Naviknuli smo ga koristiti samo u miješanoj salati uz rajčicu i luk, no krastavac može biti i glavna namirnica u mnogim jelima. Odličan je izbor jer je lagan, uglavnom se sastoji od vode i osvježava svako jelo, što je idealno za vruće ljetne dane. Također, uz prave začine, može se pretvoriti u što god želite. Imamo pet sjajnih i vrlo jednostavnih recepata koji će vas osvježiti, a za koje vam neće trebati previše vremena.
Salata s pirom i povrćem
Pravo mediteransko jelo i savršeno za ljeto, kad je povrće u sezoni i najsočnije. Umjesto pira, možete koristiti neku drugu žitaricu, poput ječma, prosa, heljde, amaranta, kvinoje...
Trebat će vam:
1 šalica pira (žitarica)
1 očišćeni crveni luk
šaka osušenih rajčica (ili svježih)
feta sir
2 krastavca
1 paprika
sok pola limuna
maslinovo ulje
bosiljak, peršin
Prema uputama skuhajte žitaricu i pustite ju da se ohladi. Povrće i sir narežite te sve pomiješajte. Začinite po želji.
Pileći gyros s tzatziki umakom
Grčko jelo koje će biti pravi hit za obiteljskim stolom. Vrlo jednostavno i brzo gotovo, dovoljno blago za ljeto, ali i začinjeno da ne bude dosadno.
Trebat će vam:
500 g pilećih prsa
1 režanj češnjaka
1 paprika
2 krastavca
začini - kurkuma, origano, ružmarin, kim
maslinovo ulje
sok pola limuna
tortilje ili lepinje
Piletinu narežite na tanke trake i začinite s maslinovim uljem, češnjakom, limunovim sokom te drugim začinima. Ispecite na srednjoj vatri.
Poslužite toplo, s povrćem i tzatziki umakom u tortilji ili lepinji.
Za tzatziki umak:
pola šalice grčkog jogurta
sok pola limuna i naribana limunova kora
maslinovo ulje
1 režanj češnjaka
svježi kopar
sol i papar
Pomiješajte sve sastojke i dobro promiješajte. Krastavce narežite na sitne komadiće, a ako želite još kremastiji umak, sve sjedinite u blenderu. Začinite po želji i ostavite da se dobro ohladi.
Zeleni gazpacho
Ako vam je potrebno nešto "na žlicu", ali vam je prevruće za juhu, imamo rješenje. Zeleni gazpacho osvježit će vas na najtoplije dane, a vrlo je jednostavan za pripremu. Nema kuhanja i veganski je!
Trebat će vam:
2 krastavca
1 crveni luk
1 paprika
1 režanj češnjaka
1 avokado
svježi peršin i, korijander
maslinovo ulje
sok pola limuna
čaša vode
Očistite i na komade narežite krastavce, papriku, luk i češnjak te ih ubacite u blender. Dodavajte postupno i druge sastojke - avokado, peršin, korijander, maslinovo ulje, limunov sok i čašu hladne vode. Sve izmiješajte dok nije sasvim glatko.
Isprobajte pa dodajte još začina po potrebi.
Poslužite dobro ohlađeno.
Ako želite, u gazpacho možete ubaciti i svježi, mladi špinat, blitvu ili drugo zeleno povrće.
Larb gai salata
Ova fina tajlandska salata oduševit će sve obožavatelje azijske kuhinje i one koji će to tek postati. Dovoljno začinjena, ali i lagana, s neobičnim okusima, ova salata mogla bi postati pravi ljetni hit.
Trebat će vam:
pola cvjetače, izrezane na komadiće
500 g pilećih prsa
1 crveni luk
pola kineskog kupusa (ili običnog)
1 veliki krastavac
3 žlice soka od ananasa
sok pola limete
riblji umak (umjesto njega možete koristiti sojin umak)
sriracha (umjesto nje možete koristiti bilo kakav chilli umak ili narezane chilli papričice, svježe ili osušene)
kokosovo ulje
svježi korijander
svježa menta
Cvjetaču procesuirajte u blenderu dok ne ostanu samo mrvice.
Na jaku vatru na kokosovo ulje stavite piletinu s lukom, a nakon tri minute i cvjetaču. Kuhajte još tri-četiri minute pa dodajte narezani kupus. Pokrijte i smanjite na srednju vatru. Nakon pet minuta dodajte sok ananasa, sok limete, srirachu i riblji umak. Dobro promiješajte, pokrijte i pustite da provrije. Zatim dodajte narezani krastavac, korijander i mentu te prilagodite okus dodatnim začinima.
Sorbet od krastavaca
Možda se čini neobično, ali zašto se ne biste osvježili sorbetom od ovog povrća? Naviknuli smo na sorbete i sladolede iz kućne radinosti od svakakvog voća, a s krastavcima ih možete i kombinirati - slično je sočna, ali slađa lubenica koju možete pomiješati ili dodati avokado.
Trebat će vam:
500 g krastavaca
Sok pola limuna
šalica kristal šećera
Ogulite krastavce, očistite ih od sjemenki u sredini i narežite na komadiće. Izmiksajte ih u blenderu sa šećerom i limunovim sokom. Stavite glatku smjesu u plitku posudu te ih držite u zamrzivaču preko noći.
Po ukusu možete dodati i začine, primjerice svježu mentu.