Fashion report

Stilistice nam otkrivaju vruće trendove i must have komade nove sezone

21. rujan 2022.

Fotografije: IMAXtree

Ana, Marcela i Katija uvode nas u jesensku sezonu s pregledom najpoželjnijih trendova, otkrivaju svoje must have komade i prijedloge kombinacija zahvaljujući kojima ste spremni za izlazak u trenutku.

Ana Nikačević

Koji trendovi će obilježiti ovu jesen?

- Teški, industrijski, edgy look i naravno tailoring. Iako ne silazi s trona trendova, ove godine dodatno je pojačan dekonstrukcijom, izrezanim leđima, kombinacijom steznika, lateksa i popelina. Dizajneri koji smjelo kombiniraju tailoring, čineći bezvremenske komade unikatnima su Peter Do, Lado Bokuchava, Aleksandre Akhalkatsishvili i slična imena koja nisu toliko popularna ili možda poznata, ali svakako su inspirativna.

Posljednja dva dizajnerska imena uživaju hvalospjeve zbog svoje interpretacije kožnih komada odjeće, koji su možda više za hrabre i odvažne stilističke interpretacije.

image

Peter Do look iz jesenske kolekcije
Fotografija: IMAXtree

Popularna su i odijela od trapera i total denim lookovi, u kombinaciji iste nijanse trapera i ponovno popularnog patchworka. Jeans gigant Diesel i kreativni direktor Glenn Martens najbolje su prenijeli tu pomaknutu industrijsku priču.

Uz tailoring i total denim, "gola" moda od tila, sitne mreže (mesh) i organze preuzima ključnu ulogu, posebno u zimskim danima kada se gola koža skriva ispod predimenzioniranih kaputa, čineći tako efekt iznenađenja. Dizajnerica koja se istaknula golim komadima je Nensi Dojaka, čije prozirne haljine i kombinezone poznate osobe obožavaju, a high street trgovine uzimaju kao inspiraciju.

image

Nensi Dojaka look iz kolekcije za jesen/zimu 2022.
Fotografija: IMAXtree

Koje bi komade predložila svojim klijenticama kao must have, odnosno, u što se isplati uložiti?

- Za klijentice koje prate pomalo off modu, predložila bih da bez straha odaberu nekoliko ključnih komada koji se ističu.  Predimenzionirani blejzer bez leđa s potpisom Petera Doa, dobre chunky gležnjače istog dizajnera ili total kožni look koji čine crop blejzer i kožne hlače Aleksandra Akhalkatsishvilija.

Nedavno predstavljena kolekcija domaćeg brenda Klisab sastoji se od fenomenalnih odijela, balonera, trench prsluka i neizostavnih traper patchwork komada. Teško je odabrati jedan komad, no svatko bi mogao pronaći nešto za sebe ovdje. Od modnih klasika s pomakom izdvojila bih Balenciaga mini crnu haljinu s rukavicama, Bottega Veneta ikoničnu torbu te Pradine mokasinke.

image

Crop kožna jakna Aleksandre Akhalkatsishvili/
kožne čizme Peter Do/
hlače s prorezima Aleksandre Akhalkatsishvili/
kožna torba na preklop Bottega Veneta/
mini haljina Balenciaga/
mokasinke Prada

Što se nalazi na tvojoj listi želja i koji je tvoj posljednji jesenski ulov?

- Moja lista želja je identična ovome što preporučujem svojim klijenticama, no svakako su prve na popisu gležnjače Petera Doa. Zadnji jesenski ulov je onaj s potpisom Klisaba.

Tvoj prijedlog to-go modne kombinacije za jesenske dane?

- Volim hladnije dane jer nude veću mogućnost eksperimentiranja s modom i slojevitim odijevanjem. Bazu čini uska dolčevita, maksi haljine u kombinaciji s oversized sakoom te chunky čizmama. Dodala bih još predimenzionirani kaput ili prsluk za super hladne dane i obavezno male okvire sunčanih naočala u stilu 90-ih. Savršeno!

Marcela Vrček

Koji trendovi će obilježiti ovu jesen?

- Jesen će početi u znaku kožnjaka u nijansama od konjaka do patlidžana, motorističkim jaknama, a mislim da ni PVC baloneri neće pasti u zaborav. Od obuće nam stižu kaubojke te čizme sa špic i kvadratnim vrhom. Denim možemo nositi kao cijeli look (primjerice baloneri, kratke jakne...), ili neka traperice budu jedini komad od ovog materijala. Metalik, a posebno srebrni komadi - torbe, čizme, remenje su veoma poželjni. Primjećujem i da nas napušta šareni dječji nakit, a popularniji su statement komadi od srebra/čelika sa zanimljivim dodacima poludragog kamena. Dieselova 1DR torba je i dalje na tronu, a pridružuje joj se model Ana, brenda Luar. 

image

Diesel kolekcija za jesen/zimu 2022.
Fotografija: IMAXtree

Koje bi komade predložila svojim klijenticama kao must have, odnosno, u što se isplati uložiti?

