Uspon i pad

Tko stoji iza najkontroverznije revije Tjedna mode u Milanu?

26. rujan 2022.

Video: Instagram 

Modeli na reviji brenda AVAVAV padali su po pisti - debitantska revija postala je viralna odmah nakon prikazivanja, s dobrim razlogom.

Uz velikane talijanske mode, celebrityje na modnoj pisti i u prvim redovima koji su od glave do pete u najnovijim luksuznim komadima promatrali revije za sljedeću sezonu, puno se priča i o debitantici Beate Karlsson koja je za brend AVAVAV predstavila ironičnu kolekciju koja tematizira opsesiju statusom i luksuzom. Provokativan show konceptualizira ideal "uspjeha i pada", težnju prema luksuzu, novcu i materijalnim stvarima. 

Predstavljeni lookovi slika su stila kojim pojedinci žele prividno pokazati svoj status i bogatstvo, dok je doslovno padanje modela po pisti metafora za neizbježan susret sa stvarnosti koja kad tad poziva na buđenje, a od koje naša generacija (ne)uspješno želi pobjeći. 

"Posljednjih godina svjesna sam trenda eskapizma koji se drži one poznate "fake it until you make it". Kao i mnogi, uživala sam glumiti bogatstvo, no neizbježna je reakcija kada te stvarnost udari. Taj koncept uspjeha i pada željela sam naglasiti kroz show i cijelu kolekciju", Karlsson je kazala za Hypebeast. Kolekcija i show svojevrsna su parodija i ironičan osvrt na korištenje bogatstva i statusa kao alata moći. "Mislim da je bilo i dalje je zabavno kreirati smiješne i sulude komade koji vrište "bogata sam!".

Kolekcija sadrži velike dlakave čizme koje sežu iznad koljena, ekstravagantne materijale i teksture, haljine s monogramom Louisa Vuittona, fraze Filthy Rich na dijelovima odjeće te znak dolara napravljen od kičastih kristala. 

Dizajnerica je 1995. godine rođena u Stockholmu, a na Parsons School of Design i Central Saint Martins studirala je modni dizajn. Njezin studio trenutno je baziran u Italiji, no još prije nekoliko godina dobila je pažnju javnosti za vrijeme trajanja Tjedna u New Yorku, kada je nosila biciklističke tajice sa silikonskom replikom stražnjice Kim Kardashian. Modificiranjem tijela nastaju njezine nadrealne kreacije - zapamćena je "Finger and Claw" linija obuće koja je sadržavala monstruozno velike čizme i cipele s dugim stopalima. Nova kolekcija u idealnom trenutku prikazuje sirovu sliku društva u kojem je status i izgled na pijedestalu i s njom je pokupila najviše pažnje i pozitivne kritike.