Cool koža

U potrazi za savršenom jaknom

18. rujan 2022.

Fotografije: IMAXtree

S prvim naznakama jesenskog vremena ne odvajamo se od kožne jakne koja se prilagođava dnevnim i večernjim lookovima i gotovo svim prigodama.

Unatoč svim promjenama trendova i stilova, kožna jakna je jedan od onih komada koji je konstanta u našim ormarima. Hladna sezona ne prolazi bez kožne jakne koja predstavlja investiciju, no poput dobre torbe ili odijela, u nju se zaista isplati uložiti. Njezini stilski doseg odavno se proširio na sva polja pa se kombinira bez problema s romantičnim haljinama jednako kao s athleisure, pa i poslovnim modnim stilom. Na ulicama modnih metropola za vrijeme trajanja Tjedana mode, nose u svim zamislivim lookovima - s ostalim kožnim komadima, slip suknjama za kontrast, u bazičnim lookovima s trapericama...

A ove sezone, kao trend se izdvaja bajkerski stil pa su aktualni modeli koji izgledaju poput onih s motociklističke staze. Ipak, govorimo o sezonskom trendu koji je vjerojatno prolazan, pa ako tražite investiciju, preporučujemo klasični oblik bajkerske kožne jakne koji najčešće dolazi u crnoj boji i upotpunjen je s više ili manje zakovica, patenata i kopči. Naravno, ponuda uvijek nudi i modele u (najčešće) zagasitim bojama, kao i one jakne s manjim statement efektom, koje više nalikuju na košulju ili klasičnu minimalnu jaknu bez previše grubih detalja. 

Takva "gruba" kožna jakna ipak ostaje favorit i ako je tražite, unatoč širokoj ponudi, teško je pronaći onu pravu. Ove sezone fokusirali smo se na oversized modele vintage, odnosno iznošenog izgleda, koji su nešto udobnijih od kratkih i strukiranih modela, a najbolji ulov bit će pravi vintage modeli iz second hand ponude ili s buvljaka, koji su bolji po kvaliteti i najčešće su rađeni od prave kože. 

image

Fotografije: IMAXtree Promo

Dizajneri su za jesen ‘22. kožu iskoristili u različitim modnim pričama i kombinacijama, od Celinea i biker chic kombinacija u kojima dominira crna koža, preko također bajkerske Alexander McQueen kolekcije, pa sve do rafiniranih Bottega Veneta lookova i distressed avijatičarskih jakni u Miu Miu kolekciji. Kožna jakna pritom se ponavlja kao glavni motiv, a u potrazi za savršenom, složili smo mini vodič baziran na aktualnim jesenskim kolekcijama.

image

Kratka kožna jakna Envelope 1976; Net-a-Porter (1047 eura)/
kožna jakna Freaky Nation; Zalando (1049 kn; 139,23 eura)/
kožna jakna s krznom Massimo Dutti (2999 kn; 398 eura)

image

Kožna jakna iznošenog izgleda Diesel (9130 kn; 1211 eura)/
oversized kožna jakna Remain; The Frankie Shop (740 eura)

image

Kožna jakna Object; About You (1345 kn; 178 eura)/
kožna jakna s velikim džepovima Diesel (2990 kn; 396,84 eura)/
kožna jakna sa ziperima Mango (599,90 kn; 79,62 eura)/
kožna jakna s odvojivim rukavima David Koma; Net-a-Porter (17.487 kn; 2325 eura)

image

Kožna jakna H&M (39,99 eura)/
oversized jakna vintage stila Stradivarius (449,90 kn; 59,71 eura)/
oversized kožna jakna Zara (399,90 kn; 53 eura)