- Mislim da se uvijek isplati uložiti u baloner, odnosno kaput jer on u hladnijim mjesecima "nosi" cijeli look, bez obzira na to što odjenemo ispod njega - predlažem modele brendova Klisab, Stand Studio te Sportmax. Dobro odijelo blago oversized, opuštenog kroja u crnoj ili tamnosivoj varijanti koje možemo po potrebi raspariti i nositi svaki dan u drugačijim kombinacijama. Ira Rumora i Peter Do imaju odlične primjerke. Neizostavna je i velika crna kožna torba u koju "sve stane" i odgovara svakom outfitu - primjerice modeli kuća Proenza Schouler, Balenciaga, Peter Do x Medea Sisters.

image

Torba metalik sjaja Diesel 1DR

image

Odijelo Ira Rumora/
oversized torba Peter Do x Medea Sisters/
asimetrična suknja Dries van Noten/
kožni baloner Klisab

Što se nalazi na tvojoj listi želja, a koji je tvoj posljednji jesenski ulov?

- Na mojoj listi želja nalaze se razne stvari, a jedna od njih je asimetrična Dries Van Noten crna suknja za koju se trenutno bidam na Vestiaireu. Jedva čekam i Klisabov kožni baloner za koji smo uzeli mjere tijekom ljeta, a sad je napokon vrijeme za nošenje. Nedavno sam dobila i prekrasnu motorističku kožnu jaknu od dečkove mame, kupljenu još 2006. u shopu na Ozaljskoj, pa mi se tako ispunila želja za savršenom moto jaknom. Kad bolje pogledam svoju listu želja (koja je skoro cijela na Vestiaireu), sve stvari su dio "ključnih komada" ormara koje će imati dugi vijek korištenja, od Proenza Schouler bluze do prekrasne Noir Kei Ninomiya vunene jakne s dugačkim tilom. 

Tvoj prijedlog to-go modne kombinacije za jesenske dane?

- Najradije odjenem sive Helen Kelen hlače i baloner/kožnjak, volim dodati i midi suknju preko hlača ako mi temperatura vani zapovijedi slojevitost. Dobre čizme, torba i marama ako zapuše. Super detalj su mi i motorističke rukavice u raznim (ne)bojama s otvorenim prstima ili masniji kožni remen preko balonera. Također, velike sunčane naočale dok god nas sunce služi. 

Katija Šimundić 

Koji trendovi će obilježiti ovu jesen?

- Trendovi za jesen 2022. godine predviđaju povratak trapera i kožnih odjevnih predmeta, uz naravno, neizostavnu pleteninu.

Koje bi komade predložila svojim klijenticama kao must have, odnosno, u što se isplati uložiti?

- Dolazak rujanskih dana označava potpuni prijelaz iz ljetne u jesensku garderobu, što često rezultira onom rečenicom "nemam ništa za odjenuti". No, ako u ormaru posjedujemo dobar komad traperica, baloner i dobru kožnu crnu torbu na pola smo puta do jako dobrog jesenskog outfita. Tu je i neizostavni bijeli t-shirt i kvalitetna kožna jakna, koja je must have gotovo svake sezone. 

image

Jacquemus torbica/
sunčane naočale Celine/
zlatne naušnice Dominique Hoop; Revolve/
natikače na petu Wandler/
tenisice Alex Arigato

Što se nalazi na tvojoj listi želja, a koji je tvoj posljednji jesenski ulov?

- Na mojoj listi želja se još od prošle godine nalaze crne mokasinke, a posljednje što sam si kupila su Jacquemus Le Bambino Large torba te Wandler Pony Style Calf cipele koje sam ulovila na Vestiaireu. Životinjski uzorak bio je hit prošlih sezona, ali volim ga kombinirati i ove godine, kao i nadopunjavati garderobu komadima koji mi se sviđaju, a mogu "podignuti" svaku jesensku kombinaciju. 

Tvoj prijedlog to-go modne kombinacije za jesenske dane?

- Moj prijedlog jesenskog outfita su svakako traperice, bijela pamučna majica kratkih rukava, dobar sako ili kožna jakna, crna kožna torba i zlatni nakit kao detalji koji će oplemeniti i začiniti cijelu kombinaciju. Kako smo često u žurbi, cijenimo element udobnosti - zato možemo upotpuniti look dobrim tenisicama kao što su Axel Arigato modeli, koji idu uz sve kombinacije. I naravno, dobre sunčane naočale u crnim ili maslinastim nijansama.