Red Alarm

Zaboravite na trenutak ružičastu, jesen prolazi u znaku crvene

05. rujan 2022.

Fotografije: IMAXtree

Od neizbježnog trenda ružičaste boje koja nas bombardira pri svakom koraku, propustili smo uočiti povratak klasične, i simbolične crvene nijanse.

Pink kostimi, pink haljine, cipele na petu i girly look su posvuda, od modnih stranica, društvenih mreža i novih modnih kolekcija. Da, ružičasta je u trendu, no nije jedina. Eksplozija kolorita u 2022. donijela nam je popularnost zelene, a tijekom ljeta i narančaste boje, dok su za jesen modni dizajneri zamislili crvenu nijansu kao onu koja će se naći na tronu. Vrijeme je za vatrenu crvenu - zapravo ju je nemoguće izbjeći u njezinoj uočljivosti. 

Vibrantne boje koje su se nosile kroz cijelu godinu najčešće dolaze u obliku monokromatskog looka, pa ništa drugačije nije niti s crvenom - od modnih dodataka, do najlonki ili tajica, suknje i kaputa. Dovoljan je pogled na kolekciju talijanske kuće Versace koja crvenu vidi u fatalnim kombinacijama, skandinavski Baum und Pferdgarten predlaže prošivene oversized kapute u toj boji, uz ostatak kombinacije u istom tonu. U kolekciji Chanela, crvena se nosi s akcentima zagasitih tonova kako bi i dalje ostala vodeći dio stylinga. 

image

Baum und Pferdgarten/ Moschino/ Chanel

image

Kolekcija kuće Versace

Crvena je češće vezana u glamurozne lookove, poput onih za crveni tepih ili svečanu priliku. U filmovima, uvijek dolazi uz određeno značenje. U svakodnevici pak, nije toliko česta, osobito ne od glave do pete, upravo zbog težine koju posjeduje. Crvena dolazi uz dozu dramatičnosti i cijeli dijapazon emocija - ljubavi, strastvenosti, ali simbolizira i energičnost, opasnost, pa i agresiju.

image

Carolina Herrera/ Tom Ford

"Ne postoji boja koja je fundamentalna i stopljena s našim iskonskim nagonima poput crvene... Boja je kraljeva i kraljica, rata i carstva, kazališta i moći. Ona je naglasak, simbolizira adrenalin, seks, uzbuđenje, opasnost, bijes...", pisala je za Vogue autorica Charlotte Sinclair, što nas još jednom vodi do teze da je moda ogledalo društva. Nije li prikladno, u našem zbunjujućem i dramatičnom okruženju, odjenuti alarmantnu crvenu nijansu? Poslužite se ovim primjerima kao modnom inspiracijom. 

image

Marine Serre

image

Andreas Kronthaler for Vivienne Westwood

image

Carolina Hererra