Dermatološka rješenja

Osjetljiva koža pacijenata oboljelih od karcinoma treba posebnu, dermatološki provjerenu njegu

15. ožujak 2021.
Fotografija: Unsplash
Sponzorirani članak

Tijekom liječenja karcinoma mijenja se otpornost kože koja postaje osjetljiva i sklona neugodnim nuspojavama, pa je za njenu njegu i oporavak ključan izbor pravih proizvoda i sastojaka. Tim stručnjaka iz La Roche-Posaya predan je tome već više od desetljeća.

Unatoč naprednim metodama liječenja zloćudnih bolesti, većina onkoloških terapija i dalje izaziva niz promjena na koži koje utječu na kvalitetu života i doživljaj vlastitog tijela. Čak 80 posto bolesnika koji boluju od karcinoma imaju nuspojave liječenja na koži uzrokovane različitim metodama liječenja, a čak njih 30 posto prekida liječenje karcinoma upravo zbog tih nuspojava na koži. 

Najčešće se javljaju neugodni svrbež, pečenje, suhoća, pucanje kože, promjene pigmentacije i ožiljci. Uz sve ove nuspojave javlja se svakodnevna bol i smanjena kvaliteta života. Većina oboljelih od zloćudnih bolesti svjesna je spomenutih tegoba, ali malo njih zna da postoje dermatološka rješenja za te probleme koja će uvelike olakšati svakodnevicu. 

Dermatološka robna marka La Roche-Posay od 2013. godine pomno proučava učinke onkoloških terapija na koži. Tim dermatologa i onkologa okupljen je posebno kako bi se bavio ovim problemima te je osnovana grupa ESKIMO (Europska grupa za dermokozmetičku potporu onkoloških pacijenata). Na istom tragu i s istim ciljem, 2018. godine je u Hrvatskoj također osnovana radna skupina stručnjaka CROSKIMO, na čelu s akademkinjom Mirnom Šitum, predstojnicom Klinike za kožne i spolne bolesti Kliničke bolnice Sestre milosrdnice u Zagrebu. 

Radna skupina CROSKIMO je nakon analize i određivanja dermokozmetičkih potreba pacijenata ponudila preporuke za njegu kože koji su primjereni tijekom liječenja karcinoma. Za početak, aktivno sudjelujte u liječenju bolesti, gradite samopouzdanje, jačajte volju i njegujte stabilnost ličnosti jer je to ispravan put u borbi protiv bolesti. Stručnjaci savjetuju i ispravan odabir hidratantnih krema, balzama i gelova za osjetljivu kožu, a što se tiče sastava, njega mora sadržavati one čija struktura podsjeća na prirodne lipide rožnatog sloja kože (karite maslac, ceramidi...).

Također se nemojte ustručavati pitati liječnika za preporuku najboljih proizvoda. Stručnjaci iz La Roche-Posaya za pacijente su pripremili upute i savjete kako bi olakšali svakodnevicu oboljelih. Napominju, prilikom njege posebno obratite pažnju na usne, šake i stopala, jer je na tim područjima zaštitni sloj slabiji, a koža najosjetljivija i sklona neugodnim promjenama.

Izbjegavajte proizvode s mirisom, alkoholom, isušujućim i nadražujućim učinkom te esencijalnim uljima. Kada je dnevna rutina u pitanju, najbolji početak odnosi se na pet koraka njege koje preporučuju stručni dermatolozi, a svaka od njih može početi s nježnom La Roche-Posay termalnom vodom. Uz ovih jednostavnih pet dermatoloških savjeta lako je spriječiti ili ublažiti kožne nuspojave.

image
Nježna formula za pranje tijela za obnovu barijere kože La Roche-Posay Lipikar Syndet AP+ /
Obnavljajući balzam za lice i tijelo za smirivanje suhe i iziritirane kože La Roche-Posay Lipikar Baume AP+M /
umirujući balzam koji višestruko obnavlja osjetljivu kožu La Roche-Posay Cicaplast Baume B5 /
krema za lice s visokom zaštitom od sunca (SPF 50+) La Roche-Posay Anthelios KA+/
lak za jačanje ležišta noktiju La Roche-Posay Toleriane Silicium

Redovito perite lice i tijelo proizvodom za čišćenje fiziološke pH-vrijednosti koji ne sadržava sapun, hidratizirajte suhu kožu i kožu koja svrbi pomoću umirujućeg i obnavljajućeg balzama, obnovite oštećenu ili nadraženu kožu pomoću proizvoda kao što je Cicaplast Baume B5, ojačajte ležište nokta lakom za nokte Toleriane Silicium i naravno - zaštite kožu od sunca s proizvodom koji pruža visok stupanj zaštite od UVA/UVB zraka sa zaštitnim faktorom 50+.

Također, važno je i nastaviti podizati svijest o ovim problemima koji su svakodnevica oboljelih. Stručnjaci iz La Roche-Posay laboratorija na tome rade već više od deset godina, a u suradnji s dermatolozima razvijaju za osjetljivu kožu nježne i njegujuće proizvode koji olakšavaju život oboljelih, dok od 2008. godine termalni centar La Roche-Posay na dermatološke tretmane prima pacijente s problemima koji su posljedica liječenja zloćudnih bolesti, a i nakon njihovog izlječenja.

Postupkom se pomaže pacijentima u obnovi kože, ali i u njihovom funkcionalnom i psihološkom oporavku. Vrlo često, primarni razlog dolaska onkološkog pacijenata su postoperacijski ožiljci ili oni koji nastaju nakon zračenja, pa liječenje koje provode fizioterapeuti pomaže omekšavanju kože, poboljšanju njenog izgleda i sprječavanju mogućih priraslica, što rezultira vraćanjem mobilnosti i povećanjem kvalitete svakodnevnog života. 

Inače, u lječilištu La Roche-Posay (Francuska), u kojemu su na oporavku pacijenti nakon onkoloških terapija, omogućena je rehabilitacija termalnom vodom koja dubinski hidratizira kožu i vraća joj mekoću i vitalnost, a nakon tretmana termalnom vodom, rehabilitacijski centar nudi i potpornu njegu prilagođenu potrebama pacijenata: radionice za korektivni make-up koji oboljelim ženama vraća ženstvenost, primjerenu fizičku aktivnost, grupne podrške s kliničkim psihologom, sofrološke radionice i slične psihosocijalne aktivnosti, sve kao ugodni predah nakon tretmana kako bi se pacijentima pomoglo da "ostave bolest za sobom" i nastave normalno živjeti.

Preuzmite brošuru za pacijente