RAW BAG

Volimo chic torbice od recikliranih plastičnih vrećica

11. studeni 2020.
Fotografije: Denis Butorac
Lea Ladišić
Lea Ladišić

Osviještena moda izgleda jako chic u novoj kolekciji torbica domaće dizajnerice. Osvajaju na prvi pogled!

Dizajnerica i kostimografkinja Mirjam Krajina se za novu kolekciju torbica vodila "minimal waste" filozofijom pa je isključivo od plastičnog otpada kreirala neodoljivu kolekciju torbica. Kako bi produžila trajnost inače potrošnih i lako zamjenjivih plastičnih vrećica čiji otpad ima devastirajući utjecaj na eko sustav, Krajina je, procesom topljenja, reciklirala plastični materijal i dala mu novu uporabnu vrijednost. Kolekcija torbica naziva RAW BAG, čiji naziv ukazuje na sirovost i jednostavnost, izbjegla je stvaranje dodatnog otpada u proizvodnji, pa je izostala i uporaba šavova i tekstila. 

RAW BAG torbe dolaze u nekoliko različitih boja i veličina, od onih malenih, stvorenih za večernje izlaske do onih većih shopper torbi čija je namjena zamijeniti potrošne vrećice i torbama za kupovinu podariti estetsku vrijednost koju inače nemaju. Ručke na torbama izrađene su od pleksiglasa za čiju je izradu zaslužna tvrtka Laserplexx, čak su i privjesci na torbama sačinjeni od ostataka materijala koji bi inače završio kao otpad, a dizajnerici je u tehničkoj izvedbi RAW BAG torbi priskočio MIart atelier.

Estetska inspiracija dolazi iz životopisnih i osebujnih sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada je vladala između ostalog i PVC manija. A osim chic torbica nova kolekcija Mirjam Krajine sastoji se i od upcycle vintage odjeće koja upotpunjuje stilski dojam kampanje. Second hand odjeća dizajnerskom je intervencijom dobila novu estetsku i uporabnu vrijednost - stare vintage košulje dobile su novi život kao haljine, old school trenirke kao cool kombinezoni, a sweatshirtovi su zablistali upotpunjeni razigranim retro printevima.