Preppy style

Ove jeseni nose se veste bez rukava

06. rujan 2022.

Fotografije: IMAXtree

Izdvojili smo cool primjerke ovakvih vesti - korisno ih je imati u ormaru ove sezone, funkcionalne su, a ujedno svakom outfitu daju stilski pečat koji spaja retro i suvremeno.

Bliži se takozvano sweater weather razdoblje - vrijeme pulovera, vesti u mekanih pletiva. I radujemo se tom razdoblju, osobito jer su se na modnoj sceni zadržale veste bez rukava, quirky-retro trend, idealan saveznik u slojevitom odijevanju. Zahvalit ćemo, dijelom, i Harryju Stylesu koji je obožavatelj vesti bez rukava, na povratku ovog grandma trenda. 

U ljetnim mjesecima, pletene veste na golu kožu nosio je i A$AP Rocky, Tyler The Creator nosi je uz bijeli t-shirt, no ipak nam se više sviđa varijanta u kojoj se vesta bez rukava nosi iznad bijele košulje, dolčevite ili pulovera od tankog pletiva. Njegova uloga je ona mood boostera - cool veste bez rukava najčešće dolaze s retro uzorcima, u kombinacijama jarkih boja, no ako naginjete prema minimalizmu, uvijek su dostupne varijante u neutralnim bojama. 

image

Street style kombinacije
Fotografije: Profimedia/IMAXtree

U novim kolekcijama nude ih brendovi od Gannija, Acne Studios, Gabriele Hearst, Jil Sander, kuće Kenzo... Svjesni njegovog potencijala, za dodani modni sloj koji daje stylish element svakom looku, trendseterice najčešće ovaj jesenski komad nose u poslovnoj varijanti, uz hlače širokih nogavica i košulju ili ispod sakoa. Oversized verzije veste bez rukava s druge strane češće se slažu uz traperice ili cargo hlače, uz luxe tajice (koje se nose i ove sezone).

image

Pre-Fall kolekcija brenda Ganni

image

Na modnoj pisti u kolekcijama kuća: Jil Sander/Kenzo/MM6 Maison Margiela

Veste bez rukava nastale su iz praktičnih razloga i u dvadesetom stoljeću su jedan od prvih athleisure modnih komada. Vežemo ih najviše za tenisku modu, a mainstream popularnost stječu u sedamdesetim godinama i izvan sportskog terena. Danas se vežu uz pojam preppy modnog stila koji ove sezone ima svoj veliki trenutan na sceni - moda se vraća u školske klupe, kao što smo vidjeli u kolekcijama modnih kuća kao što su Kenzo ili Miu Miu, a vesta bez rukava u toj priči zasluženo vodi glavnu riječ. Pronašli smo nekoliko primjera iz aktualne ponude. 

image

Vesta od moher-vune Alessandra Rich; Net-a-Porter (3632 kn)/
vesta od merino vune Sea; Net-a-Porter (2681 kn)

image

Vesta poderanog ruba Rag&Bone; Net-a-Porter (3452 kn)/
vesta s geometrijskim motivom Mango (199 kn)

image

Oversized vesta Weekday; About You (339 kn)/
vesta s uzorkom pletenice Sporty&Rich; Net-a-Porter (1123 kn)

image

Vesta od vune i kašmira Max Mara (1834 kn)/
vesta od vune Mango (299 kn)/
rebrasta vesta JJXX; About You (149 kn - akcijska cijena)

image

Rupičasta vesta b.young; About You (129 kn - akcijska cijena)/
pletena vesta Acne Studios; Net-a-Porter (2022 kn)