SMOQUA 2022

Danas posjećujemo Rijeku:čeka nas Festival queer i feminističke kulture

15. listopad 2022.

Fotografija: Tanja Kanazir

Očekuje vas tematiziranje pravednosti, sestrinstvo, solidarnost i dobar party!

Festival queer i feminističke kulture Smoqua spaja umjetnost i aktivizam kao svojevrsna platforma umrežavanja za razmjenu umjetničko-aktivističkih ideja te kreiranje i učvršćivanje suradnje među raznorodnom publikom u svojoj je šestoj godini, stoga preporučamo zadnji dan festivala - subotu. Ovogodišnja tema festivala: Pravednost, sestrinstvo, solidarnost poziva na rastvaranje i promatranje ovih pojmova iz raznih perspektiva, oslanjajući se na zajedničko iskustvo društvene i kulturne opresije.

image

Fotografija: Tanja Kanazir

Želiš li se povezati, promišljati, možda ponešto naučiti o queer i feminističkoj kulturnoj sceni u Rijeci i Europi, naravno, u podržavajućem društvu? Smoqua je pravo mjesto za tebe, s 18 šarolikih događaja i više od 30 sudionika/ica iz Europe i Amerike, na 4 lokacije u samom centru Grada koji teče. Tu su: radionice, igre, filmovi, živa knjižnica, performansi, ulične intervencije, okrugli stol & razgovori, drag show i naravno, Queer-UP! Party.

 

SUBOTA, 15. LISTOPADA 2022.

 

14.00 – 15.00 Street Art: Chinagirl Tile (AT)

Međunarodna umjetnica, čiji se radovi često bave društvenim i političkim temama, projektom Tiles  postavlja seriju reljefnih pločica u gradovima diljem svijeta. Posebnost je u odabiru materijala (keramika) i mjestima postavljanja, što je uzdiže iznad klasičnog shvaćanja street arta. Otvorenje prati bubnjarski kolektiv Drum ‘n’ bijes.

Ispred zgrade IVEX-a, Delta 5

 

15.00 – 17.00 Radionica: Novi urbani queer mitovi, Antonija Mežnarić i Vesna Kurilić (HR)

Zapitaš li se ponekad kako bi drevne junačke priče izgledale s queer likovima? Poželiš li da na povratku kući, iza ugla, umjesto u priču o Slendermanu upadneš u neku novu, queer creepypastu? Skupa s nama ispiši novi krajolik queer priča, na razmeđi bajki i suvremenih urbanih legendi, uz riječke spisateljice i urednice Antoniju Mežnarić i Vesnu Kurilić.

OKC Palach, Kružna 8

 

17.00 – 18.30 Ne ljuti se! – društvena igra x LELO (HR/SE)

LELO i ove godine podržava Smoquu! Oduvijek su te zanimale društvene igre s temom odgovornog seksualnog ponašanja, no toga nikad nigdje? Prijavi sebe i svoj tim (4 osobe), smislite kreativno ime i upišite se.

 

19.00 – 20.00 Radionica: Probudi drag u sebi, Karmen Daš (SI)

Želiš li isprobati drag? Želiš li sigurno mjesto gdje možeš isprobati rodno se izražavati na pozornici kroz drag? Možeš doći u dragu ili izvan draga, kako god se osjećaš.

OKC Palach, Kružna 8

 

21.00 – 2.00 Queer-UP! Party, Časna sestra (RS)

Marija Nikolić a.k.a Časna sestra, s dugim iskustvom na queer žurkama razbacuje po podiju eklektičnim repertoarom: uz električne plesne hitove od 70-ih do 90-ih, synth pop, electro pop, indie dance/nu disco kao i poneko muzičko iznenađenje.

OKC Palach, Kružna 8

 

23.00 – 23.45 Drag show: Karmen Daš (SI)

Naša najdraža slovenska drag queen na putu je da nas raspameti i popije sve koktele koje ćete joj kupiti. Ona je božansko biće poslano na Zemlju da bude strastvena performerica s porukom: Voli sebe, dijeli ljubav i budi feminist/kinja!

OKC Palach, Kružna 8

 

* Sva su događanja festivala besplatna osim Queer-UP! Partyja, kod kojeg se na ulazu prikupljaju donacije.