Ljeto kroz fotografije

Foto-intervju sa Senjom Vild - o slobodi, emocijama i maštanjima

03. kolovoz 2022.

Fotografije: Senja Vild 

Volimo rafiniranu estetiku fotografkinje Senje Vild, bilo da je riječ o stylish modnim editorijalima ili svakodnevnim životnim trenucima koje vješto hvata objektivom. Fotografijama nam je ispričala priču o ljetu.

Senja Vild, fotografkinja s beogradskom i zagrebačkom adresom, jedna nam je od omiljenih suradnica - kada vidite njezine fotografije bit će vam jasno zašto. Senju volimo i zbog njezinog jednostavnog, pročišćenog modnog stila, a istu estetiku prenosi i na svoje radove, ali i promišljanja koja vas neće umoriti, već ćete se u njezinim mislima - kada priča o ljetu, miru i samopouzdanju - lako pronaći. Donosimo vam foto-intervju koji kroz najjednostavnije kadrove donosi pravi osjećaj ljetne slobode za kojim toliko žudimo. 

Emocije/asocijacije na ljeto

Miris mora u zraku, kreme za sunčanje, sol na koži, maslinovo ulje na svježem kruhu, smokve poskrivećki ubrane iz nečijeg dvorišta (skupa s mamom)…

O ljepoti (ljeta, tijela, karaktera...)

Osjećaj lakoće, slobode, spokoja, samopouzdanje, preplanulo tijelo s kojeg se rukom skidaju komadi morske soli. Ljudi koji se znaju izboriti za sebe i druge, a da pri tome ostanu skromni, nenametljivi, brižni.

Maštam o...

O plažama, zvuku valova, zabačenim uvalama, još neotkrivenim predjelima blizu Hvara na kojem sam svakog ljeta, putovanjima na mjesta na kojima još nisam bila... 

O kreativnom procesu 

Kada sam neispavana i umorna mozak mi zna ubaciti u petu brzinu i razvijati, granati ideje za koje bih na prvu mislila da su sulude. Kreativni proces ne može se izazvati, dolazi spontano. Tada ideje znam napisati u svoju bilježnicu, ili ih poslati Franji - s kojim radim kao duo - da ih skupa prokomentiramo i dalje razvijamo.

Omiljeni "uhvaćeni" trenutak

Svaki trenutak koji je izazvan emocijom, samo da nije usiljeno, ni nametnuto ulogom u kojoj osoba koju fotografiram misli da mora biti.

Omiljeni trenutak u danu...

Noć... vrijeme kada mogu raditi u tišini, izaći u šetnju sa svojom psicom ili otići u neki neplanirani izlazak, druženje, u kino na otvorenom... kao što se to nekada zna dogoditi na moru.

Mir, spokoj, sreća...

Pronalazim ih u slobodi, razmišljanju, iskazivanju emocija, u komunikaciji s ljudima koji su mi najbitniji u životu.

Samopouzdanje - ispred i iza objektiva?

Navikla sam biti s obje strane objektiva. Od malena sam ispred maminog objektiva koja ima dugogodišnji projekt sa mnom. Iza objektiva se osjećam samouvjereno, smireno i sigurno. To me ispunjava, čini jačom i daje mi mogućnost iskazivanja bez da išta kažem. 

Sloboda

Mogućnost da se bude ono što zaista jesi, moći reći kako se osjećaš i što želiš. Trenuci su prolazni i krhki, tako da obično ostaje samo zapis u glavi.

Hedonizam 

Vrijeme provedeno s najbližima, na mjestima koja me ispunjavaju mirom i srećom. Volim i mjesta na kojima su se razne generacijske priče dogodile. Na putovanjima, u nekim gradovima sam spremna da me vode ukusi, mirisi i zvukovi… Nije mi strano izgubiti se, lutati ulicama i upijati sve novo.