Rosé je vino koje se najčešće radi od crnog grožđa, a kožica s bobica se brzo izvadi pa ono ne dosegne tamnu boju crvenog vina. Rjeđe se radi miješanjem crvenog i bijelog vina, ali u svakom slučaju - radi se o pravom ljetnom vinu. Lagano je, nježno i ukusno.
Ako vam je toliko vruće da vam vino nikada nije dovoljno rashlađeno ili želite oduševiti goste na svojoj ljetnoj zabavi, imamo ideju kako napraviti odličnu verziju rosé osvježenja. I to bez da svom vinu dodajete neke druge sastojke, kao što je šećer koji se dodaje da bi se napravio frosé.
Tzv. rosé slushie vrlo je jednostavan - izlijte željenu količinu vina u posudu koja može ići u zamrzivač. Dobro je zaklopite i ostavite u hladnjaku nekoliko sati. Vino se neće do kraja zamrznuti zbog alkohola, ali to vam ni ne treba - neka ostane kristalizirano. Za to će vam trebati minimalno šest sati. Izvadite posudu van i nožem ili vilicom "razbijte" rosé kako biste dobili kristaliće.
Svoj rosé slushie poslužite brzo - samog ili uz dodatak rashlađenog (tekućeg) vina te ukrasite sezonskim voćem.
Ekstra savjet: vino će zamrzavanjem izgubiti nešto boje pa izaberite rosé koji je nešto tamniji kako biste dobili ružičastu boju.