gg preporuka

3 romana koja se moraju naći na vašem popisu

10. kolovoz 2022.

Fotografija: Promo/Lumen

Bilo da se knjigama volite umiriti i opustiti ili im dozvoliti da vas razdrmaju i razbude, imamo savršen poklon za vas. Zaigrajte nagradni natječaj na našem Instagram profilu i osvojite tri atraktivna, uzbudljiva i popularna naslova.

U čemu se više volite izgubiti dok čitate? U izmišljenim svjetovima i nadnaravnim pojavama, u dalekoj prošlosti ili u kompleksnim mislima i umnim izazovima? Ako vaš odgovor glasi "sve od navedenoga", dobra je vijest da smo kreirali savršenu must read listu za vas. Dok željno iščekujemo seriju "Zmajeva kuća" koja se 22. kolovoza počinje emitirati na HBO Max platformi, bacamo se na čitanje romana "Vatra i krv" Georgea R. R. Martina po kojem je snimljena. Uslijedit će roman "Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu" Ransoma Riggsa i "Sluškinjina priča" Margaret Atwood - savršena kombinacija za ambicioznog i znatiželjnog čitatelja.

U nagradnom natječaju na Instagram profilu Glorije Glam možete osvojiti sva tri navedena djela u izdanju Lumena. Možda vam se neki hit koji kritika hvali uopće ne svidi, a možda u njemu zamijetite nešto što vas potakne na kontemplaciju. Možda naučite razbiti predrasude o određenom tipu štiva ili si, naprotiv, potvrdite zašto volite ono što volite. 

Pravila nagradnog natječaja 

NAGRADNI NATJEČAJ JE ZAVRŠEN

Dobitnica je Katija Ferri, Trpanj

 

Vatra i krv, George R. R. Martin

Dana 22. kolovoza na HBO Max stiže željno iščekivana serija "Zmajeva kuća", snimljena po romanu "Vatra i krv" popularnog fantasy pisca Georgea R. R. Martina. Radnja je usredotočena na uspon kuće Targaryen, koju su gledatelji imali priliku upoznati kroz romane i sezone serije "Igra prijestolja". Pratit će se rast i razvoj Targaryenaca, od legendarnog Aegona Osvajača, tvorca Željeznog prijestolja, do građanskog rata koji je zamalo razorio slavnu dinastiju. Ako još niste pročitali roman, svakako ga se dočepajte prije dolaska serije! Opsežan a dinamičan, dubok a intrigantan, odvest će vas u svijet koji ćete teška srca napustiti. 

"Interes za Martina postojan je jer nije riječ o instant-autoru čiji se uspjeh dogodio preko noći. Ponovno živimo u vremenu koje treba heroje, a Martin piše herojski fantasy. Zapravo, nitko ne piše fantasy kao Martin. On je istinski fenomen koji je obogatio žanr fantasyja i unovačio u svoju vojsku čitatelja čak i one koji ni slutili nisu da će ikada čitati fantasy priču ispripovijedanu na sedam tisuća stranica", rekla je prilikom predstavljanja knjige njezina urednica Miroslava Vučić.

Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu, Ransom Riggs

Otkad je Riggs osvojio svijet svojom knjigom "Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu", javnost guta i upija sliku tog izmišljenog svijeta, tih neobičnih ljudi i začudnih zbivanja. Nastavak za nastavkom proširuje publiku obožavatelja, kojih ima iz cijeloga svijeta, svih dobi i zanimanja. Konačno je dočekana i epska završnica - roman "Pustošenje Vražjeg rala". No za one koji još nisu prionuli na nastavke, dijelimo originalan, inicijalni roman po kojem je slavni Tim Burton 2016. godine snimio film.

image

Ransom Riggs
Fotografija: Tahereh Mafi

Roman počinje (i nastavlja se) u zazornom tonu: jedno napušteno sirotište na tajnovitom otoku zaokuplja pažnju čitatelja, ali i Jakoba, šesnaestogodišnjeg mladića čiji djed umre u neobičnim okolnostima, što potakne lavinu zbivanja i neobičnih saznanja. Kad se Jakob zatekne na spomenutom otoku, počinje otkrivati tko su i što djeca iz razrušene kuće: jesu li živa, što ih čini posebnima i što ih je dovelo na ovako strašno mjesto počet će i nastaviti otkrivati kroz šest romana.

Sluškinjina priča, Margaret Atwood

A u onim situacijama u kojima se poželite odmaknuti od izmišljenih svjetova i nadnaravnih događanja i zaroniti u nešto uvelike stvarno, ali i uvelike strašno, preporučujemo kultnu "Sluškinjinu priču" Margaret Atwood. Djelo je to koje se zbog svoje snage i utjecaja pretočilo i u brojne druge medije: po romanu je napisana radiodrama i skladana opera, priča je postavljena na kazališnu scenu te su snimljeni film i televizijska serija.

U središtu je zbivanja protagonistica Fredova, Sluškinja u Republici Gileadu. Iz svoga zatočeništva odnosno kuće Zapovjednika i njegove Supruge smije izaći samo jednom dnevno, kako bi kupila hranu u prodavaonicama u kojima su na namirnicama sličice umjesto riječi - jer ženama više nije dopušteno znati čitati. Fredova u kući služi kao sredstvo za oplođivanje, rađanje i rast nataliteta, ali tako nije oduvijek. Prožet analepsama kroz koje se protagonistica prisjeća sretnijeg života, roman je podjednako potresan koliko i duhovit, šokantan koliko i obilat značenjima.

Nije ostalo ništa za reći do li - priprema, pozor, čitaj. Ljetni je dan najslađe zaokružiti prelistavanjem omiljenih romana, a da biste to činili, ne morate biti na plaži. Knjizi je posve svejedno čeka li vas na pijesku, na rukohvatu naslonjača ili na kuhinjskom stolu, dok god je s vremena na vrijeme primite u ruke i podarite joj svrhu.