Praktičnost kao luksuz

Nova opsesija: ribičke gumene čizme

31. listopad 2022.

Fotografije: IMAXtree

Pojavile su se u kolekcijama nekih luksuznih brendova - praktične jesu, a sudeći po lookovima, mogu izgledati i jako stylish.

U fokusu svake jesenske sezone najčešće su čizme - gležnjače na petu ili bez nje, robusne combat čizme, motorističke čizme, one koje sežu iznad ili ispod koljena. Jesen nudi najviše opcija kada je obuća u pitanju, a ove sezone sve popularnije su - na prvi pogled neugledne, no u izvedenici modnih brendova jako stylish - gumene čizme. Svoj put do modne scene gradile su i proteklih sezona - Hunter model već je godinama prvi izbor za kišne dane, a niske gumene modele u ponudi imaju Bottega Veneta i Ganni. Ipak, u 2022. počinju potpuno nalikovati na ribičke modele. 

Takozvani fisherman‘s boots trend pokrenuo je Chanel, s kolekcijom za jesen 2022. godine. Uz mnoštvo pletiva i kompleta od tvida, "britanskom looku" pridonose i visoke ribičke čizme u maslinastoj ili crnoj boji koje sežu iznad koljena, gumene su i jedino što otkriva da je riječ o luksuznom komadu je logo brenda koji se nalazi na niskim modelima. Influencerice su odmah nabavile svoj par, koji se estetski dobro uklapa u jesensko maglovito vrijeme. Nose se uz vunene čarape i mini suknje, na golu nogu ili preko traperica za urbaniji styling.

image

Chanel kolekcija 

I brend Patou predstavio je visoke gumene čizme, u kombinaciji s pletivima i prošivenim prslucima, u casual modnim pričama, baš kao i Marni čiji modeli gumenih ribičkih čizmi dolaze u vibrantnim bojama poput plave. Izgleda da nam još jednom modne kuće predlažu spoj funkcionalnih, neutralnih komada uz eleganciju poput kompleta od tvida - barem u slučaju Chanela. Luksuz više ne podrazumijeva samo profinjenost - i praktičnost se uklapa u pojam visoke mode pa nam je ostavljen veliki kreativni prostor da sami odlučimo u kakvim stilskim igrama želimo nositi ribičke čizme. 

image

Marni kolekcija

image

Patou kolekcija