Blue Monet

Suzana Božić pretvorila je hobi u posao - oduševit će vas kreativne slastice koje stvara

03. travanj 2022.

Fotografije: Marko Todorov/Cropix

Zahvaljujemo trgovini Kult Home na ustupljenom prostoru.

Umjetnost i stvaranje glavne su joj preokupacije, a prvi set keksića oslikala je prije trinaest godina. Suzana je pronašla sasvim neobičan način da ispolji vlastitu kreativnost, jestivu podlogu pretvorivši u platno, poslasticu u umjetnost, a hobi u posao.

Kada vas Suzana dočeka sa svojim keksićima, teško je ostati fokusiran na razgovor. Svaki set priča svoju priču, svaki komadić sadrži toliko detalja da okupiraju svu pozornost i interes promatrača. Pri svakom pogledu uoči se nešto novo - zato ga je tako teško i odvojiti. Vitice na ušima zečića, zlatne flekice na krilima leptira, rumeni obraščići na životinjama. Prvo pitanje bilo je retoričko: "Kako to itko ima srca pojesti?" No Suzana Božić, umjetnica i vlasnica Blue Moneta, objašnjava da keksi mogu služiti i kao ukras, jer zbog čvrste glazure mogu dugo stajati.

Uskršnje doba donosi Suzani obilje inspiracije. Etažeri i pladnjevi s keksima izgledaju poput raskošnih, stiliziranih tematskih vrtova. Motiva ima svakakvih: leptiri, vilin konjic, cvijeće, zečići, pa čak i mrkvice, repa i cikla, žabe, lopoči... Što god vam padne na pamet, a da je vezano uz proljeće i prirodu u cvatu. Prevladavaju pastelne boje, njoj omiljene. Nježna zelena, ljubičasta, plava... Koliko god originalnih detalja bilo, izdaleka se vidi da autorica ne odstupa od svog autentičnog stila i načina rada. 

"Priča s keksima počela je još prije 13-ak godina, kad sam za Božić oslikala svoj prvi set kao poklon za obitelj i prijatelje, daleko jednostavniji od ovih današnjih", priča nam Suzana. "To je bio moj prvi susret s kraljevskom glazurom." Čak i prije toga, kao devetogodišnjakinja, igrala se plastelinom i izrađivala kolače koje bi oslikavala mnoštvom detalja te ih imenovala po tada aktualnim filmovima i serijama. "Učiteljici su se toliko svidjeli da ih je odnijela doma i zadržala", smije se.

Sve je, dakle, započelo igrom, a Suzana se trudi ne udaljiti previše od toga, što ponekad, s obzirom na težinu samog procesa izrade keksa i količine narudžbi, nije jednostavno. "Za mene su strast i strpljenje osnova svakog procesa. Slučajnost ne postoji, rezultat je uvijek posljedica vremena i posvećenosti, a u detalju je karakter i prepoznatljivost. Da, proces je zaista minuciozan i spor, ali da nije, rezultat ne bi bio takav kakav jest. Nastojim zadržati svoj stil i izbjegavati generičnost što je dakako sporiji i teži način, ali je duša bogatija. Tako čuvam onu esencijalnu, pomalo već zaboravljenu estetiku. Za mene je to igra. U svojim keksima sam spojila ljubav prema kuhanju i umjetnosti i pronašla kreativan proces koji me zaista ispunjava."

Što dakle stoji iza tog nimalo jednostavnog procesa? Izrada svakog keksa započinje idejom koja se razgrana u originalan crtež. Kada se crtež izreže i prenese na tijesto, odnosno bazu keksa, slijedi pečenje. Ukrašavanje kraljevskom glazurom odvija se u nekoliko faza - nakon glaziranja površine slijedi sušenje, zatim se ocrtavaju linijski a na koncu i oni slikani detalji. Suzana je u svemu već toliko uhodana da nas je lakoća s kojom operira ostavila bez teksta. Mjesta za pogrešku, kaže, nema mnogo, jer riječ je o ponavljajućem procesu koji već odavno zna napamet. No ponavljajući proces ne znači i ponavljajuće rezultate, pa tako svaki keks ima svoj karakter, svoju energiju i nešto što ga čini posebnim. Za to su odgovorni, napominje Suzana, boje i detalji. 

"Svaki keks je za mene priča za sebe i volim ga postaviti u određeni vizualni kontekst. Zato ih i zovem storytelling cookies. Crtež, tekstura i boja su početak svega. Boja je nešto čime sam oduvijek iznimno okupirana i velik dio vremena posvećujem skladu nijansi i oblika. Citirat ću svog najdražeg slikara, Moneta: 'Boja je moja svakodnevna opsesija, radost i mučenje' - ovo je ujedno i odgovor zašto sam se odlučila za naziv Blue Monet."