gg frajer

Juan Luis Londoño Arias Maluma naš je izbor ovog vikenda

28. kolovoz 2022.

Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

Uskoro nastupa na 2022 Billboard Latin Music Awards, na Instagramu se super zabavlja a mi volimo njegove nastupe, energiju, ali i stas. OK - i strast!

On je kantautor. Pjevač. Glumac. Kolumbijac. Ima hordu obožavateljica. Lijep je, atraktivan, sceničan, fotogeničan i zabavan. Suradnje s Jennifer Lopez, Madonnom njegov su status samo pojačale.

Rođen je i odrastao u Medellínu (onom Escobarovom gradu), interes prema glazbi odgajao je još od rane mladosti, a počeo je snimati pjesme sa šesnaest godina. Izdao je svoj debi album, "Magia", godinu dana kasnije. Međutim, album koji ga je vinuo u zvijezde bio je "Pretty Boy, Dirty Boy" iz 2015., koji je doveo do uspješne suradnje s nekoliko izvođača. Izdao je "F.A.M.E". Slijedio ga je s albumom "11:11" 2019. i "Papi Juancho",  koji je objavljen bez daljnje najave godinu dana nakon. Njegov singl "Hawái" dosegao je treće mjesto na Billboard Global 200 i postao prvi singl broj jedan na Billboard Global Excl s prodajom od preko 18 milijuna ploča (albuma i singlova), Maluma je jedan od najprodavanijih latino glazbenih umjetnika. Njegove su pjesme opisane su kao reggaeton, latino trap i pop.

Maluma posjeduje glasovni raspon tenora, a svoju glazbu kada ga se pita definira kao "urbani pop". Urednik Billboarda napisao je: "Malumin brend reggaetóna lijepo se sinkronizira s njegovim imidžom, uspijevajući biti i romantičan i sirov. Njegov zvuk predstavlja evoluciju žanra." U intervjuu iz 2016. izjavio je: "Odrastao sam s ovim žanrom koji je doslovno postao moj život. To je jedan od žanrova koje pjevam... Ja sam urbani izvođač, pjevam reggaeton. Na mojim albumima nalaze se redovito i balade, mambo, merengue i reggaeton te underground stvari. Volim pokazati svestranost koju mogu izvesti."

Héctor Lavoe, Justin Timberlake i Michael Jackson njegovi su najdraži izvođači na koje se redovito referira. Jednom je prilikom rekao: "Justin Timberlake bio je odlična referenca za suvremenu glazbu. Ali što se tiče glazbe kao izvora čistog užitka, Héctor Lavoe je uvijek bio izvođač broj jedan kojem sam se divio. Znam sve njegove pjesme, slušam ih svaki dan i ne postoji niti jedna koja mi je dosadna. On je moja velika glazbena inspiracija." Također smatra da su folklorni elementi koje je Shakira ugradila u svoju glazbu imali važan utjecaj na njegovu karijeru te da je Ricky Martin kao njegov idol u toj beskrupuloznoj industriji, izvršio veliki utjecaj na njegovo stvaralaštvo.

Ako ste iz svoje latentne homofobije ili čak bez nje, pomislili da je Maluma gay - niste jedini. Ali eto, navodno nije. 

Maluma je katolik (nije da je to nama bitno, ali kad se već odredio, u redu je da prenesemo), ali je rekao da cijeni neke aspekte drugih religija. Wow - ha? (Ovo je ironija!) Njegov privatni - romantični život bio je predmet mnogih nagađanja, koja je on uglavnom držao u tajnosti. No, u intervjuu u siječnju 2018. priznao je da je u vezi s kubansko-hrvatskom manekenkom Natalijom Barulich o kojoj je rekao: "Lijepo se provodimo zajedno, zabavljamo se, volimo se i podržavamo jedno drugo...Mislim da su to osnove. To je najvažnija stvar." Ipak, Maluma i Barulich prekinuli su prije tri godine.

Prije tri godine časopis Vogue je Malumu opisao "ikonom za mušku odjeću u nastajanju", rekavši da "Maluma ima stav i stil. Voli svoju odjeću, veselu, laganu i odvažnu, što se sasvim lijepo slaže s njegovom veselom i odvažnom glazbom, osobnošću i cjelokupnim ponašanjem." Surađivao je s Balmainom na Capsule kolekciji inspiriranoj Miamijem nakon čega je lansirao liniju odjeće pod nazivom "Royalty by Maluma", koja je nastala u suradnji s Reunited Clothing i Macy‘s. Voli i nosi rado Versacea.

Noseći sezonske stilove koji ističu njegovo urođeno samopouzdanje, Maluma je postao zvijezda Versace muške kolekcije za proljeće/ljeto 2022. Svojom se glazbom također bavio društvenim aktivizmom, poput glazbenog spota za "El Perdedor", gdje je prikazao rasizam i diskriminaciju američke policije prema ljudima drugog podrijetla koji žive u zemlji. Ujedno, podržava LGBT zajednicu.

ps: film s Jennifer Lopez "Marry me" je žargonski rečeno "blaga katastrofa". Snašao se u ulozi, ali je sve išlo protiv te uloge unutar filma. Scenarij, prvenstveno!