu jedne torbice upečatljive boje - već sada one vladaju street style scenom i čekaju da ih se upotpuni s novim stylish komadom:  A nakon što se koronavirus procjepljivanjem konačno (nadamo se) stavi pod kontrolu i kada se svijet otvori u punom smislu, tek tada možemo očekivati pravi modni raskoš.