GG gastro

4 ideje za savršeni doručak koje možete pripremiti i večer prije

30. kolovoz 2020.
FOTOGRAFIJE: Shutterstock

Činjenica je da svi volimo hranu koja se jede za doručak, ali rijetki od nas je redovno jedu.

Doručak je zaista najvažniji obrok u danu jer nas energetski priprema za ostatak dana pa je bitno jesti kvalitetno i zdravo ujutro. Mnogi još uvijek rade kod kuće pa sad možda imaju vremena pripremiti nešto, no pitanje je koliko često to prakticiramo. Pronašli smo četiri recepta za sjajan doručak koji ćete obožavati, a koji velikim dijelom možete pripremiti večer prije. 

Muffini s jajima

Ova poslastica brzo će postati omiljeni doručak cijeloj obitelji. Jednostavnije ne može biti, a možete ubaciti i druge sastojke koje volite ili želite iskoristiti. Smjesa je predviđena za 12 porcija, a možete je pripremiti i večer prije.

Treba vam: 

kalup za muffine
10 jaja
10 listića slanine ili pancete 
2 krumpira, naribana
pola šalice mlijeka (možete koristiti i kokosovo)
naribani topljivi sir
1 režanj češnjaka
sol, papar i prstohvat vlasca

image
Jednostavni i brzi muffini
Foto: iStock

Narežite slaninu na kockice i ispržite dok ne postane hrskava. Maknite s tave. Dok se ona prži, dobro istucite jaja i umiješajte mlijeko, češnjak te začinite. Ako volite ljuto, možete dodati nekoliko kapi ljutog umaka. 
U kalupe za muffine, koje ste namastili, posložite slaninu, naribani krumpir i vlasac. U svaki kalup ulijte smjesu jaja do tri četvrtine. Pospite naribanim sirom i pecite na 180 stupnjeva 20-25 minuta, odnosno dok se jaja ne stvrdnu. Poslužite ukrašeno vlascem. 

Chia puding

Ako volite lagan i zdrav doručak, chia puding odličan je izbor. Također, ako koristite biljno mlijeko (od badema, soje, zobi...), ovo je vegansko jelo (umjesto meda možete koristiti javorov sirup ili neki drugi zaslađivač). Ova smjesa bit će dovoljna za 4-6 zdjelica. 

Treba vam: 

3 šalice mlijeka od badema ili drugog biljnog mlijeka (možete koristiti i obično)
3-4 žlice chia sjemenki
1-3 žlice meda, po ukusu

Mogući dodaci: svježe voće po izboru, čips od banane, listići kokosa, med, cimet, orašasti plodovi...

image
Chia puding lagan je i zdrav doručak
Foto: Profimedia

Pomiješajte mlijeko, chia sjemenke i med u zdjelu. Chia sjemenke dodavajte postupno; ako želite rijedak puding, koristite ih manje i obrnuto, ako želite gušći, dodajte više, po ukusu. Ostavite da stoji 5-10 minuta te ponovno dobro promiješajte. Poklopite i ostavite u frižideru barem tri sata ili preko noći. 
Prije posluživanja ponovno dobro promiješajte te po potrebi dodajte još chia sjemenki. Ako je pregust, dodajte još malo mlijeka. Poslužite s dodacima po želji. 

Burrito

Odlične vijesti u vezi burrita - možete ga pripremiti unaprijed i zamrznuti te po potrebi izvaditi iz frižidera, a u njega možete zapravo staviti što god poželite. Navedeni recept koji nalikuje engleskom doručku u tortilji samo je prijedlog koji će vam dati inspiraciju te se odnosi na 4 porcije, odnosno 4 burrita pa po potrebi možete prilagoditi količinu namirnica. 

Treba vam: 

4 jaja
4 manje kobasice za pečenje (ili dvije veće)
pola konzerve graha
šalica naribane Gauda
4 tortilje
2 rajčice
vrhnje za kuhanje

image
U burrito možete staviti i druge sastojke koje imate
Foto: iStock

Ispržite kobasice na tavi i uklonite ih sa strane nakon što ste ocijedili mast. Istucite jaja i stavite ih na istu tavu Kad se krenu peći, dodajte pola šalice vrhnja za kuhanje te začinite sa soli i paprom i nastavite miješati dok jaja nisu gotova (3-5 minuta). 
Na tortilju stavite grah, narezane kobasice, jaja, sir i rajčice. Zamotajte tortilju te ih sve stavite u posudu za pečenje i pokrijte. Pecite na 180 stupnjeva u pećnici 12-15 minuta. 
Poslužite odmah ili zamrznite - možete ih držati u zamrzivaču do mjesec dana. 

Složenac

Možda vam se čini čudnim jesti složenac za doručak, ali ovaj je zaista jednostavan i obožavat ćete ga. Također ga možete napraviti večer prije ili ga poslužiti za brunch. Ovo je pravo jelo za vikend, odnosno onda kad imate vremena sjesti i pojesti svoj doručak. Smjesu s jajima možete pripremiti prethodnu večer (može stajati u frižideru 24 sata) kako biste ujutro bili brže gotovi. 

Treba vam: 

10 listića slanine
1 luk
250 grama špinata ili drugog zelenog povrća (brokula, kelj, tikvice...)
2 paprike
4 režnja češnjaka
12 jaja
šalica mlijeka
naribana gauda
sol, papar

image
Složence možete ispeći i u manjim posudama
Foto: iStock

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i namastite posudu za pečenje. 
Narezanu slaninu ispržite dok ne postane hrskava. Maknite s tave i ocijedite mast, a u istu posudu stavite narezani luk, paprike  i špinat koje pržite na srednjoj vatri dok ne postanu mekani. Na kraju dodajte i narezani češnjak te maknite s vatre nakon 5 minuta. 
U velikoj zdjeli pomiješajte jaja i mlijeko te istucite. Smjesi dodajte povrće te naribani sir i dobro promiješajte. Začinite sa soli i paprom. Smjesu izlijte u posudu za pečenje te na kraj pospite s još naribanog sira. Pecite na 200 stupnjeva 25 minuta, a zatim izvadite i pospite preprženu slaninu. Pecite još 20-ak minuta. Složence možete peći i u manjim posudama u kojima ga možete i poslužiti.