Moto je cool

Na modnu scenu stupa biker chic

18. kolovoz 2022.

Fotografije: IMAXtree

Robusno? Buntovno? Pomaknuto? Ove jeseni dolazi u obzir sve vezano uz bajkerski modni stil! U modnim kolekcijama već imamo smjernice kako ga nositi.

Nabacite kožnu jaknu preko ramena jer jesen će obilježiti bikercore - estetika inspirirana bajkerima i motociklima, buntovna i ekstremno kul, uz tough-girl vibru i puno samopouzdanja. Da, celebrityji već nose bajkerske lookove, ponekad i predoslovno pa kao da odlaze u kostim, no bajkerski stil može se na sasvim cool i stylish način ukomponirati u svakodnevni look. 

Bikercore prisutan je već neko vrijeme, kako bi s krajem ljeta postupno zavladao modnom scenom. Vidjeli smo kako Elsa Hosk, Bella Hadid, Julia Fox, umjesto glam lookova radije biraju one bajkerskog duha. Rihanna je, za vrijeme trudnoće, pozirala za Vogue - sjećamo se fotografije na kojoj ne nosi ništa više od motociklističkih kožnih rukavica iz Diorove kolekcije za jesen. Glazbenica Rosalía nazvala je posljednji album "Motomami", pojam koji je definirala kao "neustrašivi duh bajkerice". Više od klasičnog bajker stila koji podrazumijeva kožu i t-shirt s natpisom benda, bikercore u 2022. pomiješao je stav, samopouzdanje i ženstvenost u jednu estetiku.

image

Dior kolekcija za jesen
Fotografija: IMAXtree

image

U kolekcijama modnih kuća: Acne Studios/Diesel/Alexander McQueen
Fotografije: IMAXtree

Zanimljivo je elemente bajkerskog stila pratiti na modnim pistama - tu se klasični elementi poput crne kože miješaju sa suvremenim krojevima i novim dizajnerskim rješenjima. Naglasak je i na dodacima, poput kožnih dugih rukavica, krojevima koji se čine poput oklopa za tijelo, nježnih haljina koje se miješaju s grubim komadima poput robusne kožne jakne...

image

Jesenska kolekcija kuće Balmain
Fotografije: IMAXtree

Prada i Miu Miu predlažu takve jakne za jesensku sezonu, Alexander McQueen također je kolekciju obogatio kožnim statement i boxy komadima. Dior se poigrao s moto estetikom, stavljajući naglasak na ženstvenost i snagu. Diesel s druge strane se osvrće na početak tisućljeća, s mini suknjama koje se čine poput širokog remena od iznošene kože, s kožnim jaknama i poderanim traperom. 

image

Julia Fox/Rosaila
Fotografije: Profimedia

Bikercore se smatra i antitezom za sređeni, uglađeni stil koji prevladava društvenim mrežama, osobito u 2022. godini kada se naglasak ponovno stavio na over the top stylinge. Bajkerski look je neopterećen, ali i više kulerski - nije riječ samo o težnji za kulerskim i trendi izgledom, već komunicira određeni state of mind koji je više od samo dobrog stylinga. S bikercoreom, dakle, dolazi i stav i autentičnost, bez kojih ovakav look neće u potpunosti funkcionirati. 

image

Street style look/Kylie Jenner i Travis Scott
Fotografije: IMAXtree/Profimedia