Nada koja se ne boji

Provokativni fotograf koji osvaja modni svijet. Ili ga je već osvojio?

08. listopad 2020.
Fotografije: Instagram 
Srđan Sandić
Srđan Sandić

Znate za njegove suradnje s Lady Gagom? Dizajner je brenda ERL, surađivao je s Kanyeom Westom - on je Eli Russell Linnetz.

Eli Russell Linnetz je umjetnik koji nas upućuje na to da mislimo svoju i tuđu seksualnost. Jer je nepresušna. On je vrlo trendi. Surađuje s talijanskim Vogueom, između mnogih - ostalih. Tu sam ga barem ja ˝otkrio˝.

Kanadska zvijezda Justin Bieber i njegova supruga, američki model i TV zvijezda Hailey Bieber krase zadnju naslovnicu ovog prestižnog časopisa, a ovjekovječeni su njegovom kamerom.

Njegova estetika neizvježbanom oku može djelovati vulgarno, ili čak pokradeno. Ona je macho, seksi i "oznojena". On je predstavnik nove generacije koja se ne srami svoje "ekscentričnosti".

View this post on Instagram

@rickowensonline wearing @erl__________

A post shared by eli russell linnetz (@elirusselllinnetz) on

Linnetzov rad pokazuje "prirodnu" gravitaciju prema estetici slave - njezinoj samorefleksivnosti, glamuru i zabavnoj površnosti . Dobra "kreativna režija" - pojam koji Linnetz priznaje da npr. mrzi - paradoksalna je, jer podrazumijeva pružanje nečijeg kreativnog autorstva kao usluge koja poboljšava pak tuđe, bilo da su to glazbenici, kazališne produkcije, zvijezde reality TV-a, brendovi ili umjetnici.

Savršeno postfordistički i multidisciplinaran te neprestano u tendenciji da uravnotežuje komercijalnu, umjetničku i medijsku sferu, kreativni direktor je amblem naše trenutne kulturne industrije, gdje se širok spektar starih i novih medijskih tehnologija trajno urušava i približava različite modele estetske produkcije, distribucije, ali i razmjena.

"Ako netko kaže da ne mogu nešto učiniti, idem to učiniti. Ako netko kaže: 'Zašto bi se ti bavio hrvanjem?' Krenem se time baviti. To me prati cijeli život. Ako netko kaže: 'Ne možete raditi glazbeni video ako niste snimili 10 glazbenih spotova', odem i snimim Kanyeov video. Ako netko kaže: 'Ne možete dizajnirati scenu ako prethodno niste dizajnirali scenu', dizajniram pozornicu Lady Gage. Moj je život uvijek bio taj čudan balans sporta i umjetnosti", poručuje ovaj 29-godišnji umjetnik.